»

IBM bo v Evropi odpustil 10.000 zaposlenih

Bloomberg - IBM je sporočil, da bo v evropskih podružnicah odpustil 10.000 zaposlenih, preden se bo podjetje dokončno razdelilo. S tem ukrepom želijo povečati dobičkonosnost. Največ jih bodo odpustili v Nemčiji in v Veliki Britaniji, prizadete pa bodo še Belgija, Italija, Poljska, Slovaška. Samo v Nemčiji bodo odpustili 2300 ljudi. Skupno gre za 20 odstotkov zaposlenih v tej regiji, kar ni zanemarljivo.

V podjetju se pripravljajo na razdelitev. V novo podjetje, ki še nima uradnega imena in se za zdaj imenuje NewCo, bodo pospravili manj dobičkonosne dele, kot na primer infrastrukturne storitve, medtem ko bo originalni IBM obdržal umetno inteligenco in hibridne storitve v oblaku. Razdelitev kanijo končati do konca leta 2021, za delničarje pa ne bo imela davčnih posledic. Večina odpuščenih sodi v oddelke, ki bodo postali del NewCo. Ti se ukvarjajo z infrastrukturo, upravljanjem podatkovnih centrov, klasično tehnično podporo in servis. Zmanjšanje števila zaposlenih bodo dokončali do sredine...

46 komentarjev

IBM se bo razdelil

IBM - IBM je sporočil, da se bo razdelil v dve podjetji, ki pa ne bosta enako veliki. V novoustanovljeno podjetje, ki še nima imena in ga za zdaj imenujejo NewCo, bodo oddvojili svoje manj dobičkonosne poslovne linije. Ta del, ki bo imel okoli 19 milijard dolarjev prihodkov letno, bo skrbel za storitve na področju infrastrukture. Trenutno IBM nudi tehnično podporo za 4600 strank v 115 državah. Drugi del, stari IBM, se bo osredotočil na hibridne oblačne storitve in umetno inteligenco, letno pa bo ustvarjal okoli 59 milijard dolarjev prihodkov.

To sicer ni nekaj novega, je pojasnil izvršni direktor Arvind Krishna, saj je IBM v preteklosti že dezinvestiral. V 90. letih so odprodali omrežne storitve, na prelomu tisočletja osebne računalnike in pred petimi leti proizvodnjo polprevodniških čipov. Nova razdelitev je smiselna z vidika potenciala za rast, podjetji pa bosta ohranili tesno sodelovanje. A vseeno Krishna pravi, da gre za največjo spremembo fokusa podjetja v zgodovini. Znebili se...

10 komentarjev

Razdelitev Hewlett-Packarda bo odnesla 10 odstotkov zaposlenih

The Wall Street Journal - Do konca oktobra bo končana razdelitev podjetja Hewlett-Packard na dve podjetji, s katero želijo izboljšati svojo učinkovitost, kar bo prineslo tudi veliko presežnih delavcev. Podjetje se bo razdelilo na HP Inc., ki bo prodajal osebne računalnike in tiskalnike, ter HP Enterprise, ki bo skrbel za programsko opremo, storitve, poslovno opremo, strežnike itd.

V HP Enterprise bodo odpustili 25.000-30.000 ljudi, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov vseh zaposlenih, so včeraj sporočili iz podjetja. Ob tem dodajmo, da so 55.000 ljudi v zadnjih letih pod vodstvom nove izvršne direktorice Meg Whitman že odpustili. Z ukrepi nameravajo privarčevati 2,7 milijarde dolarjev letno. V zadnjem letošnjem...

29 komentarjev

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo

Microsoft - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki se je končalo junija in je predstavljajo tudi konec fiskalnega leta 2015, ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čiste izgube, so sporočili iz Redmonda. Glavni razlog za izgubo kljub 22,2 milijardam dolarjev prihodkov, kar je zgolj pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je prevrednotenje naložbe v Nokio. Kot smo že pisali, je Microsoft odpisal 7,6 milijarde dolarjev in napovedal, da bodo odpustili 7800 ljudi. Skupni stroški z vključenimi odpravninami in drugimi izdatki zaradi prestrukturiranja bodo predvidoma narasli na 8,4 milijarde dolarjev. Spomnimo: Microsoft je za Nokio odštel 9,5 milijarde dolarjev, že lani pa so odpustili 18.000 zaposlenih.

Tako se kljub dobrim poslovnim rezultatom...

62 komentarjev

HP bo pred razdelitvijo še odpuščal

The Wall Street Journal - Kot smo napovedovali, se bo Hewlett-Packard razdelil, saj je to potrdila tudi izvršna direktorica Meg Whitman. Še pred tem pa bodo korenito prevetrili svojo kadrovsko sestavo, saj bodo odpustili še 19.000 ljudi.

Odpuščanja so se pričela leta 2012, ko so napovedali skrčenje števila zaposlenih za 27.000, kar je tedaj predstavljalo približno osem odstotkov vseh zaposlenih. Ocene pa so rasle in rasle, tako da so letos napovedovali že 45.000-50.000 presežnih delavcev do konca prihodnjega leta. Whitmanova je oceno še enkrat popravila navzgor, tako da je sedaj zadnja številka 55.000 manj...

11 komentarjev

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar