»

Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Slo-Tech - Apple je dane sporočil, da bo na svoji platformi iOS omogočil brezstična plačila in uporabo digitalne denarnice tudi drugim aplikacijam, ne le Apple Payu in Walletu. S tem želi Apple pomiriti evropske regulatorje, ki so že leta 2022 ugotovili, da prave alternative ni. Odslej bo dostop do NFC omogočen tudi konkurenčnim aplikacijam.

Evropska komisija je pred poldrugim letom začela uradno preiskavo, ali Apple z omejevanjem dostopa do NFC zgolj na svoji aplikaciji ovira konkurenco. NFC so tretje aplikacije sicer lahko uporabljale, a le za branje elektronskih čipov, ne pa plačila. Konec minulega leta so se nato pojavili namigi, da bo Apple prakso po pritisku iz Bruslja spremenil. Sedaj bodo to tudi storili, so zapisali v izjavi za The Wall Street Journal. Ni še povsem jasno, ali bo to možno tudi izven EU, a za zdaj kaže, da bo zadostovala registracija Apple ID-ja v EU, pa bo možna uporaba tudi v tujini - tako trdi Komisija.

Minuli teden se je Margrethe Vestager sestala z Applovim...

14 komentarjev

Apple neuradno pripravljen odpreti brezstične plačilne tehnologije tudi konkurenci

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Evropska komisija začela preiskavo proti Applu zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje, ker naj bi Apple Pay zlorabljal prevladujoči položaj na trgu. Dostop do standardnih tehnologij za brezstično nakupovanje (NFC), ki ga uporabljalo konkurenčne rešitve, pa je Apple omejeval, s čimer je zatrl konkurenco. Poln dostop do NFC je imel namreč le Apple Pay.

Očitno je tudi Apple precenil, da bo Evropska komisija verjetno ugotovila, da krši zakonodajo in mu naložila globo in popravljalne ukrepe. Tako je razumeti Applovo, za zdaj še neuradno pripravljenost, da odpre NFC tudi konkurenci ali pa ji morda celo omogoči dostop do NFC. Reuters poroča , da je Apple pripravljen konkurenci omogoči dostop do svojih sistemov za brezstično plačevanje na napravah iOS. To lahko razumemo kot odprt dostop do NFC ali pa dostop do Apple Paya, pri čemer podrobnosti še niso jasne.

S tem se želi Apple izogniti visoki kazni, ki lahko v skrajnem primeru znaša tudi do 10 odstotkov...

1 komentar

Evropska komisija sumi, da Apple Pay krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je Applu poslala obvestilo o nasprotovanju, v katerem ga obvešča o preliminarnem mnenju, da s storitvijo Apple Pay zlorablja prevladujoči položaj na trgu. Ker omejuje dostop do standardnih tehnologij za plačevanje (NFC) drugim aplikacijam, s tem ovira konkurenco. Podpredsednica komisije in pristojna za konkurenco Margrethe Vestager je ob tem dejala, da če se bodo dognanja iz preliminarne preiskave potrdila, bo to predstavljalo kršitev zakonodaje.

Storitev Apple Pay je Applova lastna mobilna denarnica, ki deluje na napravah iPhone in iPad. Z Apple Pay lahko plačujemo prek spleta in v fizičnih trgovinah. Applov operacijski sistem je zaprt ekosistem, saj Apple nadzoruje vse njegove aspekte, zato ima Apple prevladujoč položaj na trgu. Ker je Apple Pay edina aplikacija, ki ima dostop do NFC, ki je standardizirana in široko razširjena storitev za plačevanje z mobilnimi napravami, je to po mnenju Komisije zloraba prevladujočega položaja, in sicer 102. člena Pogodbe o...

3 komentarji

EU bo od Appla bržčas zahtevala konkurenco pri plačilih prek NFC

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga je Evropska unija nezadovoljna z Applovim zaprtim sistemom mobilnih plačil. Na iPhonu in Apple Watch lahko namreč NFC za mobilno plačevanje uporabljamo le s storitvijo Apple Pay, medtem ko proizvajalec konkurence ne pusti blizu. Apple to utemeljuje z varnostnimi pomisleki, medtem ko na Androidu teh težav ni. Tam lahko uporabljamo številne aplikacije, ki jih ima že skoraj vsaka banka in vsak fintech. Evropski varuh konkurence je zaradi tega že junija uvedel preiskavo zoper Apple, sedaj pa se pripravlja še zakonska rešitev.

Evropska komisija je potrdila navedbe Bloomberga, da je zaklepanje sistema mobilnih plačil ena izmed najpogostejših pritožb uporabnikov. Appla sicer niso neposredno omenili, a je edini večji proizvajalec, ki striktno zaklepa svoj ekosistem. Applov tiskovni predstavnik je dejal, da bi drugačna zakonodaja uporabnikom prinesla višja tveganja. EU se tega zaveda, a poudarja, da bi morali imeti ponudniki plačilnih storitev možnost inovirati in...

30 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

Nemčija želi Apple prisiliti v odprtje dostopa do NFC

Slo-Tech - Pristojni odbor nemškega parlamenta je ta teden sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja , ki bo imela pomembne posledice tudi za Apple, njegovo storitev Apple Pay in čipe NFC v iPhone. Doslej je Apple ljubosumno preprečeval dostop do čipov NFC v svojih telefonih, ki jih je lahko uporabljal le Apple Pay. Čeprav je sčasoma pripustil dostop tudi nekaterim drugim aplikacijam, ni bilo možno plačevati drugače kakor z Apple Payem. Sedaj se bo to moralo spremeniti.

Novi nemški zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto, ko ga bo podprl tudi zgornji dom parlamenta, med drugim določa, da bodo morali proizvajalci telefonov dostop do čipov NFC dovoliti tudi drugim inštitucijam (bankam). Zakon sicer izrecno ne omenja Appla, a v ekosistemu Android teh problemov ni. Pri Applu pa je trenutno edini način plačevanje Apple Pay, kjer dobi Apple 0,15-odstotno provizijo. Konkurenca mora uporabljati bolj zamudne metode, denimo kode QR. Sedaj bo moral Apple tudi nemškim bankam dovoliti dostop...

13 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji

Apple se pripravlja na mobilni sistem plačevanja

Slo-Tech - Apple se pripravlja na razvoj sistema za mobilno plačevanje, poroča The Wall Street Journal. Trenutno je namreč prek iTunes mogoče plačevati za nakup digitalnega blaga, torej aplikacij, knjig, skladb in podobnega. Apple pa si želi, da bi bilo mogoče prek njegove platforme kupiti tudi fizične predmete.

Tako se je vodja iTunes in App Stora ter Cookov pomočnik Eddy Cue že sestal z vodji podjetij na tem področju, s katerimi se je pogovarjal o načrtih za sistem. Prav tako je Apple premestil Jennifer Bailey, ki je bila doslej zadolžena za Applove spletne prodajalne, na nov projekt, kjer se bo ukvarjala z gradnjo sistema za mobilna plačila.

Ogrevanje Appla za vstop na trg mobilnih plačil ni presenečenje, saj se tu obračajo veliki denarji. Analitiki...

19 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev