»

CDC: Iskanje potnikov s simptomi covida-19 neučinkovito

Slo-Tech - Ko se je pandemija covida-19 začenjala, so na številnih letališčih uvedli obvezno merjenje temperature potnikom ali druge ukrepe, s katerimi so iskali obolele. V ZDA je tak program potekal od 17. januarja do 13. septembra, ko so ga ukinili. Za to so imeli dober razlog, kaže zadnja raziskava ameriškega Centra za nadzor bolezni (CDC), saj je ukrep potraten in strahotno neučinkovit. SARS-CoV-2 je pač zahrbtna bolezen, ki se lahko kaže z zelo različnimi simptomi ali celo brez njih, poleg tega pa ljudje poznajo metode za izogibanje kontrolam.

Zamisel se sicer sliši dobro. Na letališčih, ki so pomembna vstopna točka v državo, preverimo, ali so ljudje bolni. Slednje ločimo od zdravih in izvedemo epidemiološko preiskavo, da bi ugotovili, kje so se okužili in s kom so se družili, potem pa jim svetujemo nadaljnjo karanteno. A v praksi se je izkazal kot neučinkovit. V tem času so v ZDA na letališčih preverili 766.044 potnikov. Med tem so jih našli 298 s simptomi, ki so terjali nadaljnjo...

21 komentarjev

LG predstavil masko z ventilatorji na baterije

Slo-Tech - Bilo je le vprašanje časa, kdaj se bodo tehnološki giganti podali na področje mask. Prvi je to storil LG, ki je predstavil aktivno masko z baterijo, ki jo je poimenoval PuriCare Wearable Air Purifier. Čeprav nikjer uradno ne omenja covida-19, je vsem jasno, da jih je prav epidemija vzpodbudila k pripravi tega izdelka. LG je sicer predstavil cel kup fotografij, tehničnih podrobnosti pa kaj dosti ni.

Povedali so, da ima maska baterijo s kapaciteto 820 mAh, ki poganja ventilatorje v notranjosti. Ti naj bi se avtomatično prilagajali frekvenci dihanja, tako da se hitreje vrtijo ob vdihu in počasneje ob izdihu. Maska v počasnem načinu deluje osem ur, v intenzivnem pa dve uri. LG tako masko reklamira kot masko za dihanje brez naprezanja (effortless breathing). Pri tem so zelo previdni, da nikjer ne govorijo o filtriranju zaščiti, temveč pravijo le, da bo zagotavljala svež čist zrak v zaprtih prostorih in zunaj. V bistvu gre za ventilatorje in filter HEPA. Maska ima UV-LED, ki skrbi za...

21 komentarjev

Nošnja mask težava za ameriške obveščevalce pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Epidemija covida-19 je poskrbela za preplah v ameriški Službi za domovinsko varnost (DHS), saj so nenadoma obsežni sistemi za snemanje in prepoznavanje obrazov neučinkoviti. Množično nošenje mask namreč pomeni, da ljudi ni več možno prepoznavati, zaradi česar imajo težave z nadzorovanjem javnih prostorov. The Intercept je pridobil okrožnico, ki so jo poslali iz DHS (konkretno Intelligence Enterprise Counterterrorism Mission Center) 22. maja letos in v kateri podrobno izražajo zaskrbljenost. Sistem, proti kateremu so se zagovorniki zasebnosti že dolgo borili, bo torej načel majhen virus.

Z mnenjem DHS se strinjajo tudi CBP (Customs and Border Protection) in ICE (Immigration and Customs Enforcement). Vsi ugotavljajo, da imajo maske vpliv na varnostne operacije, ki vključujejo prepoznavanje obrazov na javnih mestih. V poročilu trdijo, da bodo nasilni nasprotniki izkoristili trenutno epidemiološko situacijo in nosili maske, da bi se izognili prepoznavi obraza, za kar si vedno...

24 komentarjev

Amazon, E-bay, Facebook omejujejo oglaševanje in prodajo izdelkov v zvezi s koronavirusom

Slo-Tech - Zaradi vsesplošne zaskrbljenosti vsled novega koronavirusa so marsikod zaloge raznovrstnih mask, tudi nekoristnih, dezinfekcijskih sredstev za roke in podobne opreme pošle, cene pa so poletele v nebo. Spletni trgovci so zato začeli uvajati ukrepe, ki brzdajo cene, odstranjujejo oglase ali kar prepovedujejo prodajo.

E-bay je tako sporočil, da je v ZDA enostavno prepovedal prodajo nekaterih najbolj zaželenih artiklov, ki so bili tarče zlorab. To vključuje maske N95/N100 in kirurške maske, dezinfekcijska sredstva za roke, gele in robčke. Prav tako umikajo oglase vseh izdelkov, ki kakorkoli omenjajo COVID-19, koronavirus ali 2019-nCoV, razen seveda knjig. Za to potezo so se odločili, ker bi nadaljnja prodaja teh izdelkov pod trenutnimi pogoji lahko kršila ameriške zakone, politiko E-baya in izkazovala nepoštene cenovne prakse. Če pogledamo stare oglase, je odločitev razumljiva, saj se je 10 mask prodajalo za 200 dolarjev, ena plastenka dezinfekcijskega sredstva pa za 35 dolarjev....

3 komentarji

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Tesla Model 3

Slo-Tech - Medtem ko se Tesla ubada z nepričakovanim zanimanjem za napovedan novi model Tesla Model 3 z osnovno ceno 35.000 dolarjev, za katerega so v nekaj dneh prejeli 325.000 resnih prednaročil (z aro 1000 dolarjev), morajo reševati tudi problem starejšega Modela X, ki gre na vpoklic. Zaradi nevarnih zadnjih sedežev v tretji vrsti bo približno 2700 vozil moralo na izredni servis. Testiranje je pokazalo, da lahko zaradi slabih tečajev ob trku zadnji sedeži zletijo iz svojega položaja in resno poškodujejo potnike v vozilu. To ni prvi vpoklic Teslinih vozil, saj so že lani vpoklicali 90.000 Modelov S zaradi težav z varnostnim pasom, pogosti pa so tudi pri ostalih proizvajalcih.

Vseeno smo v zadnjih dneh pozornejši na Teslo, saj Model 3 napoveduje, da bo postal prvi električni avtomobil...

43 komentarjev

Jedrska fuzija odpira vrata nanolitografiji

X-Bit Labs - Fotolitografija je danes bistven korak v izdelavi polprevodniških čipov. Z ultravijolično svetlobo se skozi maske obseva silicijeve rezine, t.i. waferje, ki so prevlečeni z na UV svetlobo občutljivo plastjo. Med obsevanjem ta plast reagira le na osvetljenih mestih, ki ob jedkanju ostanejo nedotaknjena. Med izdelavo čipa se postopek ponovi večkrat, tja do petdesetkrat pri zahtevnejših čipih.

Težava je, da ima UV svetloba dokaj visoko valovno dolžino, vse do 400 nm. Danes je najbolj pogosta globoka UV svetloba, ki ima valovno dolžino manjšo od 300 nm in ki je v praksi že dosegla valovno dolžino 193 nm. A za vedno zahtevnejše proizvodne procese kmalu tudi to ne bo zadostovalo, pravzaprav pa so zavidanja vredni dosežki na področju optike, ki omogočajo izdelavo približno 4x manjših tranzistorjev od valovne dolžine uporabljene svetlobe.

Preboj na tem področju bo očitno omogočila jedrska fuzija, saj znanstveniki s pomočjo raziskav na področju jedrske fuzije predvidevajo, da bodo uspeli...

6 komentarjev

Global WIN YYC-8870

RipNet - Drugo ohišje danes prihaja iz tekočih trakov Global WINa, opisali pa so ga pri RipNetu. Ohišje je iz aluminija in ima sprednjo masko lepo zaobljeno. Pred 5,25" pogoni je pokrov, saj so zaščiteni proti elektromagnetnim impulzom. Pogoni lepo zdrsnejo v reže in se pritrdijo s posebnimi plastičnimi zatiči, priloženi pa so tudi posebni distančniki, ki omogočajo lažjo namestitev matične plošče. Poleg ohišja dobimo tudi 2 Powerlogicova 80mm ventilatorja in PalčneŠraufe™ za lažjo pritrditev stranice. Zaradi aluminija, iz katerega je kištica izdelana, tehta le 5 kilogramov. Po besedah avtorja članka sta minusa le težavna namestitev trdih diskov in majhna odprtina za disketnik na sprednji maski. Vsekakor je nakup ohišja priporočljiv (a ne pri nas - kar postaja že kliše), tako da čimprej preberite opis.

1 komentar