»

Tesla v Teksasu odprla svojo četrto tovarno

Slo-Tech - Tesla je v teksaškem Austinu v četrtek z velikim pompom in dogodkom za 15.000 ljudi uradno odprla svojo tovarno Gigafactory, ki predstavlja njihov največji obrat doslej. Ko bo delovala s polno paro, bo to tudi največja tovarna za proizvodnjo avtomobilov na ameriških tleh. Po besedah direktorja Elona Muska ima nova tovarna proizvodne kapacitete za 500.000 vozil letno, kar bodo dosegli že prihodnje leto. Sprva bodo proizvajali model Tesla Y, a glavni cilji so poltovornjak Cybertruck, tovornjak Semi in športni avtomobil Tesla Roadster.

Časi so trenutno naklonjeni investicijam v električna vozila. Podnebne spremembe zaradi uporabe fosilnih goriv in naraščajoče cene naftnih derivatov so podžgale zanimanje javnosti za elektrificiranje osebnega prevoza in tudi delnice Tesle so letos približno polovico višje kot v začetku minulega leta (v petek po odprtju tovarne so izgubile tri odstotke). Tesla sledi trendom in bi lahko prihodnje leto v tovarnah v Šanghaju, Kaliforniji, Teksasu in...

3 komentarji

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Tesla rekordno zaradi bitcoina in okoljskih kuponov

vir: CNBC
Reuters - Tesla je razkrila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki so za proizvajalca avtomobilov milo rečeno nenavadni. A Tesla se nikoli ni obnašala kot proizvajalec avtomobilov, temveč bolj kot tehnični gigant, ki proizvaja računalnike na kolesih. V prvih treh mesecih tega leta je beležila rekordno prodajo vozil, a za rekordni dobiček so poskrbeli bitcoin in okoljski kuponi.

Po računovodskih standardih (GAAP) zabeležen dobiček je znašal 438 milijonov dolarjev, kar je največ za katerokoli četrtletje doslej. To je že sedmo zaporedno četrtletje, ki ga je Tesla zaključila z dobičkom. V tem času so dobavili 184.800 vozil modelov 3 in Y, kar je prav tako največ doslej. Model S in X se v tem četrtletju nista proizvajala, so pa prodali 2020 primerkov iz zalog. Novi model S bodo začeli prodajati maja letos, in sicer bodo proizvajali 2000 primerkov tedensko. Skupno želi Tesla letos prodati 750.000 vozil.

V veliki meri se je Tesla izognila težavam, ki so jih imeli drugi proizvajalci...

44 komentarjev

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Kitajski Teslin Model 3

vir: Wikipedia
Reuters - Kot iz svojih virov poroča Reuters, so Kitajske oblasti ameriškim vozilom Tesla prepovedale vstop v tamkajšnje vojaške komplekse, prav tako so uporabo teh vozil prepovedali določenim predstavnikom države in vojske. Prepoved je vzniknila ravno v času prvega kitajsko-ameriškega srečanja na visoki ravni po izvolitvi Joeja Bidna, ki je potekalo v Anchoragu na Aljaski, zaradi česar jo analitiki označujejo kot docela politično. Tesline delnice so sicer nekoliko zanihale, a so trgovanje nato zaključile na približno enaki vrednosti, kot pred objavo ukrepa.

Prepoved naj bi temeljila na bojazni, da Tesline kamere in senzorji beležijo okolico in shranjujejo ključne podatke. Prav tako bi lahko po mnenju Kitajcev zbirale občutljive osebne podatke, denimo o stikih in komunikacijah zanimivih kitajskih uporabnikov, ki svojo napravo povežejo z vozilom. Oblasti v Pekingu naj bi sumile, da Tesla vse te podatke posreduje zainteresiranim ameriškim agencijam.

Na prepoved se je že odzval Elon Musk in...

