»

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Slo-Tech - Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V...

100 komentarjev

Magnetne resonance, računalniške tomografije, rentgeni na internetu kar s tovarniškimi gesli

Slo-Tech - Številni izdelki ameriškega giganta GE Healthcare, med katerimi so naprave za magnetno resonanco, računalniško tomografijo, rentgeni, mamogrami, ultrazvoki in pozitronska emisijska tomografija, imajo nastavljeno tovarniško geslo, ki se ob postavitvi in začetku redne uporabe naprave ne spremeni. Seznami gesel posameznih modelov so javno dostopni na internetu, naprave pa so povezane v internet. Namen je, da bi jih proizvajalec na daljavo posodabljal, a to pomeni, da lahko vanje vlomijo tudi hekerji.

Težave uporabniki ne morejo odpraviti sami, temveč jim mora GE Healthcare poslati tehnika, ki bo spremenil prijavne podatke. Kdor tega ne naredi, pušča svojo napravo izpostavljeno spletu za morebitne vdore. Na njih namreč teče unixovski operacijski sistem, obnašajo pa se kot pravi računalniki. Luknjo, ki ima na lestvici od 1 do 10 oceno resnosti 9,8, so odkrili v podjetju Cyber MDX, na njo pa je opozorila tudi ameriška agencija za internetno varnost in zaščito infrastrukture.

GE...

22 komentarjev

Ultrazvočni senzor v obližu

TechXplore - Inženirji iz San Diega so razvili ultrazvočno tipalo v obliki elastičnega obliža, s katerim so uspeli izmeriti centralni krvni tlak.

Tehnologija diagnostike z ultrazvokom napreduje z velikimi koraki. Na eni strani dobivamo naprave, ki se po prikazu bližajo tistim računalniške tomografije, na drugi se nerodne bolnišnične aparature krčijo v vse bolj kompaktne oblike. Raziskovalci s Kalifornijske univerze v San Diegu so šli v pomanjševanju prav do velikosti znamke, saj so senzor spakirali v raztegljiv obliž.

V silikon so vgradili mrežo povezanih piezoelektričnih oddajnikov in sprejemnikov, katerih signal obdeluje napredni algoritem. Zasnova se je sicer začela z namero boljše analize materialov z neravno površino, ki jih današnje naprave težje...

17 komentarjev

V bolnišnicah ranljivi CT, PET in druge diagnostične naprave

Slo-Tech - Ameriški ISC-CERT je izdal opozorilo, da so Siemensove medicinske diagnostične naprave za preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET) in fotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT), ranljive in jih lahko hekerji prek interneta napadejo. Ranljivost so znane, na internetu pa se že pojavlja koda, ki jih tudi v praksi izrablja. Siemens je dejal, da bodo pripravili popravke, v vmesnem času pa bolnišnicam svetuje, da naprave izključijo iz omrežja.

In to je tudi srž problema. Večina teh naprav je povezana v omrežja, ki so dostopna prek interneta. To je posledica katastrofalne IT-politike v ameriških bolnišnicah, kjer primanjkuje strokovnjakov in jasnih...

36 komentarjev

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Odkrili zanesljive biomarkerje za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

New York Times - Kot poroča New York Times, so raziskovalci odkrili zanesljiv test za ugotavljanje, ali oseba je oziroma bo zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. Kot opisujejo v članku Diagnosis-Independent Alzheimer Disease Biomarker Signature in Cognitively Normal Elderly People, objavljenem v Archives of Neurology, je to mogoče z razmeroma preprostim testom možgansko-hrbtenjačne tekočine (cerebrospinalnega likvorja), ki je dostopnejši in cenejši od pozitronske tomografije.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 300 posameznikov, starejših od 70 let, so jim pregledali cerebrospinalni likvor in v njem iskali protein beta amiloid (natančneje, Aβ42 oz. njegovo izoformo z 42 aminokislinskimi ostanki, ki ima najbolj izraženo težnjo po tvorbi vlaknastih struktur, ki se pri Alzheimerjevi bolezni nalagajo v možganih in tvorijo lehe), protein tau in na treoninskem ostanku 181 fosforilirani protein tau (τ181P, hiperfosforilirana oblika proteina tau se začne spontano agregirati v večje skupke,...

20 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev