»

Botnet, ki za komunikacijo uporablja bitcoinovo verigo blokov

Slo-Tech - Ena izmed ključnih lastnost verige blokov (blockchain), ki jo uporabljajo kriptovalute, je nespremenljivost preteklih blokov - kar zapišemo vanje, tam ostane za zmeraj, obstaja pa v več decentraliziranih kopijah pri uporabnikih po celem svetu, zato jih ni možno poloviti. Zamisel, da bi tja kaj zapisali, ni nova. So pa to prvikrat izkoristili hekerji, ki obvladujejo botnet. Raziskovalci iz podjetja Akamai poročajo o botnetu, ki IP-naslove rezervnih nadzornih strežnikov pridobi iz transakcij z bitcoinom.

Botneti, kamor imenujemo velika omrežja okuženih računalnikov, ki jih obvladujejo hekerji, so uporabni le, dokler so v stiku z nadzornimi strežniki. Pri razbijanju botnetov je zato eden izmed ključnih korakov onesposobitev oziroma blokada nadzornih strežnikov (sinkholing), s čimer okuženih računalniki izgubijo lutkarja. Napadalci sicer lahko postavijo nove strežnike, a če okuženi računalniki ne poznajo njihovih naslovov (dokler jih seveda na dezinficiramo), so neuporabni zombiji.

...

13 komentarjev

V mednarodni raciji onesposobili botnet Emotet

Slo-Tech - Ena večjih nevarnosti preteklih let je bil trojanec Emotet, ki je obstal vse od leta 2014. Kos škodljive programske opreme, ki je sprva služil zgolj za krajo bančnih podatkov, se je razvil v dovršen botnet, ki so ga lahko drugi zlikovci najemali za različne namene. Europol in Eurojust sta ta teden koordinirala policijske racije na Nizozemskem, v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Litvi, Kanadi in Ukrajini, v katerih so zasegli več strežnikov, gotovine in zlatih palic ter pridržali več ljudi.

Emotet se je širil z elektronsko pošto, običajno kot okužena priponka doc. Ob odprtju in aktivaciji se je zagnal makro, ki je okužil sistem. Lotem Finkelstein iz Check Point Software je povedal, je bil Emotet z naskokom najuspešnejši malware leta 2020. Nenehno se je tudi prilagajal, tako da je poslal elektronska sporočila z več kot 150.000 različnimi zadevami in 100.000 različnimi imeni priponke. Sproti se je namreč prilagajal tarčam, da je povečal verjetnost, da bodo odprle dokument....

10 komentarjev

V evropsko-ameriški akciji razbili botnet Beebone

Slo-Tech - V usklajeni akciji so Evropolova enota EC3, nizozemska policija, ameriški FBI ter Kaspersky Lab, Shadowserver in McAfee uspeli razbiti botnet Beebone (znan tudi kot AAEH). Omenjeno omrežje je vključevalo vsaj 12.000 aktivnih računalnikov, bržkone pa še bistveno več. Na vrhuncu okužbe septembra lani jih je bilo 100.000. Odkrili so več kot pet milijonov primerov okužb v več kot 195 državah. Najbolj prizadete so bile Japonska, Indija in Tajvan.

Kot so pojasnili za Associated Press, je bila zlonamerna programska oprema v primeru Beebone zelo dovršena. Programska oprema se je posodabljala tudi do 19-krat dnevno, zaradi česar jo je bilo težko prepoznati. Okužbo sta vzdrževala dva modula za...

0 komentarjev

Microsoft, Europol in FBI oslabili botnet ZeroAccess

Krebs On Security - Microsoft je v sodelovanju z Europolom, policijski enotami za boj proti računalniškemu kriminalu iz Nemčije, Latvije, Luksemburga, Švice in Nizozemske in ameriškim FBI-jem pomembno oslabil botnet ZeroAccess, ki je v različnih oblikah prisoten že od leta 2009. V moderni obliki naj bi mesečno povzročil vsak 2,7 milijona dolarjev škode, okužil pa je več kot dva milijona računalnikov.

Microsoftova enota za boj proti kriminalu (Digital Crime Unit ali DCU) že dlje časa uspešno sodeluje z organi pregona, ki jim nudi strokovno podporo pri identificiranju in zasegu strežnikov ter njihovi izsleditvi. V preteklosti so tako že uspešno demontirali botnete Rustock, Nitol in delno Zeus, če omenimo le največje. Ta teden je Microsoft na sodišče vložil civilno tožbo zoper neznane storilce upravljavce botneta ZeroAccess,...

0 komentarjev

Velika večina podjetij z okuženimi računalniki

Ars Technica - Revija Forbes vsako leto objavi seznam Fortune 500, ki razvrsti petsto ameriških podjetjih po prihodkov. Letošnji prvak je Wal-Mart, prvo računalniško podjetje pa je na sedmem mestu AT&T, med prvo deseterico pa najdemo še Hewlett-Packard. Pričakovali bi, da imajo ta ogromna podjetja urejeno IT-službo in počiščene računalniške sisteme, a to še zdaleč ni tako. Rezultati raziskave RSA kažejo, da ima kar 88 odstotkov podjetij s seznama na sistemih zlobno kodo, tako da vsaj nekaj njihovih računalnikov sodi v botnet Zeus.

Zeus so prvikrat identificirali leta 2007 in je do danes še vedno pošteno živ, saj naj bi obvladoval več milijonov računalnikov, predvsem tistih z Windows XP. Z okuženih računalnikov se upravljavcem botneta pošiljajo ukradeni podatki (zbrani s snemanjem pritiskov tipk oz. keyloggingom), ki lahko služijo za krajo identitete. Z analizo elektronskih naslovov in IP-naslovov na Zeusovih strežnikih so ugotovili, da je Zeus skorajda v vseh podjetjih. Manjša podjetja imajo...

12 komentarjev

Spam je nazaj

ComputerWorld - Bali smo se že, da bomo po odklopu vozlišča v podjetju McColo ostali brez spama, saj so ravni upadle za več kot polovico (različni viri navajajo številke med 60 in 80 %) in tam ostale sumljivo dolgo. Tudi prvi poskus oživitve je bil zatrt v kali, a so se spamerji le uspeli vrniti na stare tire.

Strokovnjaki so opazili, da se je odpisani botnet Srizbi, ki je gostoval pri McColu in okuženim računalnikom pošiljal ukaze za distribucijo spama, vrnil med žive včeraj, ko so se okuženi računalniki povezali z novim nadzornim strežnikom, ki se to pot nahaja v Estoniji.

Srizbi je imel namreč rezervni načrt. Ko se strežniki niso mogli povezati z nadzornimi v McColu, so se poskusili priključiti na nove strežnike z domenami, ki jih je avtomatsko zgeneriral vgrajen algoritem. FireEye je izluščil in analiziral algoritem, ki jim je razkril na stotine potencialno sumljivih domen, ki so se spreminjale vsake tri dni. Do včeraj so bili uspešni pri njihovem zatiranju tako, da so domene registrirali...

39 komentarjev