»

Čipov sedaj preveč?

The Wall Street Journal - Dve leti so sestavljavci in prodajalci praktično vseh elektronskih naprav žalostno ugotavljali, da je čipov premalo in da se dobavni roki podaljšujejo prek razumnih meja. Položaj se je po dveh letih sorazmerno hitro spremenil, saj so naraščanje obrestnih mer, grozeča recesija, padanje tečajev delnic in spremenjena pričakovanja potrošnikov povzročili kopičenje neprodanih čipov. Proizvajalci številnih izdelkov že ugotavljajo, da imajo čipov več, kot bi si želeli.

Za končne uporabnike je to videti kot dobra novica, saj se bodo dobavni roki skrajšali, cene pa znižale. Za proizvajalce čipov pa to pomeni težje razmere in tudi odpuščanja, ker povpraševanje usiha. Micron Technology je že napovedal, da bodo odpustili približno desetino zaposlenih, ker so zaloge previsoke, obeti pa slabi. Zaloge povprečne vrednosti iz preteklosti presegajo tudi za 40 dni. Prodaja računalnikov se je ustavila, ugotavljata HP in Dell, ki sta med epidemijo prodala hitro in praktično vse, sedaj pa so potrošniki...

36 komentarjev

Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Financial Times - Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40...

24 komentarjev

AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Slo-Tech - Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa...

46 komentarjev

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Slo-Tech - Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi...

31 komentarjev

Zaradi pomanjkanja silicijevih čipov zastoji pri proizvodnji avtomobilov

Reuters - Proizvajalci avtomobilov imajo veliko težavo, zaradi katere ponekod tekoči trakovi stojijo ali se vsaj premikajo bistveno počasneje. Silicijevih čipov (SoC), ki so potrebni za moderne asistenčne in razvedrilne sisteme, ni dovolj. Proizvodnja avtomobilov se je po porastu povpraševanja, ki je sledilo koncu prvega vala epidemije, hitro povečala, a dobave čipov temu ne morejo slediti. Zagato Nemci, Američani in Japonci rešujejo na najvišji ravni.

TSMC je eden največjih proizvajalcev čipov, ki je glavni dobavitelj za številne proizvajalce avtomobilov. V normalnih časih, torej na začetku leta 2020, je štiri odstotke proizvodnih kapacitet namenjal za avtomobilske čipe. Ko je prodaja vozil ob izbruhu epidemije strmoglavila, so proizvajalci vozil množično odpovedovali pogodbe. V drugem četrtletju je proizvodnja čipov za avtomobile padla za 13 odstotkov, v sledeč pa še za dodatnih 23 odstotkov. V četrtem kvartalu je potem proizvodnja zrasla za 27 odstotkov, a to je še vedno manj kot v...

24 komentarjev

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Slo-Tech - Cene flasha, s tem pa tudi SSD-jev in vseh ostalih izdelkov, so še vedno zelo nizke. Ker ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti povpraševanje povečalo in s tem pobrale tudi cene, analitiki pa trend padanja cen napovedujejo tudi za leto 2019, se je Western Digital odločil, da zmanjša proizvodnjo. Prihodnje leto bo Western Digital proizvodnjo čipov flash znižal za 10 do 15 odstotkov, prav tako pa bo začasno odložil investicije v to tehnologijo.

Western Digital je to sporočil ob objavi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje, v katerem so ustvarili 5 milijard dolarjev prihodkov, kar tri odstotke manj kot lani, in 511 milijonov dolarjev dobička, kar je za tretjino manj. Podjetje trenutno ustvarja približno polovico prihodkov s prodajo klasičnih diskov, polovico pa s čipi flash. Jenjajoče povpraševanje po...

14 komentarjev

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji