»

Temni splet že ponuja cepiva, potrdila o cepljenju in rezultate testov

Slo-Tech - Če je na temnem delu spleta (darknet) možno kupiti droge, orožje, ukradene številke kreditnih kartic. ponarejene dokumente in podobno, ni presenetljivo, da je tudi epidemično blago našlo svoj trg. Raziskovalci s CheckPoint so analizirali ponudbo in ugotovili, da se je ponudba letos potrojila.

Kupci v ZDA lahko za 500 dolarjev kupijo cepivo (po trditvah prodajalcev avtentično), za 150 dolarjev pa lahko dobijo lažno cepilno knjižico o cepljenju proti covidu. Naprodaj so vsa odobrena cepiva in še kakšno: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik inSinopharm, oglasov pa več kot tisoč. Ali je v njih res aktivna učinkovina in če je (bila), ali so bila hranjena na primernih pogojih, je seveda neznano. Še najceneje se prodajajo negativni rezultati testov, ki stanejo od 25 dolarjev dalje.

Raziskovalci so tudi poizkusili kupiti kakšen primerek cepiva. S prodajalcem so si dopisovali prek Telegrama, na koncu pa so morali plačati 500 dolarjev v bitcoinu. Prejeli so že številko...

80 komentarjev

Četrto v EU odobreno cepivo proti covidu je Johnson & Johnson

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala izredno odobritev (EUA) še četrtega cepiva proti covidu-19, in sicer gre za cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP) je preveril vse zbrane podatke o učinkovitosti in varnosti cepiva ter ocenil, da se v trenutnih razmerah sme dovoliti cepljenje starejših od 18 let. Cepivo Janssen je prvo odobreno cepivo, ki predvideva uporabo zgolj enega odmerka. Isto cepivo so v ZDA izredno odobrili konec februarja.

Rezultati kliničnih študij, ki so potekale v ZDA, Južni Afriki in južni Ameriki in vključevale 44.000 posameznikov, so pokazali 67-odstotno učinkovitost cepiva. To pomeni, da je v cepljeni skupini 67 odstotkov manj ljudi dobilo covid kot v kontrolni skupini, če sta po velikosti primerljivi. Konkretno je šlo za 116 primerov od 19.630 cepljenih proti 348 od 19.691 necepljenih. Cepivo je povzročalo v glavnem blage stranske učinke: bolečina na mestu vboda, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah...

47 komentarjev

Na Jamajki že tretjič ušli podatki iz baze za covid-19

Slo-Tech - Na Jamajki so onemogočili dostop do spletne strani in pripadajoče aplikacije JamCOVID, ki je namenjena omejevanju epidemije covida. V varnostnem incidentu, ki je že tretji zapovrstjo, so ušli podatki več kot pol milijona obiskovalcev tega otoka, ki jim je bila odrejena karantena. Stran se je kasneje vrnila.

Aplikacija JamCOVID se uporablja za lažjo obravnavo potnikov, ki pridejo na Jamajko in jim ministrstvo za zdravje odredi karanteno. V bazi so imena vseh potnikov in naslov, na katerem morajo preživeti 14-dnevno karanteno. Varnostni raziskovalci pa so ugotovili, da so bili ti podatki dostopni kar iz brskalnika, saj baza ni bila zaščitena z geslom, temveč je bila odprta na internet. Jamajška vlada odgovarja, da se je nepooblaščen dostop sicer zgodil, a ni šlo za množično odtekanje podatkov.

To ni prvi varnostni incident s to aplikacijo. Minuli teden je bilo tudi na Jamajki na internetu dostopnih več podatkov o 70.000 negativnih rezultatih testov na covid in več kot 425.000...

0 komentarjev

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

V Veliki Britaniji odobrili izredno uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19

Slo-Tech - Britanska agencija za zdravila MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) je danes odobrila Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Cepivo, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, je MHRA potrdila prva na svetu, za zdaj za izredno rabo. Velika Britanija je bila naročila 40 milijonov odmerkov cepiva (en človek potrebuje dva), Evropska unija pa 300 milijonov. V Evropi mora EMA, v ZDA pa FDA cepivo še odobriti. Postopek že teče. Odkar je Velika Britanija izstopila iz EU, MHRA samostojno potrjuje zdravila za izredno uporabo, po koncu prehodnega obdobja (torej konec leta 2020) pa bo samostojno potrjeval vse.

MHRA je pregled dokumentacije o cepivu, kjer so ključne varnostne študije, izvajala po načelu rolling review. To pomeni, da se sproti pregledujejo novi podatki, ko so ti na voljo. Tak postopek se uporabi v primeru velikih zdravstvenih kriz, kot je trenutna epidemija. Pri odločitvi so pregledali rezultate predkliničnih študij, kliničnih preizkusov ter...

90 komentarjev

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Slo-Tech - Vsake toliko časa se zlasti po internetu razširijo anektodična poročila o posameznikih, ki so dobili covid-19 kmalu zatem, ko so ozdraveli, pri čemer so nekatere zabeljene še s trditvami, da je potek bolezni vdrugo težji, hujši, daljši. Pred skoraj pol leta, ko je bil virus od Evrope še precej oddaljen, hkrati pa smo o njem vedeli manj, je bil konsenz, da ponovna okužba v kratkem času ni možna in da gre za ostanke virusa. Pol leta pozneje se mnenje večine strokovnjakov ni spremenilo, piše The New York Times, a hudič se skriva v detajlih.

Vprašanje, ali smo po premagani bolezni imuni na ponovno okužbo in kako dolgo ta imunost traja, ni pomembno le za posameznika, temveč ima vpliv tudi na epidemiološki boj proti bolezni. Če namreč lahko kmalu zbolimo ponovno, potem čredne imunosti ni možnost doseči, kar slika distopično prihodnost sveta s trajno navzočim covidom-19. Če pa po drugi strani imunost traja dlje časa, najraje več let, je čredno imunost možno doseči z okužbo velikega dela...

16 komentarjev