»

LG v zaslone OLED uvaja devterirane organske spojine

LG Display - Pri LG Displayju so naznanili tehnologijo OLED EX, s katero so se lotili ene največjih hib organskih svetlečih diod, slabe svetlosti nasproti tehnologiji LCD.

Tehnološki sejem CES se kljub tegobam zaradi pandemije novega koronavirusa danes vendarle začenja v stvarni obliki - toda precej okrnjen. Veliko pomembnih akterjev, med njimi Lenovo, OnePlus, Google, Microsoft in drugi, so se fizični prisotnosti odpovedali v zadnjem trenutku in organizatorji so morali v odgovor dogodek za en dan skrajšati, tako da se konča že v petek. LG, Samsung in Sony so ostali zvesti tradiciji prisotnosti na licu mesta in pri prvih bo moč poleg raznoraznih konceptnih projektov videti tudi nove televizorje z nalepko OLED EX. Pod oznako se skriva nova generacija LGjeve tehnologije organskih svetlečih diod, ki naj bi zmogla 30-odstotno povečanje svetlosti; ker trenutne naprave dosegajo okoli 600 nitov, to verjetno pomeni nove vrednosti v okolici 800 nitov. Gre za izjemno pomembno reč v tekmi s konkurenco,...

56 komentarjev

LG se zares odreka telefonom

vir: CNet
CNet - LG, drugi največji južnokorejski proizvajalec elektronike, je dokončno obupal nad proizvodnjo pametnih telefonov. Novica ni presenečenje, saj oddelek že skoraj šest let ni pridelal dobička in govorice o opustitvi posla so vztrajale že od začetka leta.

Južnokorejski LG je Androidne telefone proizvajal dvanajst let in večina med nami je bodisi imela katerega bodisi ga je imel družinski član. Tako je bilo tudi še v zadnjem času, ko je imela znamka kljub očitnemu hiranju in zaostajanju za konkurenco še vedno zgledno mesto v spodnjem in srednjem cenovnem segmentu. Toda računica je neizprosna: LGjev oddelek za pametne telefone je bil nazadnje profitabilen v letu 2015 in je po tem nanizal kar 23 četrtletij z rdečimi številkami, s skupno izgubo v višini skoraj štirih in pol milijard dolarjev. Že več kot dve leti ga nismo našli med prvo deseterico na svetovni ravni. Posledično smo že v začetku leta slišali resne namige tudi iz samega podjetja, da se ukvarjanje s telefoni bliža koncu....

53 komentarjev

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Prihodnost zaslonov

Tech Review - Trenutno uporabljamo največ katodnih zaslonov, katerih osnova je stara že več deset let. Manj pa je zaslonov na tekoče kristale LCD. Dokaj razviti so tudi že zasloni, ki temeljijo na organski osnovi. O tem so napisali članek pri TechReviewu. Razpravljajo o razvoju tehnologije OLED (organic light-emitting diode) zaslonov, njeni uporabi ter njeni prihodnosti. Zasloni, razviti po tej tehnologiji, imajo kar veliko dobrih lastnosti. Zelo dobra slika, relativno poceni proizvodnja in majhnost. Nadalje se odpirajo zmožnosti izdelovanja zaslonov na osnovi te tehnologije, ki za osnovo uporabljajo plastiko in ne stekla. Takoj potem, pa se odpira še možnost za zaslone, ki jih lahko zvijemo kot časopis ter možnost elektronskega papirja. Imajo pa zasloni zgrajeni na osnovi te tehnologije tudi eno veliko pomankljivost. Del zaslona, ki skrbi za modro barvo, ima delovni čas le okoli 1000 ur. To je dovolj za mobilne telefone, a na žalost premalo za prenosnike in dlančnike, ki bi s temi zasloni zelo...

2 komentarja