»

Po vdoru v PolyNetwork heker vrnil vse ukradeno

Slo-Tech - Sredi meseca so neznani hekerji vdrli v PolyNetwork in odnesli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, kar je bil eden največjih vdorov v zgodovini. Čudežno so čez nekaj dni vrnili približno tretjino plena, sedaj pa je nazaj še preostanek. V nedeljo zvečer je neznani heker objavil potrebne tri četrtine zasebnih ključev (multisig), ki so PolyNetworku zadoščali za obnovitev sredstev. Z nakazilom zadnjih 141 milijonov dolarjev je v celoti povrnjena izguba. Vsem komitentom, ki so bili prizadeti v vdoru, bodo sedaj obnovili sredstva na računih. Gre predvsem za kriptožetone Ethereum, Binance in Dogecoin.

Delo pa še ni končano, saj morajo odmrzniti še za 33 milijonov dolarjev USDT in ponovno vzpostaviti polno delovanje Poly Bridgea, ki komitentom omogoča prenos sredstev med različnimi verigami blokom (menjava kriptožetonov). Heker, ki stoji za vdorom, vztraja, da ga je izvedel zato, da bi opozoril na hrošča in preprečil, da bi kriptopremoženje ukradel kdo drug. PolyNetwork je imel reden...

11 komentarjev

Na internetu terabajt zaupnih podatkov iz Saudi Aramca

Slo-Tech - Največje podjetje na svetu, savdski državni naftni gigant Saudi Aramco, je potrdil, da ni bil tarča hekerskega napada, čeprav na internetu najdemo njihove zaupne dokumente (kar so tudi potrdili). Nekatere interne datoteke podjetja so pricurljale na internet, in sicer prek pogodbenega izvajalca, ki so mu hekerji podtaknili izsiljevalski virus. Zahtevali so 50 milijonov dolarjev odkupnine, na temnem spletu pa so se hvalili, da imajo 1 terabajt informacij.

Saudi Aramco je potrdil, da podatki niso odtekli iz njihovih sistemov in da hekerji niso vdrli v informacijski sistem podjetja. Toda že 23. junija so se na spletu neznani hekerji pohvalili, da imajo omenjeni terabajt podatkov. V zameno za izbris so zahtevali odkupnino v kriptovaluti monero, ki ji je težko slediti, sicer bi podatke razkrili javnosti. Po drugi strani pa so podatke tretjem kupcem ponujali za pet milijonov dolarjev, s čimer so dodatno pritiskali na Saudi Aramco, naj plača odkupnino in si zagotovi izbris podatkov....

10 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Apple ni največje podjetje na svetu

Apple si želi takle sedež.

Slo-Tech - Za podjetje, ki je ustvarilo največji dobiček v zgodovini, se skorajda spodobi, da postane tudi največje v zgodovini. Apple je tako postal prvo podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla 700 milijard, če štejemo le podjetja, s katerimi se trguje na organiziranem trgu. Daleč zadaj je na drugem mestu naftni gigant Exxon Mobil, ki je vreden 380 milijard dolarjev. Poglejmo si od bliže to številko in predvsem, kaj se skriva v ozadju, ter zakaj Apple ni največje podjetje, pa četudi mediji trdijo drugače.

Podjetje ni enako podjetju, tržna kapitalizacija pa je tako ali tako dobro definirana, a v praksi precej nedosegljiva vrednost. Dobimo jo tako, da pomnožimo borzni tečaj delnice s številom vseh delnic in v...

46 komentarjev

Vdor v Sony povezan z vdori v Južni Koreji in Saudovi Arabiji, zaposleni prejeli grozilna pisma

Slo-Tech - Posledice vdora v Sony Pictures postajajo čedalje bizarnejše. Hekerji so odnesli osebne in bančne podatke številnih zaposlenih, ki so upravičeno zaskrbljeni. V zadnjih dneh so od hekerjev po elektronski pošti prejeli grožnje.

Še vedno nihče ne ve, kdo so Guardians of Peace (GOP), ki so prevzeli odgovornost za vdor. Prav tako ni jasno, kakšni so velikopotezni načrti te druščine, o katerih so pri vdoru in kasneje pogosto govorili. Tudi zaposleni v Sonyju so v elektronskem sporočilu od GOP prejeli v polomljeni angleščini napisan pamflet, da je vdor šele začetek in da naj podpišejo nasprotovanje Sonyju, sicer bodo v nevarnosti. Koliko verodostojnosti ima sporočilo, je težko presoditi, a primer policija vseeno resno preiskuje. Zaposlene pa skrbi tudi dejstvo, da imajo hekerji vse podatke o njih,...

10 komentarjev

Za napadom na Saudi Aramco bržčas Iran

The New York Times - Analiza napada na računalniške sisteme največjega svetovnega podjetja Saudi Aramco, ki se je zgodil 15. avgusta letos, razkriva verjetne vzroke, namene in storilce. Napad, ki je bil med najbolj uničujočimi med zabeleženimi, je bržkone izvedel Iran kot odgovor na Stuxnet, Flame in druge dovršene trojance, s katerimi sta jih napadala Izrael in ZDA.

Ni presenetljivo, da so za datum izbrali prav 15. avgusta, saj so muslimani letos tedaj obhajali praznik lejletu-l-kadr (27. noč ramadana) in ostali doma. Tistega dne je neznani storilec z dostopom do računalniškega sistema v Saudi Aramcu nanj priključil USB-ključ, ki je vseboval virus Shamoon. Ta se je bliskovito razširil po omrežju in se ob 11.08 uri sprožil. Povzročil je ogromno škode.

...

30 komentarjev