»

Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

vir: Intel
Reuters - V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče...

6 komentarjev

Nvidiin RTX 4090 premočan za svoje električne priključke

Slo-Tech - Zadnji teden spletne forume polnijo pričevanja lastnikov najzmogljivejših Nvidiinih grafičnih kartic GeForce RTX 4090, ki so se jim raztopili napajalni priključki zaradi preobremenitve in pregretja. Da ne gre za prazne marnje, priča tudi Nvidiina poteza, ki preučuje nekaj primerov. Prvi podatki kažejo na težavo pri pogodbnem podizvajalcu, ki je dobavil neustrezne kable.

Gre za priklop z 8 kontakti (12VHPWR), ki ga uporabljajo od kartic RTX 3090 Ti in je združljiv z novimi napajalniki ATX 3.0. Čeprav je po specifikacijah dovolj zmogljiv, da bi zmogel napajati požrešne RTX 4090, ki porabi skoraj 400 W električne energije, je Nvidia dobila slabo izdelane. Kot kaže, so kabli podjetja Astron preslabo prispajkani, zato se ob zvijanju ali vlečenju lahko poškodujejo. V skrajnem primeru se povezave na posameznih stikih tudi pretrgajo, in tedaj namesto 8 kontaktov prenos energije prevzamejo štirje ali dva. Rezultat so visoki tokovi, ki izolacijo pregrejejo in raztalijo.

Nvidia je...

69 komentarjev

Zlomili Nvidiine omejitve LHR za počasnejše rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Nvidia je lani začela prodajati posebne okleščene verzije svojih najzmogljivejših grafičnih kartic, ki so bile namenoma manj primerne za rudarjenje kriptovalut, s čimer so želeli zagotoviti dostopne grafične kartice tudi igralce iger. Rodila se je zloglasna serija LHR. Vrsto mesecev so se vrstili poizkusi, kako to omejitev obiti, saj kartice znižajo hitrost delovanja, ko zaznajo rudarjenje, a so bili uspehi pičli. Sedaj pa je uspelo. Platforma NiceHash je sporočila, da so v njihovi programski opremi uspeli odkleniti celotno zmogljivost grafičnih kartic. Na Tom's Hardware so navedbe neodvisno potrdili.

Že doslej so bili rudarji sila iznajdljivi. Če je na primer NBMiner omogočal izkoristke do 70 odstotkov, so v preostalih 30 odstotkih nekateri rudari druge kriptovalute. V preteklosti so se že pojavljale tudi trditve, da določeni programski opremi uspeva popoln odklep, a so se izkazale za zlonamerne prevare, saj je šlo za malware. To pot je uspelo, a z nekaj omejitvami. Tega je...

9 komentarjev

Olajšanje na trgu grafičnih kartic

Slo-Tech - Zaradi rudarjenja kriptovalut so predlani cene grafičnih kartic zbezljale v nebo, dobavljivost pa usahnila. Proizvajalci so se odzvali na različne načine, tudi z namernim upočasnjevanjem rudarjenja na novejših karticah. Sedaj pa se situacija vendarle umirja, ugotavljajo na ComputerBase. Prodaja raste, cene padajo.

Še sredi maja so bile cene AMD-jevih in Nvidiinih kartic za končne kupce trikrat višje od priporočenih maloprodajnih cen. Poldrugi mesec pozneje je situacija drugačna, saj je dobavljivih več modelov, ki so tudi cenejši. Znamenita GeForce RTX 3060 se je v Nemčiji v mesecu dni pocenila z 950 na 640 evrov, kar je sicer še vedno več od priporočene cene 330 evrov. Podobno velja tudi za druge modele, denimo RTX 3070 je s 1500 evrov padla na 1000 evrov. Tudi AMD-jeve kartice so dostopnejše, denimo Radeon RX 6800 je s 1500 evrov zdrsnil na 1050 evrov.

Trend je torej dobrodošel, so pa še vedno vse kartice bistveno dražje od "normalnih vrednosti". Pocenitve so v dobršni meri...

30 komentarjev

Nvidia namenoma prepolovila hash rate na Geforceu RTX 3060

Nvidia CMP HX

Slo-Tech - Prihajajoča Nvidiina grafična kartica, GeForce RTX 3060, bo imela za polovico zmanjšano zmogljivost rudarjenja za kriptovaluto ethereum. Gonilniki, ki bodo pospremili njen izid, bodo namreč programsko zaznali rudarjenje in znižali hash rate. Ukrep pa ne bo prizadel GPUjev, ki so jih doslej že prodali. Jasno, namen je preprečiti, da bi nove kartice vnovič razgrabili za potrebe kriptofarm, kot se je zgodilo z lanskimi modeli GeForce RTX 3080, RTX 3090 in RTX 3070. Kar je pri gejmerjih povzročilo precej slabe volje. Kot so povedali pri Nvidii, so njihovi grafični procesorji pač programabilni in uporabniki so zanje našli že veliko novih nalog, rudarjenje kriptovalut je samo ena od njih. In ker ima ethereum trenutno najboljši izkupiček med vsemi coini, ki jih je mogoče rudariti z GPU, so ukrep osredotočili prav nanj.

Da pa si ne bi zdaj nakopali zamere še na drugi strani, so za kovalce ethereumov predstavili namenski Cryptocurrency Mining Processor (CMP), Nvidia CMP HX, ki je...

112 komentarjev

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Slo-Tech - Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase je sporočila, da razvija svojo kriptovaluto JPM Coin, katere vrednost bo vezana na ameriški dolar. Šlo bo za varianto Ethereuma s potrebnimi prilagoditvami, ki jih potrebuje investicijska banka. Uporabili bodo tehnologijo veriženja blokov Quorom, ki je izpeljanka iz Ethereuma. Slednji je prosto dostopen in odprt, medtem ko je Quorom veriga blokov z omenjenim dostopom.

V preteklosti je JPMorgan Chase že javno kritiziral bitcoin, zato je zanimivo, da banka sedaj pripravlja lastno, dasiravno drugačno kriptovaluto. Quorom ne uporablja potratnega sistema proof-of-work, kjer se integriteta verige zagotavlja z rudarjenjem, temveč enostavnejšo shemo, ki temelji na glasovanju. Upravljavec omrežja ima namreč...

37 komentarjev

Nvidia poskrbela za preprosto navijanje novih kartic

vir: TechSpot
TechSpot - Kmalu prihajajoča serija grafičnih kartic GeForce RTX 20 ne bo imela le novih Turing grafičnih procesorjev in podpore za NVLink SLI povezave, kar bo krepko povečalo prepustnost povezav v spregah večih kartic, pač pa jim bo priloženo tudi močno orodje za malone samodejno navijanje kartic. Pač, ker zmogljivosti, ki jih kupimo, nikoli niso docela izkoriščene.

Scanner sicer ne bo aplikacija, ki si jo prenesemo s spleta, pač pa API, ki bo na voljo razvijalcem vseh znanih programov za navijanje, kot sta denimo MSI Afterburner in EVGA Precision X1. Kot poročajo mediji, Nvidia s tem v zvezi že sodeluje z MSI, Gigabyte, Asus in drugimi izdelovalci grafičnih kartic.

Posebnost Scannerja je v tem, da ne bo deloval, kot smo bili doslej vajeni...

9 komentarjev

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Slo-Tech - Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno...

11 komentarjev