»

EU do leta 2030 s proizvodnjo čipov v 5 nm

Bloomberg - Evropska unija se zaveda odvisnosti od ZDA, Južne Koreje in Tajvana pri proizvodnji čipov, zato želi proizvajalce privabiti na Staro celino. Bloomberg piše, da je cilj do leta 2030 proizvajati najnaprednejše čipe tudi v EU. Načrt Digital Compass, ki ga bo Komisija verjetno predstavila naslednji teden, predvideva, da bo do leta 2030 v EU proizvedenih 20 odstotkih (merjeno v ceni) vseh čipov.

To so smeli načrti, za katere pa v načrtu ni konkretnih mehanizmov, kako jih bodo dosegli. Kot smo že pisali, je ena izmed možnosti, da bi v EU postavili večjo livarno, ki bi konkurirala Samsungu in TSMC v proizvodnji 5-nm čipov. Poleg proizvodnje čipov so v digitalnih načrtih še 10.000 podnebno nevtralnih obratov, razvoj kvantnega računalnika do leta 2025 in pokritje najbolj naseljenih predelov EU s signalom 5G do leta 2030. Na področju tehnoloških velikanov si želi v tem desetletju podvojiti število podjetij, ki imajo tržno vrednost več kot 1 milijardo evrov.

67 komentarjev

EU želi več proizvodnje čipov na evropskih tleh

Bloomberg - Evropska unija ugotavlja, da je pri proizvodnji polprevodniških čipov skoraj popolnoma odvisna od ZDA in Azije, zato razmišlja o tovarni v Evropi. EU želi na domačih tleh imeti napreden proizvodni obrat, ki bi bil sposoben izdelovati čipe v manj kot 10-nanometrski tehnologiji. Da bi to uspelo, želijo pritegniti tudi globalne igralce, kot sta tajvanski TSMC in korejski Samsung.

Minuli mesec smo pisali, da na trgu čipov za avtomobile vlada hudo pomanjkanje, kar ni edini tovrstni primer. Čeprav bo konkretni primer slej ko prej rešen, se Evropa čedalje bolj zaveda problematične odvisnosti od tajvanskih, ameriških in drugih proizvajalcev. Zato si Evropska komisija pod taktirko komisarja za industrijo Thierryja Bretona prizadeva da gradnjo nove ali posodobitev kakšne že obstoječe tovarne v EU. Projekt je še v fazi planiranja, saj se EU še ni odločila, na kakšen način želi ta cilj doseči. So pa že lani dejali, da je dolgoročni cilj v EU proizvesti vsaj petino čipov in mikroprocesorjev...

31 komentarjev

Irska bi čez deset let prepovedala nove bencinske in dizelske avtomobile

Slo-Tech - Irska vlada resno zasleduje cilj boja proti podnebnim spremembam, zlasti potem ko so v akcijskem načrtu za podnebje ugotovili, da močno zaostajajo. V sklopu nove strategije za zaščito okolja vlada predlaga, da bi bila od leta 2030 prepovedana prodaja novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Po besedah okoljskega ministra Richarda Brutona je namreč država trenutno 85-odstotno odvisna od fosilnih goriv.

Ker irske emisije toplogrednih plinov rastejo, so se odločili za odločno ukrepanje. Do leta 2050 želijo postati družba z ničelnimi neto emisijami ogljikovega dioksida. K temu bodo pripomogla tudi električna vozila, ki jih bo do leta 2030 na tamkajšnjih cestah okoli 950.000. Na Irskem je trenutno registriranih 2,7 milijona vozil,...

39 komentarjev

Samsung v Koreji gradi novo tovarno čipov z EUV

Slo-Tech - Samsung je v Hwaseongu v Južni Koreji začel graditi novo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo izdelovala čipe v 7-nm velikosti s tehnologijo ekstremne ultravijolične litografije (EUV). Te dni so položili temeljni kamen, tovarna pa bo po načrtih dokončana do konca prihodnjega leta. Leta 2020 bodo iz nje prispeli prvi čipi po postopku 7LPP (Low Power Plus) EUV. Celotna investicija bo vredna šest milijard dolarjev, pri projektu pa bo sodeloval tudi Qualcomm, saj bo Samsung zanj izdeloval SoC-e za Snapdragone za pametne telefone. V novi tovarni bo Samsung proizvajal čipe tako za lastne potrebe kakor tudi za Qualcomm in še druge naročnike.

Samsungov veliki konkurent na področju proizvodnje čipov TSMC, ki ima 55-odstotni tržni delež, je pri uporabi 7-nm tehnologije že korak pred Korejci. Že lani je namreč...

10 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Meri-Pori je največja finska termoelektrarna na premog

Slo-Tech - Finska bo verjetno postala prva država na svetu, ki bo prepovedala uporabo premoga kot energenta za pridobivanje električne energije. V državi, kjer delež premoga v proizvodnji električne energije že vrsto pada in trenutno znaša 7 odstotkov, bodo termoelektrarne zaprli do leta 2030. Finsko ministrstvo za gospodarstvo bo predlog v parlamentarno obravnavo poslalo konec meseca, o njem pa bodo glasovali prihodnje leto.

Na Finskem sicer raba obnovljivih virov energije raste, a še vedno 40 odstotkov elektrike pridobijo iz fosilnih goriv, 27 odstotkov pa iz lesne biomase. Slednja je obnovljivi vir, a okoljsko vseeno problematičen, ker pri izgorevanju nastajajo škodljivi trdni delci in različni strupeni primarni...

33 komentarjev