»

Hewlett Packard Enterprise bo kupil Juniper Networks

Slo-Tech - Hewlett Packard Enterprise (HPE) je sporočil, da kupuje proizvajalca omrežne opreme Juniper Networks, za kar kani odšteti 14 milijard dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 40 dolarjev, kar predstavlja 32-odstotno premijo glede na borzne cene pred najavo prevzema. Financirali ga bodo z denarnimi sredstvi, dokončan pa naj bi bil proti koncu leta ali v začetku prihodnjega leta.

HPE je eden izmed dveh delov, na katera se je Hewlett-Packard razdelil leta 2015. V zadnjem času se je HPE soočal s slabo prodajo strežnikov za podjetja, kar je eden izmed glavnih proizvodov podjetja. Juniper je po drugi strani uspešen prodajalec omrežne opreme, kjer širi tudi ponudbo umetne inteligence (AIOps), a ima hudo konkurenco v Ciscu in Nvidii.

Prevzem bo HPE-ju omogočil boljšo integracijo, saj se trenutno ukvarja s programsko in strojno opremo za podatkovne centre, sedaj pa bo dobil še omrežni del. Hkrati bo s tem dobil tudi nekaj razvoja na področju umetne inteligence, kjer je Juniper...

0 komentarjev

Nov ruski modul na ISS ponesreči zasukal postajo

Nauka po priklopu

vir: NASA
NASA - Včeraj popoldne po našem času se je na Mednarodno vesoljsko postajo priključil nov ruski modul Nauka ... in kmalu zatem nenadejano prižgal svoje potisnike. Zaenkrat je videti, da ni šlo za nevarnejši incident, toda v Houstonu so imeli precej napeto uro, preden so motnjo ukrotili.

Ruski modul za Mednarodno vesoljsko postajo Nauka skoraj v vsem odraža klavrno trenutno podobo tamkajšnje vesoljske agencije. Sprva je bilo mišljeno, da naj bi poletel že leta 2007. Toda hromeča kombinacija tehničnih težav in pomanjkanja financ je projekt zamaknila kar za 14 let. Čeprav so Rusi zadnje čase večkrat namignili, da na ISS niso več zadovoljni in želijo z letom 2025 pričeti s postavljanjem lastne vesoljske postaje v Zemljini krožnici, so se vendarle odločili, da bodo Nauko še spravili na ISS. Gre za zajeten, prek 20 ton težak modul, ki je za petino večji od doslej največjega ruskega kosa ISSa, servisnega modula Zvezda. Ima več namembnosti, saj bo služil tako nastanitvi posadke kot tudi...

15 komentarjev

ISS dobi nov računalnik!

Spaceborne Computer-2

vir: HPE
HPE - Northrop Grummanovo samodejno oskrbovalno vozilo Cygnus NG-15, ki bo 20. februarja poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), bo na krovu nosilo tudi nov računalnik za potrebe raziskav na ISS. Spaceborne Computer-2 so - tako kot njegovega predhodnika - zasnovali pri Hewlett Packard Enterprise (HPE). Računalnik bo skrbel za pošiljanje podatkov na Zemljo in nazaj ob tem pa premleval številne podatkovno intenzivne aplikacije, ki jih uporabljajo tam zgoraj.

Spaceborne Computer-1, ki je na ISS potoval leta 2017, je imel za teraflops računske moči, njegovo vesoljsko potovanje je bilo načrtovano za leto dni, a so ga nato podaljšali še za eno dodatno. Kakorkoli, misijo je odlično prestal. O nasledniku je za zdaj znano to, da naj bi bil približno dvakrat zmogljivejši. Sestavljen je iz HPE Edgeline Converged EL4000 Edge sistema, ki je že sam po sebi zasnovan za zagotavljanje računske moči in zajemanje podatkov v bolj zahtevnih okoljih ter ProLiant DL360 strežniške rešitve. GPU bo...

11 komentarjev

NASA bo turistom dovolila na ISS

Slo-Tech - NASA je sporočila, da bo s prihodnjim letom možno letovanje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Turisti, ki bodo želeli preživeti dopust v vesolju, bodo morali za noč odšteti 35.000 dolarjev. Namestnica direktorja za ISS Robyn Gatens je dejala, da bodo dovolili do dve zasebni misiji letno, zasebno bivanje na ISS pa bo omejeno na 30 dni.

V praksi bosta vesoljski turizem ponujali podjetji SpaceX s kapsulo Dragon in Boeing s Starlinerjem, ki bosta vozila ljudi na ISS. Za prevoz do ISS bo treba odšteti bistveno več. NASA bo za izstrelitev astronavta plačevala okrog 60 milijonov dolarjev, kolikor bodo verjetno zaračunavali tudi turistom.

Doslej je imela NASA strogo odklonilen odnos do vesoljskega turizma ali kakršnekoli profitne privatizacije. Ne le da turisti...

12 komentarjev

Temeljita obdukcija za superračunalnik po vrnitvi z ISS

vir: Hewlett Packard Enterprise

vir: ISSnationallab
ISSnationallab - Superračunalnik z domiselnim imenom Spaceborne Computer je na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS)preživel 615 dni oz. skoraj poldrugo leto, v ponedeljek pa je na krovu Spaceove kapsule Dragon pristal v Tihem oceanu. Trenutno z ladjo pluje proti ameriški obali, kjer bo čisto zadnja stvar, ki jo bodo demontirali iz kapsule, zato ga bodo pri HPE, kjer so ga izdelali, dobili nazaj šele čez slab mesec dni. Čaka ga temeljit pregled, saj je to redka priložnost, da znanstveniki ugotovijo stopnjo obrabe, ki jo elektronika doživi med daljšim potovanjem po vesolju.

Zunaj zemeljske atmosfere se namreč za take naprave nahaja precej neprijazno okolje, s povišano stopnjo sevanja kozmičnih in...

8 komentarjev

Ruski Progres uspešno na poti na ISS

Slo-Tech - Ruska vesoljska agencija je danes zjutraj ob 6.55 uri z izstrelišča v Bajkonurju uspešno izstrelila plovilo Progres M-28M (tudi Progres 60P), ki na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pelje slabe tri tone hrane, vode, goriva in drugih potrebnih zalog.

Čeprav ima ISS dovolj zalog za preskrbo tričlanske posadke vsaj do konca oktobra, je bila to zelo pomembna. Ameriška oskrbovalna ladja je minuli teden eksplodirala med vzletom, predhodnik Progres M-27M pa se ni uspel utiriti v pravilno orbito in prav tako na ISS ni pripeljal ničesar. Po dveh spodletelih poizkusih je zato pomembno, da ISS vendarle doseže oskrbovalno plovilo. Progres M-27M se bo z ISS spojil v nedeljo, če bo šlo vse po načrtih.

Že 22. julija bo na ISS poletelo tudi rusko plovilo s posadko, ki bo tja...

30 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev