»

FBI ponovno uporabil spyware za izsleditev osumljenca preko interneta

Slashdot - Leta 1999 je FBI vodil preiskavo proti domnevnemu mafijcu Nicodemu S. Scarfu iz New Jerseyja, ki je bil osumljen nelegalnih igralniških poslov in oderuškega posojanja denarja. Agenti FBI so sumili, da ima v računalniku v svojem uradu shranjene podatke o svojih nezakonitih poslih, zato so mu podatke januarja 1999 tajno zasegli, vendar so odkrili, da so datoteke s podatki zašifrirane s programom PGP. Agentje FBI so poizkušali razbiti kriptogram, a neuspešno.

7. maja 1999 so zato v FBI zaprosili za sodno odredbo za tajni vstop v Scarfove prostore in namestitev posebne programske opreme, s katero bi prestregli njegovo geslo. Sodno odredbno so dobili in 10. maja v njegov računalnik namestili orodje za prestrezanje tipkanja Magic Lantern.

Minilo je nekaj let in pred slabim mesecem je FBI uporabil podobno taktiko. Le da tokrat niso tajno vstopili v prostore osumljenca, pač pa so prestrezno orodje namestili kar preko interneta.

Julija 2007 je namreč FBI zaprosil in tudi pridobil sodno...

20 komentarjev

PGP praznuje petnajstko

Slashdot - V teh dneh praznuje PGP petnajsto obletnico obstoja, poroča Slashdot. Pod prvo verzijo se je leta 1991 podpisal Phil Zimmermann, od takrat pa je PGP doživel še mnogo izboljšav in se razvil v pravi standard za varno izmenjavo informacij. Ključna značilnost PGP-ja je asimetrično kriptiranje, to je uporaba javnega ključa za enkripcijo in zasebnega za dekripcijo, zaradi česar odpade potreba po pošiljanju gesel zraven zašifriranega sporočila in kar bistveno poveča varnost. V svoji zgodovini je bil tako izvoz PGP-ja iz ZDA že tudi prepovedan.

0 komentarjev

FBI prenehal uporabljati Carnivore

Security Focus Online - FBI je te dni poskrbel za svojevrstno presenečenje, saj je iz dokumentov, ki so jih posredovali EPIC-u (poročilo za leto 2002 ter poročilo za leto 2003) razvidno, da FBI od leta 2002 dalje ne uporablja več sistema za nadzor interneta Carnivore.

Seveda pa je vsakršno veselje odveč - FBI za nadzor interneta uporablja neko drugo programsko opremo. O njej in njenem delovanju zaenkrat ni znanega še nič, razen tega, da gre za neko komercialno programsko opremo, ki pa je seveda ni mogoče kupiti na prostem trgu.

Na podlagi FOIA zakona je FBI EPIC-u posredoval tudi delne podatke o številu primerov nadzora interneta. FBI lahko po 216. sekciji PATRIOT Act-a beleži prometne podatke (tim. "pen register" nadzor) brez sodne odredbe, za nadzor vsebine komunikacij (internetnega prometa) pa je potrebna sodna odredba.

V letu 2002 je tako FBI brez sodne odredbe beležil prometne podatke v treh primerih, v letu 2003 pa je bilo teh primerov šest. Trajanje teh preiskav je bilo do 60 dni, razen v...

16 komentarjev

FBI v vsak vaški dom

Vnunet - Kaj vam pride na misel ob besedici 'Carnivore'? Nekakšen vladni veliki brat? Skratka -- nič dobrega za tiste, ki imajo kaj skrivati, za one, ki pa so čiste vesti oz. se s tem ne obremenjujejo, pa nič posebnega.

Da pa vse ne bo tako rožnato, je poskrbel FBI. Kot vemo, je bilo pred časom (predvsem po 11. septembrom) veliko govora o prepovedi uporabe šifrirnih algoritmov, predvsem PGP-ja. PGP, na kratko, je izredno zanesljiva zaščita, razbitje ene same ključavnice pa je mogoče v eni sami sekundi ali pa v nekaj milijonih letih ('preprosto' ugibanje gesel -- reči, da je PGP 100 % varen sistem bi bilo napačno).

Rešitev problema? I, kaj le - programček, ki prisluškuje tipkovnici, beleži pritiske ter jih pošlje 'naročniku'. Kaj pa, če je 'naročnik' sam FBI? Klik!

10 komentarjev