»

Kako je Amazon priskutil ime Alexa

Slo-Tech - Priljubljenost imen se s časom spreminja, kar je odvisno od več dejavnikov. Včasih pa se zgodi, da en sam dogodek povzroči veliko spremembo, denimo kakšna priljubljena knjiga ali televizijska nadaljevanka ali pa kakšna znana osebnost. Pred sedmimi leti pa je Amazon izdal pomočnico Alexo, kar je sprva povečalo popularnost tega imena, kasneje pa jo je sklestilo na zgodovinsko nizke ravni.

Ko je Alexa izšla leta 2014, se je v ZDA ime Alexa pojavljajo približno pri 1000 novorojenčkih na milijon, kar je bila sorazmerno stabilna frekvenca. V letu 2015 je narasla na 1500, odtlej pa je konstantno padala in se spustila pod 400 na milijon rojstev. To ni nov vzorec, saj se dostikrat ponovi z imeni hurikanov (ki so tudi poimenovani s človeškimi imeni), ki jim priljubljenost najprej hitro zraste, potem pa močno upade, ko se ime povezuje s škodo.

Podobne negativne zgodbe so tudi z nekaterimi drugimi imeni, kot je denimo Hillary, ki je po mandatu njenega moža na čelu ZDA izgubilo vso draž. To...

4 komentarji

Cortana in Alexa sta lepi par

Slo-Tech - Microsoft in Amazon sta presenetila z napovedjo, da se bosta Cortana in Alexa začeli pogovarjati in sodelovati. Alexi bo tako mogoče reči odpri Cortano, pa se bomo lahko pogovarjali s slednjo, šlo pa bo seveda tudi v drugi smeri, torej Cortana, odpri Alexo. V prihodnosti želijo integracijo še poglobiti, tako da niti ne bo treba reči, s katero pomočnico se želimo pogovarjati, temveč bosta družno izbrali najprimernejšo.

Tu se tudi skriva razlog, zakaj bi si želeli sodelovanja med njima. Cortana in Alexa ima precej različne sposobnosti, ki izvirajo iz različne programske opreme, do katere imata dostop, hkrati pa tudi precej različno bazo uporabnikov. Medtem ko ima Cortana veliko množico uporabnikov, ki imajo nameščen Windows 10 - po Microsoftovih ocenah jih je...

16 komentarjev

Kaj smo videli na CES-u

Slo-Tech - V Las Vegasu se je končal letošnji Consumer Electronics Show, s katerim se vsako leto na področju elektronike in tehnologije zelo hitro in zelo konkretno stopi v novo leto. V zadnjih štirih dneh smo na sejmu videli sedanjost in prihodnost tehnologije. Nekaj najodmevnejših napovedi smo že predstavili, denimo Intelove procesorje Kaby Lake, AMD-jevo družino Ryzen, njihove grafične čipe Vega ali Qualcommov Snapdragon 835, druge pa bomo omenili v retrospektivi.

Dober vtis je nekoliko pokvaril incident, saj je neznanemu storilcu uspelo odtujiti dva prototipa prenosnikov za igranje iger Razer, ki imajo tri zaslone z ločljivostjo 4K. Zadeva je tako resna, da Razer ponuja 25.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do tatu. Krajo obravnavajo kot primer...

52 komentarjev

Amazonov Fire HD 8 prva tablica z Alexo

TechCrunch - Amazon je prenovil ponudbo svojih poceni tabličnih računalnikov, tako da je osvežil specifikacije tablice Fire HD 8 in ji dodal glasovno pomočnico Alexo, ki jo poznamo iz naprave Echo. Fire HD 8 pride 21. septembra.

Nova tablica za 90 dolarjev skriva štirijedrni procesor taktom 1,3 GHz in 1,5 GB pomnilnika, baterijo s kapaciteto 4750 mAh, zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 (to nanese 189 ppi) in 16 GB ali (v dražji verziji za 120 dolarjev) 32 GB flasha. Vse skupaj poganja operacijski sistem Fire OS 5.

Glavna novost je seveda Alexa, na katero pa bo kljub pompozni najavi treba nekoliko počakati. Amazon je obljubil, da pride Alexa tudi na druge naprave, denimo na Fire HD 10, Fire in stari Fire HD 8. Prav novi Fire HD 8 naj...

12 komentarjev

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Notranjost Vertex 2 s 25 nm pomnilniškimi čipi

vir: AnandTech
AnandTech - Sredi februarja, pred skoraj dvema mesecema, smo sporočili, da pri OCZ-ju s prenovljenimi pogoni Vertex 2 prodajajo mačka v žaklju. OCZ je takrat namreč zamenjal 34 nm bliskovni pomnilnik za novejši 25 nm, ki je prav tako delo združenega podjetja IMFT, v katerem imata svoja deleža Intel in Micron. Načeloma zamenjava pomnilnika ne bi bila problematična, če ne bi pri OCZ-ju uporabili prostornejših čipov, posledično pa za enako kapaciteto manjše število le-teh. Rezultat je bilo počasnejše delovanje pogonov, brez da bi kupci to pričakovali. Takratni OCZ-jev odziv je bil pravzaprav odličen, saj so brezplačno (sprva z doplačilom razlike v ceni - na koncu zamenjave ni plačal nihče) menjali pogone s 25 nm čipi pri...

13 komentarjev

Kako v dveh mesecih do pol milijona ameriških dolarjev

Slo-Tech - To je namreč uspelo študentu z imenom Alex Tew s pomočjo njegove briljantne ideje. Ampak, to še ni vse, saj je njegov končni cilj zaslužiti milijon ameriških dolarjev.

Za kaj torej gre? Ideja je preprosta: Alex si je omislil stran, na kateri ponuja milijon pikslov, ki jih namerava prodati. Cena enega piksla je en ameriški dolar. Kupci pikslov lahko nato po svoji želji v kupljen prostor naložijo sliko/logo, ki lahko vsebuje tudi povezavo do poljubne strani.

Ideja se je tako prijela, da je v času od nastanka ideje, 26. avgusta 2005, do danes prodal več kot 600 000 pikslov.

Ob obisku njegove strani ne pozabite prebrati najpogosteje zastavljenih vprašanj ter njegovega bloga.

40 komentarjev