20 komentarjev

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil

Slo-Tech - Tesla je v letu 2020 dobavila skoraj pol milijona električnih vozil, so sporočili iz podjetja. Levji delež je odpadel na model 3, kjer so prodali 442.511 primerkov, medtem ko sta S in X dobila 57.039 novih lastnikov. Prav tako se je začela proizvodnja modela Y v Šanghaju. Direktor Elon Musk je pred letom dni napovedoval, da bodo z lahkoto presegli cilj 500.000 prodanih vozil, a so zaradi širjenja virusa morali začasno ustaviti proizvodnjo v Kaliforniji in na Kitajskem.

Proizvodnjo so sicer povečevali vsako četrtletje. V prvem so izdelali 88.400 vozil, v drugem 90.650, v tretjem 139.300 in v četrtem skoraj 180.000. Tesla ostaja vodilni proizvajalec električnih vozil, saj so jih prodali dvakrat več kot najbližja konkurenta, Volkswagen in kitajski BYD. Tesla je tako že šest četrtletij zapovrstjo poslovala z dobičkom.

Globalno je sicer Tesla še vedno majhen igralec. Lani je bilo prodanih dobrih 60 milijonov avtomobilov, v prejšnjih letih pa več kot 65 milijonov. V letu 2019, za...

208 komentarjev

Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

vir: Needpix

Slo-Tech - Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli...

10 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

Tesla pozitivno presenetila analitike

Slo-Tech - Tesla je objavila podatke o proizvodnji električnih vozil v minulem četrtletju, s katerim je presegla pričakovanja analitikov, in napovedi za tekoče leto. Medtem ko so na Wall Streetu pričakovali, da bo Tesla dobavila 106.000 vozil svojim strankam, kar bi bilo v skladu z letno napovedjo 360.000-400.000, so jih dobavili 112.000. Proizvodnja pa je znašala 104.891 vozil. Po neuradnih ocenah so jih 60.000 prodali v ZDA in Kanadi, preostanek pa drugod. Konkretno so dobavili 92.550 modelov 3 ter 19.450 modelov S in X. Pričakovanih je bilo 87.900 prvih in 19.100 drugih. Delnica Tesle je po objavi rezultati pridobila tri odstotke vrednosti in dosegla rekordno vrednost 443 dolarjev.

S tem je Tesla v primerjavi z letom pred tem (2018) prodajo avtomobilov povečala za 50 odstotkov. Za letos analitiki pričakujejo, da bo proizvodnja presegla pol milijona vozil. Spomnimo, da je bila Tesla pred sedmimi leti skoraj 50-krat manjša! Vrednost delnice pri 443 dolarjih je pomembna tudi, ker je Elon...

75 komentarjev

Tesla presenetila z visokim dobičkom, delnico katapultiralo

Slo-Tech - Potem ko so analitiki pričakovali še eno četrtletje z solidnim denarnim tokom in poslovno ničlo ali rahlo izgubo, je Tesla presenetila in v minulem četrtletju ustvarila velik dobiček. Zadnje tri mesece so sklenili s prihodki v višini 6,3 milijarde dolarjev. Ob bruto marži 18,9 odstotka je to zadostovalo za 261 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zadnje pozitivno četrtletje je bil četrti lanski kvartal, ko je dobiček iz poslovanja znašal 414 milijonov dolarjev. V prvem letošnjem polletju pa je podjetje ustvarilo 689 milijonov dolarjev kumulativne izgube iz poslovanja. Dobri rezultati v minulih treh mesecih so povzročili rast delnice za 18 odstotkov.

Tesla je ob razgrnitvi rezultatov pokazala tudi novo tovarno v Šanghaju, kjer pilotna proizvodnja že teče. Celotno tovarno so postavili v 10 mesecih, proizvodnja tam pa je 65 odstotkov cenejša kakor v ZDA. Evropsko tovarno Gigafactory bodo odprli leta 2021, kmalu pa bodo izvedeli, kje bo stala. Prav tako so sporočili, da so pri...

25 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Tesla z najvišjo izgubo doslej

Tesla še nobenega leta ni sklenila z dobičkom

Slo-Tech - Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo...

52 komentarjev