»

Google z nemškima zavarovalnicama orje ledino zavarovanja v oblaku

vir: Piqsels

Reuters - Google Cloud je z münchenskima zavarovalnicama Allianz Global Corporate and Specialty (AGCS) in Munich Re sklenil partnerstvo za pokrivanje informacijskih vdorov in drugih neljubih dogodkov, namenjeno strankam, ki uporabljajo njihove oblačne storitve. Gre za prvi primer, da je kateri od večjih ponudnikov za svoje uporabnike oblikoval tako storitev, seveda pa bi v primeru uspeha to lahko pomenilo razmah takih informacijskih zavarovanj tudi drugod, denimo pri ponudnikih programske opreme za velika podjetja, podjetjih, ki se ukvarjajo z varnostjo, spletnim gostovanjem in drugih.

Risk Protection Program meri na pojav, da se bolj občutljivi procesi danes pogosto izvajajo v javnem oblaku, kar pomeni, da je treba riziko porazdeliti med uporabnikom in ponudnikom in ga močneje integrirati v samo storitev. Program bo v praksi potekal prek Googlovega diagnostičnega orodja Risk Manager, ki ga stranka požene v svojem sistemu, rezultate pa posreduje obema zavarovalnicama, ki bosta na podlagi...

8 komentarjev

Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Slo-Tech - Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in...

25 komentarjev

Microsoft bo na Poljskem investiral milijardo dolarjev

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - K naložbi sodi tudi odprtje novega podatkovnega centra, z njim pa tudi nove Microsoftove regije za podatkovne centre na stari celini, skupaj se nekaj drugimi investicijami v t. i. Poljsko digitalno dolino. Namen naložbe je pospešitev digitalizacije gospodarstva in državne uprave. Poljskega partnerja predstavlja družba Chmura Krajowa (Nacionalni oblak), znani ponudnik oblačnih storitev, ki je v lasti tamkajšnje največje banke PKO Bank Polski in Poljskega razvojnega sklada. Microsoft se je za naložbo odločil pol leta zatem, ko je podobno partnerstvo s Chmuro Krajowo sklenil Google Cloud.

Partnerstvo naj bi trajalo sedem let, v tem času pa bo Microsoft zagotovil tudi izobraževanje Poljakov na področju oblačnih tehnologij.

Poljska in ZDA sta tudi sicer močno ekonomsko povezani, njuna menjava je lani znašala 21,6 milijarde USD, v zadnjih 30 letih pa so ZDA v državi investirale 62,7 milijarde USD, tam pa posluje tudi okoli 1500 ameriških podjetij, ki zaposlujejo 300.000 ljudi.

90 komentarjev

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

Google in Apple bosta kitajske podatke iz oblaka hranila na Kitajskem

Slo-Tech - Google se želi na vsak način vrniti na Kitajsko, kar seveda pomeni, da se bo moral ukloniti zahtevam kitajskih oblasti, do katerih je bil še nedavno zelo kritičen. Da bo lahko ponovno ponudil iskalnik, bo Google očitno pristal na kitajsko cenzuro, o čemer smo že pisali. Da pa bo lahko ponudil svoje Google Cloud, bo moral podatke skladiščiti nekje na Kitajskem. Podobno kot to počne Apple.

Apple je ob postavitvi svojega iClouda na Kitajskem že lani sporočil, da bo sodeloval (beri: podatke bo hranil) s podjetjem GCBD (Guizhou-Cloud Big Data Industry Development). Februarja letos je Apple najavil, da bo podatke skladiščil na kitajskih tleh v provinci Guizhou, ker to pač zahtevajo kitajski zakoni. Apple je dejal, da so si...

9 komentarjev