»

Googlovi začasni agencijski sodelavci nezakonito podplačani

Slo-Tech - The Guardian je razkril, da je Google leta plačeval začasne sodelavce (temporary workers) manj, kot bi jih po zakonodaji številnih držav, v katerih imajo pisarne, moral. Vodstvo podjetja je bilo s problemom seznanjeno vsaj od maja 2019, a so problem pometli pod preprogo, namesto da bi ga odpravili. Bolj jih je zanimal ugled podjetja kot položaj delavcev.

Googlovi zaposleni so deležnih številnih ugodnosti in bonbončkov, a podjetje na nogah drži tudi vsaj tako velika množica začasnih sodelavcev. Največ jih zaposlujejo na oddelkih za iskanje kadrov, marketing in samovozeče avtomobile (Waymo). Ti zaposleni, ki jih imenujejo TVC (temps, vendors, contractors), imajo slabše delovne pogoje in ponekod niti nimajo polnega zdravstvenega zavarovanja. V ZDA so razlike dopustne, v evropskih državah in številnih azijskih državah pa zakonodaja zahteva, da imajo tudi začasni sodelavci enake plače in druge pravice (dopust, odmori, delovni čas ipd.) kakor redno zaposleni. Po informacijah The...

26 komentarjev

Uber podkuril Bruslju glede urejanja položaja prekarnih delavcev

Protest proti prihodu Uberja v Budimpešto leta 2016

vir: Wikipedia
Bloomberg - Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber Technologies, je evropski komisarki za konkurenčnost Margrethe Vestager in komisarju za delo Nicolasu Schmitu poslal predlog bele knjige, v kateri je zapisana Uberjeva vizija bodoče ureditve položaja prekarnih delavcev v EU. S to iniciativo je Khosrowshahi nekoliko prehitel Evropsko komsijo (EK), ki bo svoj predlog predstavila šele čez nekaj tednov, samega zakonodajnega osnutka pa ni pričakovati pred koncem leta.

Khosrowshahi je EK ob tem še pozval, naj čimprej poskrbi za zakonodajni okvir tega področja, saj bo podjetje v tem primeru pripravljeno napraviti še kak korak več, da bi izboljšali socialni položaj takih delavcev v EU. In dodal, da trenutna zakonska negotovost podjetjem, kot je njegovo, onemogoča poskrbeti za dostop do prilagodljivega dela svojih zaposlenih na eni ter do delavskih pravic na drugi strani.

Uber, Lyft in druga novodobna podjetja, za katere storitve pretežno izvajajo zunanji, pogodbeni sodelavci, so se...

1 komentar

Umaknjeni dve pomembni študiji o terapijah za covid-19

Slo-Tech - Pravzaprav ni presenetljivo, da je prvi znanstveni škandal pri raziskavah covida-19 povezan z zdravilom hidroksiklorokin. Zdravilo, ki se v nekaterih primerih uporablja za zdravljenje malarije ter še nekaterih bolezni, si je zaradi anekdotičnih zgodb pridobilo sloves zdravila proti covidu-19. Stekle so različne študije, ki pa teh učinkov niso pokazale. Štirinajst raziskav je pokazalo, da ni možno dokazati konsistentnih pozitivnih učinkov zdravila na zdravljenje bolezni covid-19. Ti rezultati še vedno stojijo.

Prelomen pa je bil članek, ki je bil 22. maja objavljen v ugledni reviji The Lancet. V njem so avtorji ugotovili, da hidroksiklorokin ni le neučinkovit, temveč smrtno nevaren, ker lahko povzroči nevarne aritmije. Po svetu so se ustavili klinični testi zdravil, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v programu Solidarity za preizkušanje zdravljenj covida-19 ustavila študij hidroksiklorokina.

Avtorji so primerjali izid pri 15.000 bolnikih v 671 bolnišnicah po vsem...

42 komentarjev

Apple in Foxconn priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje

Bloomberg - Apple in njegov kitajski podizvajalec Foxconn sta priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje, saj sta zaposlovala preveč agencijskih delavcev. Nepravilnosti je prva odkrila nevladna organizacija China Labor Watch (CLW), ki jih je posredovala javnosti, kasneje pa sta jih potrdili še podjetji. To ni edina nepravilnost, ki jo je CLW odkrila.

Glavni problem je bilo število delavcev, zaposlenih prek agencij. Po kitajski zakonodaji jih je lahko največ 10 odstotkov, CLW pa je odkril, da je imel Foxconn 50-55 odstotkov delavcev, ki so zaposleni prek atipičnih oblik pogodb. Veliko od teh je bilo sicer študentov na praksi, zato je po avgustu, ko so ti šli nazaj v šolo, delež zaposlenih prek atipičnih pogodb upadel na 30 odstotkov, kar pa še vedno presega...

23 komentarjev

Bliža se božič in s tem stavke v Amazonu

Slo-Tech - Že štiri leta v nemškem delu Amazona delavci vsako leto ob začetku božične nakupovalne sezone zagrozijo s stavko in jo potem bolj ali manj uspešno izvedejo, in tudi letos ne bo nič drugače. Sindikat Verdi je minuli teden ponovno pozival k stavki, rezultati pa so kot vsako leto ponovno klavrni.

Če na kratko strnemo. Amazon se v Nemčiji deklarira za logistično podjetje, zato za zaposlene v podjetju velja kolektivna pogodba te branže. Sindikat Verdi že leta vztraja, da je Amazon trgovec in da bi morala za njegovo zaposlene veljati kolektivna pogodba za dejavnost trgovine na drobno in prodaje po pošti. Ta je za zaposlene ugodnejša, zato Amazon na to ne pristaja. In tako delavci vsako leto stavkajo, Amazon pa vsako leto stavko ignorira, ker ima v neposredni bližini...

21 komentarjev

Google odpušča, Cisco zapira, Apple ceni

Slo-Tech - To pot ne bomo poročali o odpuščanjih računalniških podjetij zaradi finančnih težav, ampak o drugih načinih zmanjševanja stroškov. Cisco Systems je objavil, da bodo konec leta za pet dni prekinili s poslovanjem, kar je eden izmed ukrepov v paketu, s katerim želijo privarčevati več kot milijardo dolarjev v prihodnjem letu. Že na začetku meseca je Cisco izrazil strahove, da utegnejo prihodki upasti za deset odstotkov, zaradi česar so potrebni ukrepi. Ciscove delnice so po objavi izgubile pet odstotkov, od začetka letošnjega leta pa se je njihova vrednost skoraj prepolovila.

Tudi Google se je znašel v težavah, iz katerih se poskušajo elegantno izvleči brez dviganja veliko prahu. Slednje bi pomenilo odpuščanje redno zaposlenih, zato bodo raje odslovili začasno zaposlene in pogodbenike. Pri Googlu trdijo, da finančni krč ni povezan s to odločitvijo, saj naj bi bili o zmanjševanju števila delavcev razmišljali že prej. Natančnih številk niso navedli. Pri Googlu je 20.000 redno zaposlenih...

5 komentarjev