»

Applovi avtomobili že leta 2024?

Reuters -
Reuters je danes na podlagi razgovorov z dobro obveščenimi viri objavil zgodbo o tem, kako se pri Applu vnovič spogledujejo z razvojem osebnega vozila oz. vsaj tehnologije za avtonomno vožnjo. Govorice o tem, torej o Projektu Titan, so sicer stare že kakih šest let, vmes so se tudi nekoliko ohladile, pa znova vzniknile in tudi tokratno poročilo je vsebinsko precej ohlapno s podrobnostmi.

Osrednja prednost Applovih vozil naj bi bil akumulator, ki naj bi zasnovan monocelično in ne več kot pakiranje stotnij manjših baterij, s čimer bi prihranili težo in volumen te komponente avtomobila in posledično dobili daljši domet. Poleg tega bo baterija zasnovana po tehnologiji LFP (litijev železo fosfat), ki se pri delovanju manj segreva in je zato varnejša.

Apple naj bi se pri razvoju in proizvodnji nameraval nasloniti na zunanje proizvajalce, ki bi prispevali potrebne komponente. Tako naj bi v podjetju, kljub temu, da razvijajo svoj LIDAR, iskali tudi ponudnika te tehnologije za prostorsko...

96 komentarjev

Uber in Toyota v polmilijardno sodelovanje

Slo-Tech - Čeprav je Uber zaradi nesreče s smrtnim izidom nekoliko upočasnil svoj prodor na trg samovozečih avtomobilov, tega cilja ne opušča. Z japonskim velikanom Toyoto se je dogovoril, da bodo Japonci investirali še 500 milijonov dolarjev in poglobili sodelovanje na področju avtonomnih vozil. V zameno bo Toyota dobila 0,7 odstotka podjetja, torej Uber vrednotijo na 72 milijard dolarjev, kar je 15 odstotkov več kot v zadnjem krogu vlaganja maja (in enako kot februarja). Toyota je v Uber že leta 2016 vložila 300 milijonov dolarjev.

Konkretno bo šlo za vozila Toyota Sienna Minivan, ki naj bi začela po cestah voziti leta 2021. Vozila bodo imela kombiniran sistem, v katerega bosta dele prispevali obe podjetji. Uber bo nadgradil svoj sistem avtonomne vožnje, Toyota pa...

15 komentarjev

Tudi Apple ne bo več razvijal lastnega samovozečega avtomobila

Slo-Tech - Apple gre po poti Wayma, ki je letos ugotovil, da nima smisla razvijati samovozečega avtomobila od začetka, temveč je bolj smiselno pripravljati tehnologijo za obstoječa vozila in avtomobilsko industrijo. Applov projekt Titan se je začel z velikimi pričakovanji, saj si je Apple sprva prizadeval za razvoj lastnega pametnega avtomobila, ki bi razburkal trg in prestrašil avtomobilsko industrijo. Sedaj je obrnil ploščo in bo razvijal programsko in strojno opremo, ki jo bodo potrebovali samovozeči avtomobili kot nadgradnja klasičnih avtomobilov, poroča The New York Times. Navsezadnje je Applov izvršni direktor Tim Cook že junija dejal, da Apple razvija avtonomne sisteme, niso pa avtomobilska industrija.

Eden izmed prvih primerov bo prevoz za uslužbence (shuttle...

16 komentarjev

Google Waymo: samovozeča vozila bodo podobna klasičnim

Slo-Tech - Večina samovozečih avtomobilov, ki jih danes preizkuša cela paleta podjetij, je videti zelo podobno klasičnim. Navsezadnje tudi so klasični, ki so dobili ustrezno predelavo, da se znajo peljati tudi sami. Eden izmed redkih primerov drugačnih, torej takšnih, ki so bili od začetka sestavljeni z avtonomnostjo v mislih, je na sosednji sliki prikazan Googlov avtomobil (oziroma sedaj Waymojev, kakor se imenuje Googlovo podjetje za avtonomna vozila).

Čeprav je Google kasneje tehnologijo za avtonomno vožnjo vgradil še v druga vozila v svojem voznem parku, je s temi "jajčkami" postavil številne mejnike, denimo prvo v celoti avtonomno potovanje itd. Od vsega začetka pa je bilo jasno, da samovozeči avtomobili za množično uporabo...

13 komentarjev

Intel z nakupom Mobileya na trg avtonomnih vozil

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo za 15 milijard dolarjev prevzel izraelsko podjetje Mobileye, ki je vodilni proizvajalec na področju računalniškega vida za avtonomna vozila. Glede na Mobileyev dobiček bo Intel zanj plačal 60-kratno premijo (P/E). Intel je z Mobileyem sodeloval že od lani. S tem se bo Intel izstrelil med vodilne razvijalce opreme za samovozeče avtomobile, kjer sta Nvidia in Qualcomm njegova resna konkurenca. Trg asistenčnih sistemov in avtonomnih vozil je bil predlani vreden tri milijarde dolarjev, leta 2025 naj bi bil 96 milijard dolarjev, leta 2035 pa že okrog 290 milijard dolarjev, ocenjuje Goldman Sachs.

Intel doslej ni bil velik igralec v tem segmentu, zato so kupili Mobileye, kar bo spremenilo položaj. Mobileye se trenutno...

21 komentarjev

Googlov samovozeči avtomobil bo Chryslerjev enoprostorec

Google+ - Po več tednih neuradnih informacij in špekulacij je Google danes uradno potrdil, da bodo razširili svojo floto avtonomnih vozil s sto novimi enoprostorci Chrysler Pacifica Hybrid, ki jih bodo proizvajali v sodelovanju s FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Doslej je Google svoje samovozeče avtomobile razvijal sam, to pot pa mu bodo prvikrat pomagali inženirji iz velikega avtomobilskega koncerna. Trenutna Googlova flota vsebuje nekaj v Googlu predelanih Lexusov RX450h in Googlove lastne prototipe. Novi enoprostorci bodo tako tretji model v Googlovi floti in prvi, ki bo kolikor toliko podoben množični proizvodnji.

Google nikoli ni skrival, kaj je pravi namen razvijanja samovozečih avtomobilov: izdelek, ki bo lahko avtonomno...

27 komentarjev