»

Prihodnji teden Google Photos ne bo več neomejen

CNet - Bliža se 1. junij, ko bo Google Photos začel šteti velikost datotek. Osnovni brezplačni profil v Googlovih storitvah meri 15 GB, kar se deli med vse storitve. Največja porabnika sta Google Photos in Gmail, kjer se zlasti fotografije hitro naberejo. Doslej so fotografije, ki so bile v oblak shranjene v stisnjeni velikosti (high quality), iz te kvote izvzete. Štele so le fotografije, ki so se shranjevale v izvirni kakovosti (original quality).

Od torka bodo vse fotografije štele v kvoto. Obstoječe uporabnike bo razveselilo dejstvo, da bo to veljalo le za fotografije, ki bodo naložene pozneje. Kar bo torej do 31. maja na Google Photos, ne bo nikoli (vsaj do naslednje spremembe) štelo v teh 15 GB. Google želi seveda čim več ljudem prodati plačljive pakete. Google One v osnovni verziji ponuja 100 GB in stane 2 dolarja mesečno.

Kdor uporablja Google Photos, si lahko pomaga tako, da do torka poskrbi, da so vse obstoječe fotografije prenesene v oblak, saj bodo tako ostale izven omejitev....

63 komentarjev

Google Photos dobiva omejitve

The Verge - Pred petimi leti se je zdelo, da nam bo Google Photos rešil vse težave pri arhiviranju fotografij, saj je ponujal neomejene količine prostora za shranjevanje. A zastonj kosil ni in tudi Google Photos ne bo več popolnoma brezplačen. Gogole je sporočil, da bo od 1. junija 2021 veljala omejitev 15 GB. Kdor bo želel porabiti več prostora, ga bo moral doplačati. Prav tako bo Google pobrisal podatke iz računov, v katere se nihče ni prijavil več kot dve leti (Google seveda prej pošlje več opozoril). Kdor že sedaj zaseda več kot 15 GB prostora, si lahko malce oddahne, saj starejše fotografije, torej naložene do 1. junija 2021, ne bodo štele v kvoto 15 GB. Omejitev bo veljala le za na novo naložene fotografije, torej bo vsaj še nekaj časa prostora dovolj.

Google ponuja shranjevanje fotografij v dveh ločljivostih. Kadar jih shranjujemo v originalni ločljivosti ("original quality"), že sedaj štejejo v kvoto in so omejene. Poleg tega pa Google ponuja shranjevanje fotografij, ki so nekoliko...

124 komentarjev

Google+ Photos le še do avgusta

Google+ - Po pričakovanjih so iz Googla sporočili, da bodo upokojili Google+ Photos, kot se imenuje predel za objavo in deljenje fotografij v sklopu Googlovega družabnega omrežja Google+. Začenši s 1. avgustom, ko bo prenehala delovati aplikacija za Android, kasneje pa tudi spletna in iOS-različica, bo Google+ Photos umaknjen. Uporabnike pozivajo, naj za slike uporabljajo novo aplikacijo Google Photos.

V čem je razlika, če v imenu manjka zgolj znak plus? Ravno ta zmeda je eden izmed razlogov za migracijo in upokojitev. Google Photos je ločena aplikacija, ki jo je Google zagnal maja letos in bo v celoti nadomestila slike na Google+. Nihče ne bo izgubil vsebine, saj se prenese avtomatično. Prav tako lahko fotografije v celoti izvozijo prek Google Takeout.

Google Photos...

24 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Google bistveno pocenil svoj Drive

Google - Google se je resno podal v cenovno vojno na področju oblačnih storitev za shranjevanje podatkov, saj so včeraj najavili korenito znižanje cen svojega Google Drivea. Kapaciteta v brezplačni inačici ostaja 15 GB, medtem ko so plačljive verzije cenejše do 80 odstotkov.

Nakup 100 GB dodatnega prostora stane dva dolarja mesečno, 1 TB pa dobimo že za 10 dolarjev na mesec. Doslej je 100 GB stalo pet dolarjev, terabajt pa 50 dolarjev. Kdor potrebuje največ prostora, lahko poseže po 10 TB, ki bodo stali od 100 dolarjev mesečno naprej. Zakupljen prostor lahko uporabljajo v storitvah Google Drive, Gmail in Google Photos+.

Kaj pa konkurenca? Glavni igralci na tem področju so še Dropbox, Mega in Mirosoftov OneDrive. Dropbox nudi brezplačno 2 GB prostora, ki ga lahko razširimo z novačenjem prijateljev, OneDrive 7 GB, Mega pa kar 50 GB. So pa vsi dražji pri dodatnem prostoru, saj...

49 komentarjev

Gmail, Google Drive, Google+ skupno s 15 GB prostora

Google - Google je napovedal spremembo politike dodeljevanja prostora uporabnikom, ki so morali doslej žonglirati med prostorom na Gmailu, Googlu Drive in slikami na Googlu+. Če so že združili osebne podatke v vseh storitvah, zakaj ne bi imeli še skupnega prostora za shranjevanje? Točno to se bo zgodilo. Odslej naprej bo imel vsak uporabnik na voljo 15 GB prostora, ki se bo delil med vse tri omenjene storitve. To bo zastonj, mogoče pa bo dobiti 100 GB prostora za pet dolarjev mesečno ali 200 GB prostora za deset dolarjev mesečno.

S tem se je Google povzpel na prvo mesto med ponudniki prostora za spletno shranjevanje podatkov (če predpostavimo, da pridno brišemo veliko pošto iz Gmaila, imamo za podatke in slike kar 15 GB prostora). Dropox v osnovni različici ponuja 2 GB...

20 komentarjev

Obdobje brezplačnih člankov The New York Timesa se končuje

The New York Times - Kot so lani napovedali, bodo v The New York Timesu počasi ukinili brezplačno dosegljivost svojih člankov na internetu. Od danes članke zaračunavajo bralcem v Kanadi, od 28. marca pa bodo to počeli za vse na svetu. Pravijo, da so Kanado uporabili kot test za preverbo sistema, da ne bo kasneje kakšnih neprijetnih presenečenj.

Še vedno bo dostopnih 20 člankov na mesec brezplačno, nato pa bo za nadaljevanje branja potrebno seči v žep. Mesečna naročnina na članke na spletni strani in dostop prek mobilnega telefona bo stala 15 dolarjev, za dostop do prek spleta in prek iPada pa 20 dolarjev mesečno. Naročniki tiskane izdaje bodo seveda imeli brezplačen dostop, razen prek Kindla in Nooka. Naročnino na spletno verzijo bo moč poravnati prek PayPala ali s kreditno kartico.

Pri...

21 komentarjev