»

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Excel bo dobil Python

Slo-Tech - Obstajata dve skupini ljudi: eni obdelujejo podatke v Excelu, drugi v Pythonu. Microsoft se je odločil, da ju križa, in tako bo Excel dobil podporo za Python. Za zdaj bo nova funkcija na voljo le uporabnikom, ki so naročeni na preizkusni kanal (Beta Channel, Microsoft 365 Insiders). Sčasoma bo Python na voljo vsem uporabnikom Excela, ki imajo naročniško verzijo (Microsoft 365).

Microsoft je ob tem pojasnil, da bo kar iz Excela možno pisati in poganjati Pythonovo kodo za analizo podatkov. To pomeni, da bomo dobili podporo za Matplotlib, seaborn in ostale knjižnice iz Pythona. Prav tako pa bo možno uporabljati napredne Excelove funkcije na teh podatkih, denimo vrtljive tabele. Koda se bo izvajala v oblaku (Microsoft Cloud), rezultati pa se bodo nato pretočili v Excelov zvezek.

To sicer ni prva možnost za uporabo Excela in Pythona. Že dlje časa obstajajo knjižnice, ki Pythonu omogočajo branje in manipulacijo Excelovih datotek. Tudi za Excel so obstajali neuradni dodatki, denimo

5 komentarjev

Demetilacija RNK močno poveča pridelek poljščin

levo običajen riž, desno modificiran

vir: University of Chicago
University of Chicago - Ameriški in kitajski raziskovalci so pokazali, da razmeroma enostavna sprememba v delovanju informacijske RNK za kar polovico poveča pridelek tako spremenjenega riža in krompirja.

Rastoča človeška populacija in vse bolj drastične posledice podnebnih sprememb resno bremenijo naše sisteme pridelave hrane. Zato si v biotehnologiji že dlje časa prizadevajo tudi s pomočjo genskega inženiringa ustvariti rastline, ki bodo odpornejše na višje temperature in pomanjkanje vode ter bodo obilneje rodile. Toda čeprav je napredek zaznaven, so veliki preboji še bolj redki in zato je nedavno odkritje znanstvenikov z univerz Chicago, Peking in Guizhou, da že razmeroma enostavna modifikacija delovanja mRNK močno poveča pridelek najbolj razširjenih poljščin, toliko bolj razburljivo. Obenem pa bi lahko povedalo več tudi o podobnih mehanizmih v živalskih organizmih in človeku.

Že nekaj časa vemo, da gol spisek genov, ki v našem DNK hranijo recept za sestavne dele organizma, zlepa ne predstavlja vsega,...

10 komentarjev

Kako so Angleži izgubili 16.000 pozitivnih testov na covid-19 zaradi Excela

Slo-Tech - Angleška agencija za javno zdravje PHE (Public Health England) je priznala, da so zaradi računalniške napake nápak obdelali 15.814 pozitivnih rezultatov testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki so bili izvedeni med 25. septembrom in 2. oktobrom. Šlo je večinoma za bolnike z lažjim potekom bolezni, ki so jih testirali v zdravstvenih domovih in ne v bolnišnicah. Tedensko število okuženih je zato za skoraj 16 tisoč prenizko, prav tako pa niso obvestili približno 50.000 ljudi, ki so bili v stiku z omenjenimi.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da se je zgodila napaka, ko je nekaj podatkov "odrezalo". Sedaj so obvestili ljudi, ki so bili pozitivnih na izgubljenih testih, poteka pa tudi epidemiološka preiskava, torej sledenje in obveščanje njihovih stikov. Zdravstveni minister Matt Hancock je zaradi tega danes sklical izredni sestanek predstavnikov lokalnih oblasti, kjer je pojasnjeval zaplet. Iz PHE sporočajo, da so sami odgovorni za napako, ki jo pripisujejo človeški napaki in...

63 komentarjev

Znanstveniki zaradi Excela preimenovali 27 genov

Slo-Tech - Biokemiki in biologi dajejo genom v organizmih sorazmerno dolgočasna imena, ker morajo slediti sistemu, ki zagotavlja poimenovanja več deset tisoč genov. Včasih je bilo drugače, zato smo imeli gene Sonic in Indy (I'm not dead yet), a danes je romantike konec. Včasih pa jo zagode Excel.

Spomnimo, da je gen zaključeno zaporedje baznih parov v dednem zapisu (DNK), ki se s prepisom v mRNK kasneje prevede v proteine (zaporedje aminokislin). Gene gradijo tričrkovna zaporedja ali kodoni (ki ustrezajo baznim parom), ki se prevajajo v aminokisline. Gen je tako načrt, katere aminokisline in v kakšnem zaporedju naj ribosom sintetizira. Vsak gen ima kratko ime in alfanumerično kodo. Imena genov so dolgočasna zaporedja: TP53, TNF, EGFR, VEGFA, APOE itd.

Včasih pa kašen gen preimenujejo, ker je to laže kot Microsoft prepričati, naj spremeni Excel. Čeprav je del pisarniškega paketa, se osupljivo veliko znanosti na neki točki znajde v Excelovih preglednicah. Ime gena MARCH1 (Membrane Associated...

24 komentarjev