»

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih

Business Insider - Analize minulega leta na avtomobilskem trgu kažejo, da se električni avtomobili množijo hitreje, kot so pričakovali analitiki. Čeprav so predlani napovedovali, da bodo leta 2030 dosegali od 7- do 12-odstotni tržni delež, so že lani predstavljali desetino prodanih avtomobilov.

Lani je bilo na svetu prodanih 7,8 milijona električnih vozil, kar predstavlja 68-odstotno rast v primerjali z letom pred tem. S tem so doseli 10-odstotni tržni delež leta pred napovedmi. To je še vedno skromen delež, ni pa zanemarljiv. Najbolj so razširjeni na Kitajskem, kjer je električnih vozil 19 odstotkov, in v Evropi, kjer je njihov delež 11-odstotni - če primerjamo velike regije. Med državami imajo največ električnih vozil na Norveškem, in sicer 80 odstotkov, sledi pa ji Islandija. V vseh primerih gre za tržne deleže, torej za nova vozila, ki so se lani prodala.

Na Kitajskem še posebej cveti prodaja priključnih hibridov, ki naj bi letos predstavljali že tretjino vseh prodanih avtomobilov. Med letoma...

129 komentarjev

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Kitajski Teslin Model 3

vir: Wikipedia
Reuters - Kot iz svojih virov poroča Reuters, so Kitajske oblasti ameriškim vozilom Tesla prepovedale vstop v tamkajšnje vojaške komplekse, prav tako so uporabo teh vozil prepovedali določenim predstavnikom države in vojske. Prepoved je vzniknila ravno v času prvega kitajsko-ameriškega srečanja na visoki ravni po izvolitvi Joeja Bidna, ki je potekalo v Anchoragu na Aljaski, zaradi česar jo analitiki označujejo kot docela politično. Tesline delnice so sicer nekoliko zanihale, a so trgovanje nato zaključile na približno enaki vrednosti, kot pred objavo ukrepa.

Prepoved naj bi temeljila na bojazni, da Tesline kamere in senzorji beležijo okolico in shranjujejo ključne podatke. Prav tako bi lahko po mnenju Kitajcev zbirale občutljive osebne podatke, denimo o stikih in komunikacijah zanimivih kitajskih uporabnikov, ki svojo napravo povežejo z vozilom. Oblasti v Pekingu naj bi sumile, da Tesla vse te podatke posreduje zainteresiranim ameriškim agencijam.

Na prepoved se je že odzval Elon Musk in...

20 komentarjev

Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

vir: Needpix

Slo-Tech - Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli...

10 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

Prve Tesle iz gigatovarne v Šanghaju

Slo-Tech - Dobro leto zatem, ko so jo začeli graditi, je s tekočih trakov Tesline gigatovarne v Šanghaju prišlo prvih petnajst Modelov 3. Ironično, dogodek se je odvil sredi ameriško-kitajske trgovinske vojne in v času, ko nekatera velika ameriška tehnološka podjetja, denimo Dell, Apple in HP, zaradi pretečih carin razmišljajo o selitvi svojih proizvodenj v druge azijske države. A Teslin položaj je drugačen, v Šanghaju izdelana vozila bodo namreč namenjena za kitajski trg, zato jih carine ne bodo prizadele, nasprotno, te so morali plačevati do sedaj, ko so Tesle na največje tržišče osebnih vozil na svetu uvažali iz ZDA.

Tovarniška cena kitajskega Modela 3 bo 50.000 ameriških dolarjev, s čimer bo poskušal konkurirati lokalnim ponudnikom električnih vozil, kot sta denimo NIO and Xpeng Motors. Tovarna ima kapaciteto izdelave okoli 150.000 vozil letno (matična tovarna v kalifornijskem Fremontu 350.000), že prihodnje leto pa naj bi se številka podvojila. Kitajska tovarna je sicer prva izven ZDA,...

32 komentarjev

Tesla na daljavo spremenila zavorne karakteristike vozil

Slo-Tech - Ta teden se je zgodilo nekaj nenavadnega. Avtomobili Tesla Model 3 so čez noč skrajšali zavorno razdaljo in postali varnejši. Pred dvema tednoma je revija Consumer Reports ameriške potrošniške organizacije grajala ta isti model, češ da ima z naskokom najdaljšo zavorno razdaljo, ki je slabša celo od Forda F-150 (ki je poltovornjak). Tesla Model 3 je za zaustavitev pri hitrosti 96 kilometrov na uro potreboval 46 metrov, omenjeni ford pa 44 metrov. Z omenjeno organizacijo ima Tesla zelo pestro zgodovino, a to za današnjo zgodbo ni bistveno.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, se je najprej odzval z negodovanjem, kako da je zgodba zelo čudna in da so očitno testirali enega izmed zgodnejših preizkusnih modelov. Nadaljeval je z besedami, da...

54 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev