»

AVR mikrokontrolerji v OpenLabu

AVR razvojna plošča

Slo-Tech - V četrtek, 28. 1. 2010, ob 19.30 bomo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček pri Gimnazija Kranj) imeli predstavitev razvojnega okolja za AVR Atmel mikrokontrolerje. Predstavitev bo živa postavitev okolja, splošni opis same razvojne plošče in demonstracija prevajanja programa in programiranja AVRja. Predaval bo Blaž Zupanc, hobi elektroničar.

Vsi, ki vas zanima kaj to je mikrokontroler in iz česa je sestavljen ter kaj lahko nanj priključimo, vljudno vabljeni na 10. Tehnološki večer. Vstop prost.

10 komentarjev

Odprti krimič Kevina Milnea

Slo-Tech - Vsi smo že slišali za odprto kodo (če ne drugega pa zaradi Linuxa in GNU orodij), ki počasi prihaja iz undergrounda v vidno polje celo navadnih smrtnikov. Nekateri se nad njo navdušujejo, drugi jo kritizirajo, mnogi pa preprosto uporabljajo, ne da bi o njej kaj dosti razmišljali. Na spletu boste našli tudi mnogo strani, namenjenih izdelkom, narejenim z odprto kodo, tokrat pa vam predstavljam odprte knjige - nekakšne krimiče Kevina Milnea, spisane na njegovem Zaurusu (seveda z odprtokodnim programjem OpenZaurus).

Če je verjeti avtorju, je vsaj prvo delo pisal vsakodnevno na vlaku, medtem ko se je vozil v službo, ter ga v letu dni končal. Tip mogoče ni profesionalni pisec, ima pa nekaj tako hekerskega kot sabljaškega ozadja (preberite Z4CK!) in dela kot strokovnjak za varnostne sisteme v veliki zavarovalnici. Posledično tudi njegova proza precej šepa (celo za moje poznavanje angleščine), zato pa ne klati očitnih Hollywoodskih neumnosti.

Do sedaj je avtor spisal dva krimiča Z4CK...

17 komentarjev

Mozilla Firefox na Sharp Zaurusu

Mozillazine - Priljubljen brskalnik Mozilla Firefox odslej deluje tudi na dlančnikih Sharp Zaurus, ki uporabljajo operacijski sistem Linux. Zaenkrat so podprte samo serije C7X0, med njimi najbolje C760, ki ima največ pomnilnika. Za namestitev je potrebnih 25 MB prostora, na Zaurusu C700 pa brskalnik deluje le, če vključite izmenjevalni pomnilnik. Morda bo potrebno celo navijanje. [:D]

Naj omenimo še, da je izšel Minimo 0.1, prva razvojna različica Mozille za dlančnike in vgradne naprave.

1 komentar

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Hibridni dlančnik

Infosync - Podjetje bsquare se je odločilo narediti nekaj drugačnega. Naprava je mešanica med dlančnikom in prenosnim računalom. Poimenovali so ga z imenom Maui, njegove specifikacije pa so sledeče: ima 400 MHz Intelov procesor, 64MB pomnilnika, 32 MB Flash ROM in odličen zaslon z diagonalo štirih palcev, resolucijo 640x480 in 16-bitno barvno globino.

Njegova teža znaša 280 gramov, meri pa 140×87×19.5 milimetrov. Baterija zdrži tri tedne v stanju pripravljenosti, 3 do 7 ur pogovorov po omrežju GSM in 3 ure WAPanja preko GPRSja.

Na voljo sta dva modela in sicer s podporo 900/1800 MHz ali 900/1900 MHz. Klik!

3 komentarji