»

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Proizvodnja novega iPhona stane 179 dolarjev

Sekcija iPhona

vir: The Register
The Register - V ZDA se novi iPhone 3G S prodaja za 299 dolarjev, če se hkrati zavežete, da boste dve leti naročnik pri AT&T. Zanimiva je razčlenitev proizvodnih stroškov, ki jih ima Apple. To so storili na The Registerju in ugotovili, da stane proizvodnja iPhona 3G S 179 dolarjev. Od tega za material odštejejo 172 dolarjev, sedem dolarjev pa za stroške dela. Najdražja komponenta je Toshibin flash pomnilnik, ki stane 24 dolarjev, sledi pa mu zaslon za 19 dolarjev. Zanimivo, ena izmed cenejših komponent je vgrajen GPS, ki stane 2,25 dolarja. Omeniti seveda velja, da 179 dolarjev ne pokriva stroškov embalaže, pošiljanja, distribucije, razvoja in oglaševanja. To plačate posebej.

35 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar

Rapsodija Microsoft: Drugi Akt

ZDNet - Po predlogu poravnave, po katerem naj bi velikan ne le dal veliko sredstev, ampak tudi spremenil politiko do preprodajalcev licenčne programske opreme, bo v sredo, 6. marca, 'zaslišanje' zunanjih prič (naj se mi nestrokovno pravno izrazoslovje oprosti), ki so kakorkoli drugače povezane z računalništvom in informacijsko tehnologijo.

Ta nabor pa skoraj v celoti predstavljajo podjetja in organizacije, ki so Microsoftovi konkurenti, nekatere organizacije pa so financirane iz računov drugih konkurenčnih podjetij. Mnenja.

0 komentarjev

Microsoftova poravnava 'zavrnjena'

Slo-Tech - Še pomnite predloga poravnave, po katerem bi Microsoft 'ubogim' ameriškim šolam prispeval računalniško opremo, ter tako končal preko 100 tožb?

Nič ne bo: zvezni sodnik J. Frederick Motz je večmilijonsko poravnavo zavrnil. Mali Mečkač bo vsled tega s pogajanji moral začeti znova, 'iz nule'. Komu to koristi, pa presodite sami...

3 komentarji

Apple proti MSjevi poravnavi v programski opremi

ZDNet - Na ZDNetu sem zasledil zanimiv članek o miljardo dolarjev vredni poravnavi, o kateri se je pred časom razpisal že vrli minmax. Tokrat se je oglasil Apple, ki ostro nasprotuje Microsoftovemu predlogu, da bi polovico poravnal v denarju, polovico pa v obliki programske opreme. Bistvo tega je, da ima Apple v čezlužnih šolah, za razliko od tostranih (še posebej slovenskih :]), ogromen delež svoje opreme. Če pa bi šole ne dobile opreme, ampak raje denar, bi se lahko odločale o investicijah -- pač v Microsoftovo, Appleovo ali katerokoli drugo opremo. Jasno, vsi vidimo, kam Apple taco moli... V članku je zapisanih nemalo mnenj različnih strani, tako da ogled priporočam. Klik!.

9 komentarjev