»

Microsoft za več kot 10 milijard prevzema Discord?

Bloomberg - Microsoft in Discord naj bi bila sredi tihih pogajanj za prevzem, katerega vrednost naj bi presegla deset milijard ameriških dolarjev. Pogajanja naj bi na Microsoftovi strani vodil Phil Spencer, šef Xboxa. Da se nekaj res dogaja pričajo nedavna poročila še nekaterih drugih medijev.

Discord ima okoli 140 milijonov mesečnih uporabnikov, ki večinoma koristijo njihovo brezplačno storitev, torej sporazumevanje z videom, zvokom in tekstom, največkrat za potrebe igranja. V času pandemije COVID-19 so poleg tega postali tudi priljubljena platforma za druge oblike srečanj, oddaljenih treningov ipd. Poleg brezplačne, ponujajo še plačljivo, Nitro opcijo z dodatnimi bombončki, ki stane 9,99 USD mesečno in ima približno 18 milijonov naročnikov, kar jim letno prinese okoli 130 milijonov prometa. Konec lanskega leta, ko je vodstvo Discorda iskalo svež kapital, je bila vrednost podjetja ocenjena na sedem milijard ameriških dolarjev.

Morebitni prevzem Discorda bo samo potrdil, kar je že nekaj časa...

16 komentarjev

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Zbogom, Presto

Opera software - Norveški razvijalec spletnega brskalnika Opera je napovedal, da bodo zamenjali pogon za svoj brskalnik. Vse od davnega leta 2003 je Opera spletne strani izrisovala z lastnim zaprtokodnim pogonom Presto, ki ga ni uporabljal noben drug brskalnik. Presto je majhen, poskočen, nepožrešen in predvsem združljiv, saj so ga od samega začetka pisali z združljivostjo s standardi v mislih. A vseeno se bo Opera sedaj od njega poslovila in ga zamenjala za WebKit ter V8.

WebKit je naš stari znanec, saj ga uporabljata Googlov Chrome in Applov Safari, najdemo pa ga tudi v manj pogostih brskalnikih, kot so integrirani v iOS, BlackBerry OS, Tizen, webOS itn. Kljub temu je poteza Opere prelomna, saj v moderni dobi nihče izmed razvijalcev...

60 komentarjev

Na Steamu odslej naprodaj tudi programi

V Steamu vas čaka nova rubrika: programi.

vir: Steam
The Verge - S slabim mesecem zamude je Valve sinoči pričel s prodajo računalniških programov preko svoje distribucijske platfome Steam. Za začetek ponujajo 6 naslovov: risarski program ArtRage Studio Pro, urejevalnik fotografij CameraBag 2, okolje za razvoj iger GameMaker: Studio, 3D modeler 3D-Coat, ter dve različici 3DMark-a: Vantage in 11. Ta teden so vsi na voljo z 10% popusta.

Novi naslovi - zlasti multimedijski programi, zgleda, - naj bi prišli kmalu, skozi iniciativo Steam Greenlight. Greenlight je njihova različica verifikacijskega procesa za umestitev v trgovino. Za razliko od App Stora oz. Windows (RT) Stora, kjer morajo...

6 komentarjev

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Opera 9 Technology Preview 2

Opera software - Opera je včeraj izdala novo verzijo svojega istoimenskega spletnega brskalnika Opera. Gre za drugo Technology Preview verzijo, kar pomeni, da je namenjena prikazu novih tehnologij, ki bodo vključene v končno verzijo brskalnika, Opero 9.

Kot se za tehnološko najnaprednješi brskalnik spodobi, je novosti kar nekaj:
  • Podpora widgetom, majhnim AJAX aplikacijam in pripomočkom, ki vam olajšajo delo oziroma prikazujejo željene informacije
  • Bittorrent odjemalec, ki je sedaj optimiziran tako, da pred uporabo ni potrebno nikakršno nastavljanje
  • Nastavljanje in dodajanje novih spletnih iskalnikov prek vmesnika
  • Vmesnik za nastavljanje blokiranja željenih vsebin (na primer oglasov)
  • Izpopolnjen uničevalec neželjenih pojavnih oken
  • Možnost nastavitev za vsako stran posebej
  • Predogled v tabih odprtih strani

Več si lahko preberete tukaj, kjer je na voljo tudi prenos različic za Windows, UNIX in Mac platforme.

Velja pa še opozoriti, da je Technology Preview verzije priporočeno namestiti ločeno od stabilnih...

53 komentarjev

Dražje telefoniranje

Finance - Vsem revežem na dial-upu, da vas malce spomnimo, 1. decembra se bo podražila telefonska naročnina, ki bo po novem znašala 2.500 SIT, kar znaša 550 tolarjev več od sedanje. Telekom opravičuje dražjo naročnino z dodatnimi funkcijami, ki jih bo le-ta prinesla. Brezpogojno preusmerjanje klica, konferenčna zveza, klic brez izbiranja so le najpomebnejše.

Za vse, ki se ne strinjate s to potezo (dražjo naročnino), pa je Telekom pripravil alternativo. Uvedli bodo nov paket, ki se bo imenoval enostaven paket. Klici v tem paketu znotraj države bodo za slabih 50% dražji (kar devet tolarjev na minuto), klici v tujino pa za povprečno 15. Prav tako enostaven paket ne bo podpiral nekaterih funkcij, kot so klicanje na številki 0881 in 090 ter druge. Klik!

Hvala YoYo za povezavo do novice.

20 komentarjev