»

Apple in Google odstranila aplikacijo, ki ni bila povšeči Kremlju

Slo-Tech - Od petka do nedelje v Rusiji potekajo volitve v parlament, na katerih si opozicija možnosti poizkuša izboljšati tudi z aplikacijo. Poimenovana Navalny po sedaj zaprtem opozicijskem voditelju aplikacija uporabnikom pomaga strateško glasovati v svojem okrožju, tako da bi se glasovi proti trenutni oblasti konsolidirali in ne razdrobili. Ni presenetljivo, da gre aplikacija Kremlju močno v nos. In tako je tik pred začetkom volitev aplikacija izginila iz Google Play Stora in Applovega App Stora.

Ruske oblasti že dlje časa niso skrivale nezadovoljstva z aplikacijo, ki ji očitajo vmešavanje v volitve. V dneh pred volitvami pa so retoriko močno zaostrile in zagrozile, da bodo poimensko preganjale zaposlene v ruskih podružnicah Google in Appla, če aplikacije ne bodo odstranili s spletnih tržnic. Google ima v Rusiji več kot sto zaposlenih in je po neuradnih podatkih dobil seznam ljudi, ki jih bodo preganjali, če aplikacija ne bo šla s spleta.

Opozicija je nad razvojem dogodkov zgrožena....

13 komentarjev

Rusija blokira opozicijsko aplikacijo za pametno glasovanje

Slo-Tech - Rusija je pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami začela s pridom uporabljati infrastrukturo, vzpostavljeno za potrebe njihovega suverenega interneta, imenovanega RuNet. Ponudniki spletnih priključkov so se namreč morali tedaj opremiti tudi z orodji za DPI oz. deep package inspection, s pomočjo katerih zdaj najverjetneje onemogočajo delovanje aplikacije Умное голосование oz. Pametno glasovanje, ki so jo razvili v opozicijski stranki Protikorupcijska fundacija pod vodstvom Alekseja Navalnega. Včeraj proti večeru so se pojavile prve informacije o nedelovanju aplikacije, številni uporabniki so poročali da se podatki v njej ne osvežujejo, kar naj bi kazalo na uporabo DPI. Pozneje so člani fundacije sporočili, da so z nekaj izboljšavami uspeli izboljšati njeno dostopnost.

Aplikacija Pametno glasovanje je poskus, kako vodilni ruski stranki Enotna Rusija preprečiti izvolitev njihovih kandidatov na septembrskih parlamentarnih volitvah. Ker so opozicijske stranke razdrobljene in se...

19 komentarjev

Rusija kaznovala Twitter z upočasnitvijo prometa

Slo-Tech -
Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, je z današnjim dnem zmanjšal prepustnost za nalaganje in prenašanje fotografij in videa na družbenem omrežju Twitter. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, se vodstvo Twitterja ni odzvalo na njihove številne zahteve po odstranitvi objav, ki so domnevno pozivale mladoletnike na nedavne protikremeljske proteste. Ti so, kot je znano, izbruhnili zaradi aretacije opozicijskega vodje, Alekseja Navalnega. Twitter naj bi tudi sicer že leta ignoriral podobne zahteve za kar okoli 3000 spornih objav, ki po izjavah ruskih oblasti vsebujejo otroško pornografijo, informacije o zlorabah drog in pozive mladoletnikom, naj napravijo samomor.

Kot so napovedali pri Roskomnadzoru, bo upočasnitev vplivala na vse uporabnike mobilnih naprav in na približno polovico stacionarnih, v primeru, da se vodstvo Twitterja ne bo odzvalo, pa družbenemu omrežju grozi tudi popolna blokada na ozemlju Rusije. Po dosedanjih anketah naj bi imelo Twitter na svojih telefonih...

13 komentarjev

Facebook in Google obtožena vmešavanja v ruske volitve

vir: Urad predsednika RF

vir: BBC
BBC - Lokalne volitve, ki so minulo nedeljo potekale po Ruski federaciji, so sicer prek več mesecev trajajočih protestov opozicije že dlje časa dvigale napetost v državi. Roskomnadzor, državni regulator za komunikacije pa je včeraj v posebni izjavi obtožil Google in Facebook, da sta predvajala politične oglase v času, ko to prepoveduje ruska zakonodaja.

Ironično je, da je prav Rusija doslej - in to ne povsem brez dokazov - veljala za državo, ki družabna omrežja s pridom uporablja z vmešavanje v tuje demokratične procese. Roskomnadzor pa sploh velja za državni organ s precej kitajskimi pogledi na sodobne komunikacije, potem, ko je pred časom poskušal odcepiti nacionalni del interneta, v času protestov pa poskrbel za motenje in izklapljanje...

12 komentarjev

Rusija blokirala Telegram, Kremelj prisiljen preiti na ICQ

Slo-Tech - Po pričakovanjih je moskovsko sodišče ugodilo zahtevi regulatorja ruskega medijskega prostora Roskomnadzor in odločilo, da je Telegram v Rusiji odslej blokiran. Odločitev je začela veljati nemudoma, razlog pa je spor glede šifrirnih ključev. Oblasti so od Telegram želele šifrirne ključe za dostop do komunikacij, ki pa jih Telegram ni mogel izročiti, ker jih nima. To je bilo za oblasti nesprejemljivo, ker bi lahko tajne pogovore po Telegramu uporabljali teroristi, tajne službe pa jim ne bi mogle prisluškovati. Ruska tajna služba FSB je Telegram označila glavno komunikacijsko sredstvo za mednarodne teroristične organizacije v Rusiji.

Roskomnadzor je že poslal zahtevo ponudnikom dostopa do interneta, ki so začeli blokirati dostop do Telegramovih strežnikov....

20 komentarjev

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev