»

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev

Primerjava MS EULA in GPL

HULK - Zagotovo ste med nameščanjem kakega komercialnega ali pa odprtokodnega izdelka že kdaj morali potrditi, da se strinjate s pogoji dovoljenja z auporabo programa (licence). Takrat vas je bila večina verjetno preveč neučakana, da bi brali vso pravniško latovščino, zato ste po najhitrejšem postopku označili možnost, da se strinjate, in kliknili "Naprej". Kljub vsemu pa je vse prej kot slabo, če se vendarle pozanimate, kakšna pravila igre (tudi z vdorom v vašo zasebnost!) ste s tem sprejeli. Naši kolegi iz Avstralije so si vzeli čas in pripravili 30 strani dolg dokument PDF, ki se "sprehodi" čez celotni obe najpogosteje uporabljeni dovoljenji (MS EULA in GPL), ob tem pa lahko najdemo vsak odsek še "preveden" v navadnim smrtnikom razumljivejši jezik.
Na dokument so nas opozorili naši južni sosedje in ob tem posebej poudarili 10. stran, kjer avtorji analize izpostavljajo dejstvo, da ima po MS EULA Microsoft pravico, da brez vaše vednosti namešča ali nadgrajuje programje v vašem stroju....

9 komentarjev

Ah, ta EULA

The Register - EULA - End User Licensing Agreement, na katere postavke se moramo strinjati, če inštaliramo Microsoftove programe je zopet vzbudila zanimanje, saj so v njej našli postavko, ki dovoljuje MSju, da dostopa do informacij o našem sistemu in ga avtomatično popravlja in obnavlja. Ta dodatek so našli v Service packu 1 za WindowsXP in SP3 za Windows2000.

Sporno v EULA je po novem to, da si Microsoft dovoljuje pregled posodobitve vašega sistema in ga avtomatično obnovi, če je le-to potrebno. Sicer WindowsUpdate poznamo vsi, toda zakaj so ga dali v EULA se sprašujejo na The Registerju. Upravičena opazka ali pikolovstvo? Odločite se sami.

2 komentarja

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar

Evropski Tech*Ed 2002

Microsoft - Microsoft Tech*Ed 2002 Europe je največja evropska prireditev tehničnega šolanja za razvijalce, sistemske arhitekte, IT profesionalce, skrbnike baz podatkov in sistemske inženirje. V stimulativnem učnem okolju bodo lahko udeleženci izbirali med več kot 220 tehničnimi sejami o vseh Microsoftovih izdelkih in tehnologijah, ki jih bodo vodili vrhunski Microsoftovi in drugi strokovnjaki. Poleg tega bodo lahko udeleženci poglobili svoje znanje v delovnih laboratorijih. Letos bo konferenca gostila več kot 7000 udeležencev. Tisti, ki pa se boste prijavili (če se sploh bo kdo :D) do 18. marca imate 1250 evrov popusta. Polna cen pa je 2250 evrov. Več informacij najdete na tem naslovu.

1 komentar

Cenzura, pred katero se Slo-Tech skrije...

The Register - Network Associates, sicer stvarilci serije 'McAfee' izdelkov, so toženi iz strani zvezne deželice, ups, države New York. Bit tožbe so navedbe v pogodbi za končnega uporabnika (EULA, za one znalce, ki me čudno gledate), ki prepoveduje objavljanje kritik njihovih izdelkov brez soglasja NAI, kaj šele primerjav s konkurenčnimi produkti.

Jah, kaj sledi? Klavzula, po kateri opisovalci igram ne smejo prisoditi manj kot 94 točk?

4 komentarji

V koš z EULA

Vnunet - EULA ali 'Pogodba za končnega uporabnika' je standardni spremljevalec neštetih programskih paketov. Če želite najbolj 'opazen' primer: v vseh Microsoftovih škatlah je tak zanikrn list papirja z veliko malega teksta, ki z malim tekstom veleva, da morate ves mali tekst prebrat.

Ena spornejših točk EULA pa je verjetno omejitev pri prodaji: kupcu avtorsko zaščitenega izdelka namreč ne dovoljuje preprodaje slednjega (torej, kupiš nek izdelek, nato pa ga ne uporabljaš več, in bi ga rad prodal). Se pa to zna spremeniti - Klik!

6 komentarjev

Modificirana miška

3dXtreme - Modifikatorji se še vedno ne dajo. Po ogromnemu številu modificiranih ohišij, so se sedaj na udaru znašle še miške. Primer modificirane miške si lahko ogledate na tej strani, kjer boste našli kar nekaj slik in malo teksta, ki (precej skopo) opisuje ves potek. Vse kar potrebujete za tako modifikacijo je vrtalnik, dremel, nekaj brusilnega papirja, barvo, 2 uri časa in seveda A4tech WOP-35 miško. No, čeprav je modifikacija prirejena samo temu modelu miške, boste lahko napotke mirne volje uporabili tudi na drugih modelih. Pa prijetno fraganje z modificirano miško ;).

0 komentarjev