»

SDH predlaga stečaj T-2

vir: T-2

Slo-Tech - Slovenski državni holding je vložil predlog za začetek stečajnega postopka telekomunikacijskega operaterja T-2, so sporočili iz podjetja. Iz SDH komentarjev ni, zato ni jasno niti, kdaj natančno so vložili zahtevek, iz T-2 pa sporočajo, da gre za neutemeljen in nezakonit predlog. Končno besedo bo imelo sodišče.

Predhodni postopek ni javen, razen če dolžnik poda ugovor, ko se potem razpiše javni narok. To se bo v tem primeru zgodilo, zato bomo tedaj izvedeli več. Iz SDH so podali le splošni odgovor, da konkretnih aktivnosti za poplačevanje terjatev ne morejo komentirati, da pa "si SDH v vseh fazah izterjave dolga do svojih dolžnikov prizadeva z dolžniki skleniti dogovor oziroma sporazum za poplačilo terjatev brez nepotrebnih sodnih in drugih postopkov prisilne izterjave". V T-2 medtem trdijo, da gre za nezakonit predlog, ki "ki zavestno postavlja pod vprašaj osnovne principe pravne države z namenom oškodovanja T-2". SDH zoper T-2 vodi že dva postopka izvršbe, ki še nista zaključena...

53 komentarjev

T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

vir: T-2

Slo-Tech - Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V...

94 komentarjev

T-2 bo podražil pakete

Slo-Tech - Operater T-2 je sporočil, da bo 1. julija podražil naročniške pakete za mobilne in fiksne storitve. Cena se povečuje za dva ali tri evre. Dvignili bodo tudi cene nekaterih drugih storitev, denimo opominov in druge naprave za aplikacijo T-2 TV.

Paketi T2, T3 in T4 bodo torej dražji za dva evra. Enako bo veljalo tudi za starejše pakete, medtem ko bo Oranžni tri evre dražji. Strošek opomina bo odslej 1,5 evra, T-2 TV na drugi napravi 2,49 evra, Voyo pa 7,99 evra (podražitev za en evro). Cene višajo kot redno uskladitev s stroški poslovanja glede na rast indeksa cen življenjskih potrebščin, višjih stroškov dela, programskih pravic, nadgradnje omrežja, so dejali. Naročniki si kaj dosti ne morejo pomagati. Kdor se ne strinja z novimi cenami, lahko v 60 dneh od prejema obvestila odstopi od pogodbe brez pogodbene kazni, a z vračilom prejetih ugodnosti in poplačilom vseh obveznosti.

T-2 ni črna ovca, saj sta Telekom Slovenije in A1 svoje cene že povišala. Telekom Slovenije je to storil...

65 komentarjev

Telemach za 28,8 milijona toži Telekom

Slo-Tech -
Kot izhaja iz objave Telekoma Slovenije na Seonetu, so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo podjetja Telemach, s katero zahtevajo poplačilo škode v višini 28.795.802,00 evrov, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od letošnjega junija dalje. Znesek pri Telemachu utemeljujejo z domnevnimi kršitvami odločb Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) ter z domnevno zlorabo prevladujočega položaja.

Kot so pozneje pojasnili, jim je Telekom škodo in izgubljeni dobiček povzročil z zaračunavanjem previsokih cen na veleprodajnem trgu širokopasovnega dostopa do interneta. S tem je po njihovem mnenju tudi zaviral razvoj trga širokopasovnega dostopa do interneta in onemogočal konkurenco.

Podobno tožbo proti Telekomu je letos marca letos že drugič vložila tudi družba T-2, ki zahteva poplačilo 50 milijonov evrov škode. Da je Telekom Slovenije nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah je tedaj v nadzornih postopkih ugotovila tudi AKOS.

52 komentarjev

T-2 toži Telekom za 50 milijonov

vir: T-2

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj...

39 komentarjev

Telekom Slovenije bo T-2 v poravnavi plačal več kot 30 milijonov evrov

vir: Finance
Slo-Tech - Telekom Slovenije in T-2 sta se poravnavala v tožbi, ki jo je zoper Telekom Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja med letoma 2004 in 2015 vložil T-2. Po podatkih, ki jih je družba objavila na Seonetu, je poravnava vredna 130 milijonov evrov, kolikor je T-2 tudi zahteval. Poleg tega sta Telekom Slovenije in T-2 uredila vsa medsebojna razmerja, torej tako konkretni tožbeni zahtevek kot vse ostale terjatve in zahtevke med podjetjema. Podrobnosti poravnave so poslovna skrivnost.

Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobile Finance, se s tem poravnavajo obveznosti in škoda zaradi Telekomovega omejevanja konkurence, kar je v odločbi ugotovila tudi Agencija za...

55 komentarjev

Upravno sodišče večidel potrdilo Telekomovo zlorabo prevladujočega položaja

Slo-Tech - Upravno sodišče je 9. 1. 2018 razsodilo (sodba I U 423/2015-48), da je Telekom Slovenije od 1. 1. 2005 do 14. 3. 2014 zlorabljal prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom. Sodišče je po pritožbi Telekoma Slovenije presojalo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), s katero je ta 2. 2. 2015 ugotovila opisane kršitve. Sodišče je odločbo AVK odpravilo le v 2. alineji 1. točke, sicer pa jo je potrdilo. Ne drži torej, da je Telekom Slovenije od 1. 7. 2005 do 22. 9. 2008 alternativnim operaterjem zagotavljanje svoje veleprodajne storitve širokopasovnega dostopa z bitnim tokom pogojeval z zakupom telefonskega priključka s strani končnih uporabnikov ali operaterja. Ta točka alineja odločbe se odpravi, zadeva pa vrne AVK v odločanje....

33 komentarjev

Telekom Slovenije in Simobil prekinila sovražnosti

Slo-Tech - Telekom Slovenije in Simobil sta sklenila dogovor, s katerim sta uredila odprta medsebojna razmerja in postavila temelje za prihodnje sodelovanje, hkrati pa sta s tem prekinila tožbe zoper drug drugega, so sporočili na oglasni deski ljubljanske borze. Podrobnosti sporazuma podjetji sicer ne komentirata. V Telekomu so dejali le, da gre "pomemben korak k zmanjšanju tveganj iz naslova tožbenih zahtevkov, s čimer se dodatno krepi vrednost družbe za lastnike.

Finance poročajo
, da naj bi šlo za poravnavo v tožbi zoper Telekom zaradi paketa Itak Džabest. Simobil je od Telekoma zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja zahteval 286 milijonov evrov. Simobil je trdil, da mu je Telekom povzročil več sto milijonov evrov škode, ker so paket Itak Džabest ponujali po dampinških cenah. Gre za obdobje...

16 komentarjev

Za mobilne frekvence 150 milijonov evrov za 15 let

Slo-Tech - Znani so rezultati prve slovenske javne dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev, ki je trajala od 3. do 28. aprila. Na dražbi so sodelovali Simobil, Mobitel in Tušmobil, ki so za 150 milijonov evrov v uporabo dobili frekvenčne pasove 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz za obdobje 15 let. Prodali so skoraj vse razpoložljive pasove, izkupiček pa je za 42 odstotkov višjih od izklicne cene. T-2 na dražbi ni sodeloval zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, prav tako se dražbe ni udeležil Telemach.

Simobil je za 64 milijonov evrov kupil dva 10 MHz-bloka v 800 MHz pasu, ki prinaša posebne obveznosti pokrivanja. V zameno za nižjo ceno mora v roku treh let zagotoviti pokritost vsaj 95...

20 komentarjev

Telekom Slovenije pravnomočno zmagal proti T-2

vir: Finance
Finance - Višje sodišče v Ljubljani je danes potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je zavrnilo odškodninski zahtevek T-2 proti Telekomu v višini 130 milijonov evrov. S tem se je dokončno razpletla več kot šest let trajajoča zgodba.

T-2 je namreč januarja 2007 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije zaradi očitane zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Očitali so mu privilegirano obravnavno SiOL-a, ki je bil tedaj Telekomovo hčerinsko podjetje, sedaj pa je spet priključen Telekomu. Telekom Slovenije naj bi bil tedaj oviral konkurenco pri trženju paketov VDSL, saj da so jim nagajali v tehničnih podrobnostih.

Januarja letos je okrožno sodišče v Ljubljani razsodilo, da ni dokazov, da bi bil Telekom...

64 komentarjev