»

Južna Koreja leti proti Mesecu

Slo-Tech - Včeraj zjutraj po lokalnem času je iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslali Danuri oziroma Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Danuri leti proti Mesecu in predstavlja prvo misijo Južne Koreje izven orbite okrog Zemlje. Na cilj bo prispel šele decembra, kar je bistveno dlje od običajnih misij proti Mesecu, ki trajajo nekaj dni. V vesolju tehtamo med hitrostjo in porabo goriva, zato bo Danuri porabil minimalno količino goriva.

V vesolje so ga poslali z raketo SpaceX Falcon 9. Decembra se bo Danuri utiril v orbito okrog Lune. Ima petero znanstvenih instrumentov: spektrometer gama žarkov (KGRS), magnetometer (KMAG), kamero visoke ločljivosti (LUTI), kamero za posnetke pri nizki osvetljenosti (ShadowCam) in dve kameri za merjenje polarizacije s površine odbite svetlobe (PolCam). Danuri bo krožil 100 kilometrov nad površjem in nima komponent za pristanek. Roverja bodo proti Mesecu peljali v drugi fazi, ki je načrtovana za leto 2025.

11 komentarjev

SOFIA odkrila vodo na osvetljeni strani Meseca

Slo-Tech - Da je na Mesecu voda, ni novost, saj je NASA že pred dobrim desetletjem ugotovila, da je v osojnih delih kraterjev blizu polov led. A to so bila temna, soncu odmaknjena področja, kjer je vladal hlad. V najnovejši številki Nature Astronomy pa NASA poroča, da so sledove vode odkrili tudi na osvetljenih delih Meseca.

SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), torej leteči observatorij na Boeingu 747SP, je potrdil, da je na osvetljeni površini Meseca voda. Običajno gleda daleč v vesolje, to pot pa so ga usmerili proti Mesecu. Molekule vode je zaznal v kraterju Clavius, ki je eden največjih kraterjev in je viden z Zemlje, predvsem pa vanj pada sončna svetloba. Da je tam vodik, je bilo že jasno, a niso vedeli, ali je vezan v vodo ali v bližnjega sorodnika, tj. hidroksilni radikal (OH). Novi rezultati potrjujejo, da gre za vodo, ki je prisotna v koncentracijah od 100 do 412 ppm. To je zelo malo, saj je v Sahari stokrat več vode, so pojasnili.

SOFIA je na višini okrog...

15 komentarjev

Na Lunini površini je voda. Pika.

Porazdeljenost ledu na Luninem južnem (levo) in severnem (desno) polu.

vir: NASA
NASA - Raziskovalci večih ameriških univerz so našli neposreden in trden dokaz, da se na Lunini površini nahaja voda. Svoja dognanja so pred dnevi objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Najdena voda sicer ni v tekočem stanju, pač pa se v obliki starodavnega ledu nahaja v senčnih predelih okoli kraterjev v bližini obeh polov našega edinega naravnega satelita.

Da voda tam obstaja, smo namreč doslej samo sumili in znanstveniki so se jo trudili najti s pomočjo analiz mineralov na Luninem površju in v njeni skorji, a brez oprijemljivih rezultatov. Na pomoč so prišli podatki s prve indijske lunarne sonde Chandrayaan-1, ki je tja poletela pred desetimi leti, s sabo pa je nosila Nasin instrument, imenovan M3 oz. Moon Mineralogy...

22 komentarjev

Rosetta in Philae brez večjih težav preživela let skozi prisončje

Slo-Tech - Komet Čurjumov-Gerasimenko, na katerem je lani pristal modul Philae, v orbito okrog njega pa se je utirilo plovilo Rosetta, je včeraj dosegel prisončje (perihelij), kakor imenujemo točko v njegovi orbiti, ki je najbližja Soncu. Ob približanju Soncu se kometi prebudijo, saj začne led intenzivno izparevati, visoka temperatura pa lahko tudi neposredno poškoduje sonde. Za zdaj kaže, da sta Rosetta in Philae uspešno preživeli perihelij. Čurjumov-Gerasimenko sedaj leti proč od sonca v svoji eliptični orbiti. Perihelij je bil na razdalji 1,2 astronomske enote (1 astronomska enota je povprečna oddaljenost Zemlje od sonca, torej 150 milijonov kilometrov), afelij pa na razdalji 5,7 astronomske enote, kamor bo komet prispel čez tri leta. Obhodni čas znaša 6 let in 5 mesecev.

Ker komet nima atmosfere, se zamrznjeni led hitro spreminja v paro že pri sorazmerno...

2 komentarja

Grafen ne le za tranzistorje, ampak tudi čiščenje vode

Extremetech - Grafen vse bolj postaja čudežni material 21. stoletja, saj se njegove mnogotere uporabnosti kar množijo. Na naši strani smo v prvi vrsti navdušeni nad grafenskimi čipi, tranzistorji in vezji, ki bi v prihodnosti mogli nadomestiti silicijeve in za več velikostnih razredov pohitriti računalnike, a to ni edina zmožnost njegove uporabe. Že pred leti so znanstveniki ugotovili, da je grafen tudi najtrši znani material, na MIT-u pa so v zadnjem času pokazali, da ga lahko uporabljamo tudi za razsoljevanje vode.

Razsoljevanje morske vode je dandanes sorazmerno drag postopek, ki ga...

18 komentarjev

Najnatančnejši posnetki Meseca doslej

NASA - NASA je junija 2009 proti Mesecu izstrelila satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki kroži 30 km nad površjem in ga natančno fotografira. Iz reke podatkov, ki jih LRO vestno pošilja na Zemljo, so znanstveniki sestavili doslej najnatančnejši posnetek površja Meseca doslej.



Skupaj so ga zlepili iz podatkov, ki jih je LRO pridobil decembra lani. Gre za okoli 1300 posnetkov, ki jih je posnel tako, da je bilo površje zmerno osvetljeno s Soncem (vpadni kot je bil med 69° in 82°, opoldne znaša 0°). Na ta način so ujeli dovolj senc, da se jasno razločijo robovi kraterjev in druge...

26 komentarjev

Odkrite organske spojine in voda v vesolju

ScienceDaily - V zadnjih dneh astronavti odkrivajo različne spojine v vesolju, najsi bodo relativno blizu Zemlje ali povsem na drugem koncu. Ta teden so pomemben doprinos k poznavanju Lune dodali Indijci, saj njihova misija Chandrayaan 1 (v hindijščini to pomeni potovanje na Luno) na Mesecu našla vodo. In to ne malo, saj so odkrili več kot 40 malih kraterjev z lednimi depoziti. Skupno gre za več kot 600 milijonov kubičnih metrov vode v kraterjih s premerom do 15 kilometrov, ki ležijo v stalni senci....

7 komentarjev