»

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih

Business Insider - Analize minulega leta na avtomobilskem trgu kažejo, da se električni avtomobili množijo hitreje, kot so pričakovali analitiki. Čeprav so predlani napovedovali, da bodo leta 2030 dosegali od 7- do 12-odstotni tržni delež, so že lani predstavljali desetino prodanih avtomobilov.

Lani je bilo na svetu prodanih 7,8 milijona električnih vozil, kar predstavlja 68-odstotno rast v primerjali z letom pred tem. S tem so doseli 10-odstotni tržni delež leta pred napovedmi. To je še vedno skromen delež, ni pa zanemarljiv. Najbolj so razširjeni na Kitajskem, kjer je električnih vozil 19 odstotkov, in v Evropi, kjer je njihov delež 11-odstotni - če primerjamo velike regije. Med državami imajo največ električnih vozil na Norveškem, in sicer 80 odstotkov, sledi pa ji Islandija. V vseh primerih gre za tržne deleže, torej za nova vozila, ki so se lani prodala.

Na Kitajskem še posebej cveti prodaja priključnih hibridov, ki naj bi letos predstavljali že tretjino vseh prodanih avtomobilov. Med letoma...

129 komentarjev

Sony in Honda bosta sodelovala pri razvoju električnih vozil

Reuters - Japonska giganta Sony in Honda, ki se ukvarjata z elektroniko oziroma proizvodnjo vozil, sta najavila skupna razvoj in proizvodnjo električnih vozil. V ta namen bosta vzpostavila skupno podjetje (joint venture), ki bo začelo poslovati še letos, prve izdelke pa lahko potrošniki pričakujemo leta 2025. Novo ustanovljeno podjetje, h kateremu bodo povabili tudi zainteresirane druge igralce, razmišlja pa tudi o kotaciji dela delnic (a je to še daleč od gotovega). Kako se bo novo podjetje imenovale, se še niso odločili. S tem se poleg Tesle, klasičnih proizvajalcev vozil in kitajskih izzivalcev v boj za električno mobilnost podajajo še Japonci.

Za prvi model, ki naj bi bil na voljo leta 2025, bo Honda pripravila dizajn ter skrbela za razvoj in prodajo, Sony pa bo razvil mobilno storitveno platformo. Podjetji želita izkoristiti Hondino znanje izdelovanja in marketinga vozil ter Sonyjeve specialnosti pri razvoju senzorjev, telekomunikacijske opreme in zabavne elektronike. Sony je že dlje...

5 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

Tesla postalo najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu

Slo-Tech - Podjetje je s prvega mesta izrinilo Toyoto, potem, ko so delnice Tesle za hip dosegle vrednost 1.134 ameriškega dolarja, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 209,47 milijarde USD, kar je okrogle 4 milijarde več od zneska, ki bi ga dobili, če bi v denar pretopili delnice Toyote. Je pa Tesla s tem po vrednosti prehitela tudi Coca Colo, Paypal (kjer je med soustanovitelji tudi Elon Musk), Disney, Cisco, Merck in Exxon Mobil.

Lep dosežek, zlasti če pomislimo, kako se njihov ustanovitelj občasno s svojim tvitanjem trudi znižati vrednost delnice družbe. Musk je tako v začetku maja objavil, da je vrednost delnic Tesle po njegovem mnenju previsoka, njihova vrednost pa je nato zares zgrmela in kapitalizacijo družbe zmanjšala za 14 milijard USD. Objave na Twitterju so Musku in njegovim podjetjem tudi sicer prinašale precej mešane rezultate.

Sta pa seveda podjetji po svojih dejanskih dosežkih daleč vsaksebi; Toyota je lani prodala 10,46 milijona vozil in zabeležila prihodke...

37 komentarjev

Tesla pozitivno presenetila analitike

Slo-Tech - Tesla je objavila podatke o proizvodnji električnih vozil v minulem četrtletju, s katerim je presegla pričakovanja analitikov, in napovedi za tekoče leto. Medtem ko so na Wall Streetu pričakovali, da bo Tesla dobavila 106.000 vozil svojim strankam, kar bi bilo v skladu z letno napovedjo 360.000-400.000, so jih dobavili 112.000. Proizvodnja pa je znašala 104.891 vozil. Po neuradnih ocenah so jih 60.000 prodali v ZDA in Kanadi, preostanek pa drugod. Konkretno so dobavili 92.550 modelov 3 ter 19.450 modelov S in X. Pričakovanih je bilo 87.900 prvih in 19.100 drugih. Delnica Tesle je po objavi rezultati pridobila tri odstotke vrednosti in dosegla rekordno vrednost 443 dolarjev.

S tem je Tesla v primerjavi z letom pred tem (2018) prodajo avtomobilov povečala za 50 odstotkov. Za letos analitiki pričakujejo, da bo proizvodnja presegla pol milijona vozil. Spomnimo, da je bila Tesla pred sedmimi leti skoraj 50-krat manjša! Vrednost delnice pri 443 dolarjih je pomembna tudi, ker je Elon...

75 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev