»

Ker ni čipov, Volkswagen in Opel ustavila nekatere tovarne

Slo-Tech - Opel je sporočil, da bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov ustavil proizvodnjo v tovarni v Eisenachu. Kako dolgo bo ustavitev trajala, je odvisno od dogajanja na trgu elektronskih čipov, upajo pa na ponoven zagon na začetku prihodnjega leta. Poleg pomanjkanja čipov je sekundarni razlog še pomanjkanje delovne sile zaradi covida.

Novica je presenetila tudi zaposlene, ki so imeli dva dni pred objavo sestanek z upravo, kjer morebitnega zaprtja niso niti omenili. V drugi tovarni v Franciji, ki prav tako proizvaja hibridna vozila, ne bodo ustavljali proizvodnje, kar dodatno jezi zaposlene. Medtem ko bo 1300 zaposlenih v Nemčiji na čakanju, bodo v francoski tovarni nekoliko povečali proizvodnjo.

Težave pestijo celotno avtomobilsko industrijo. Gigant Volkswagen je sporočil, da bo za pol drugi teden ustavil proizvodnjo v Wolfsburgu. Na čakanje bodo poslali 20.000 zaposlenih. Razlog je takisto pomanjkanje polprevodnikov, ki je dosegle nepredstavljive razsežnosti, so sporočili iz Volkswagna....

80 komentarjev

Pomanjkanje čipov bo trajalo še celo leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, zaradi katerega bodo celo odpadle vsakoletne pocenitve proizvodnega procesa, naj bi trajalo vsaj do konca leta, napovedujejo analitiki. Chris Richard iz Deloitta pojasnjuje, da umiritev razmer resda pričakujejo do konca leta, a leta 2008 ob finančni krizi je trajalo nekaj let, da se je sistem ponovno utekel. To pot so težave večplastne.

Na eni strani je povpraševanje močno poraslo zaradi več dela in zabavanja od doma, po drugi strani pa je epidemija najprej pretrgala distribucijske verige, kasneje pa so dodatne udarce prizadejali mraz v Teksasu, suša na Tajvanu in požari na Japonskem. Težave niso le v proizvodnji čipov, temveč tudi v dosegljivosti silicijevih rezin in substratov za pakiranje čipov.

Najbolj so se ušteli proizvajalci avtomobilov, ki so lani spomladi množično odpovedovali pogodbe, ko je proizvodnja avtomobilov padla, po stabilizaciji povpraševanja jeseni pa so želeli nazaj. Proizvajalci čipov so jih tedaj postavili na konec vrste, ker so vmes...

12 komentarjev

HSMC dokončno pokopan

Slo-Tech - Po lanskih poročilih o velikih težavah HSMC-ja, ki je zabredel v insolventnost, je saga končana. Danes so nagnali še zadnje zaposlene, podjetje pa nima nobenih načrtov o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Na cesti je ostalo zadnjih 240 zaposlenih, medtem ko so preostale odslovili že prej. A tudi tega niso storili na primeren način.

Proizvajalec čipov Hongxin Semiconductor Manufacturing Company iz Wuhana bi bil moral lani začeti proizvajati čipe v 14-nm tehnologiji, letos pa preiti na 7 nm. HSMC, ki je bil ustanovljen leta 2017, je želel prehiteti trenutno največja kitajska proizvajalca čipov SMIC in Hua Hong, za kar so postavili 20 milijard dolarjev vredno tovarno. V njej bi moralo delati 50.000 zaposlenih, ki bi letno proizvedli za 10 milijard dolarjev izdelkov. S tem je želela Kitajska doseči neodvisnost od tujih proizvajalcev čipov, saj so ti v glavnem ameriška, južnokorejska in tajvanska podjetja.

Zadnjih 240 zaposlenih je moralo podati odpovedi, in sicer so jih nagovorili...

14 komentarjev

HSMC insolventen

Načrt, ki se ni posrečil.

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC...

16 komentarjev

Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
BBC - Kot je bilo moč slutiti že minuli mesec ob napovedi prevzema, bo Kitajska zelo verjetno poskušala blokirati Nvidiin prevzem podjetja ARM. Nekdanji glavni inženir v Lenovo Group in aktualni član državne inženirske akademije Ni Guangnan je na konferenci v Žengžouju dejal, da bo kitajsko ministrstvo za trgovino zelo verjetno prižgalo rdečo luč za prevzem. Trenutni lastnik ARM je japonski konglomerat SoftBank bo za ARM iztržil 40 milijard dolarjev, Nvidia pa bo dobila največjega načrtovalca varčnih čipov. ARM-jeve izdelke najdemo v večini mobilnih naprav.

V današnjem svetu ni dovolj, da se s prevzemom strinjajo zgolj vpleteni, temveč mora svoj žig pristaviti še kopica regulatorjev trga v drugih državah. Poleg ameriškega, japonskega in britanskega morata biti s prevzemom zadovoljna vsaj še evropski in kitajski. In to ni tako samoumevno. ARM je največji proizvajalec dizajna svojih čipov številnim Nvidiinim konkurentom, zato bo treba zagotoviti, da bodo ti pogoji še naprej ostali takšni,...

36 komentarjev

Japonci prodajajo ARM

Bloomberg - Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v...

46 komentarjev

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma

Slo-Tech - Lani napovedani prevzem Qualcomma, ki ga je želel izpeljati Broadcom, se ne bo zgodil. Več kot 100 milijard dolarjev težak prevzem (po neuradnih podatkih kar 117 milijard) je ustavil ameriški predsednik Donald Trump. Po njegovem mnenju bi bil singapurski nakup Qualcomma škodljiv za ameriško nacionalno varnost. Ukaz o zaustavitvi prevzema je podpisal včeraj pozno zvečer. Broadcomove delnice so po objavi pridobile tri odstotke, Qualcommove pa so padle za skoraj štiri odstotke.

Če bi prevzem uspel, bi dobili tretjega največjega proizvajalca čipov, za Intelom in Samsungom. Broadcom ima bogato zgodovino prevzemov in raste prav z njimi, medtem ko ima Qualcomm močnejši razvojno-raziskovalni oddelek. Glede na težave Qualcomma zaradi številnih tožb in izgube Appla kot...

58 komentarjev

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Slo-Tech - Obeta se nam eden večjih prevzemov v tehnološki branži, saj se po poročanju Bloomberga Broadcom pripravlja na 100 milijard dolarjev težak prevzem Qualcomma. Temu primerno je cena delnic Qualcomma v petek poletela za 12 odstotkov in dosegla 62 dolarjev, medtem ko analitiki ocenjujejo, da naj bi Broadcom za podjetje ponudil okrog 70 dolarjev, deloma v denarju in deloma v lastnih delnicah.

Za Qualcomm se utegne prevzem izkazati kot odlična rešitev, saj ima podjetje v zadnjem času precej težav. Ena izmed največjih strank je namreč Apple, ki je od Qualcomma kupoval telekomunikacijske čipe za svoje iPhone. Toda zgodba z Applom se zapleta, saj ste se podjetji zapleti v tožbo, češ da naj bi Qualcomm Apple izsiljeval s previsokimi licenčninami. Qualcomm po drugi...

21 komentarjev