»

Sateliti omrežja Starlink motijo opazovanje kometa NEOWISE

vir: CNet
CNet - Tegobe, ki so jih mnogi astronomi napovedovali zaradi polnjenja Zemljine orbite z megakonstelacijami satelitov, so lahko tudi amaterski opazovalci v praksi videli te dni, ko so sateliti omrežja Starlink vztrajno silili na posnetke kometa NEOWISE.

Amaterski astronomi na severni polobli približno zadnje tri tedne ob vzhodih in zahodih zrejo v nebo, da bi opazovali komet C/2020 F3 NEOWISE (ime je pobral po teleskopu, s katerim so ga odkrili). Gre za redkega prišleka, ki nas obišče na slabih 7000 let in je v primernih pogojih dobro viden tudi s prostim očesom. Priložnostni opazovalci so tako lahko uzrli najsvetlejše mimo nas švigajoče telo po kometu Hale-Bopp, na probleme pa so naleteli tisti s kanec naprednejšimi domačimi teleskopi: njihovi posnetki so v obliki grdih sledi ujeli tudi vsiljivce, satelite SpaceXove megakonstelacije Starlink.

Tovrstne nadloge astronomi napovedujejo že vse od trenutka, ko so snovalci megakonstelacij napovedali, da naj bi njihova omrežja vsebovala prek...

11 komentarjev

Prisluškovanje z opazovanjem nihanja žarnic

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben-Gurion in Weizmannovega inštituta pod vodstvom Adija Shamirja, ki se ukvarjajo z iskanjem in dokazovanjem metod za prestrezanje podatkov in prisluškovanje, so pokazali nov način, kako lahko (dobesedno) prisluškujemo. Napad, ki so ga poimenovali Lamphone, izkorišča prosto visečo žarnico v prostoru, ki se zaradi zvoka rahlo ziblje.

Zvok je longitudinalno valovanje zraka, ki se odrazi kot oscilacije zračnega tlaka. Ti lahko povzročijo nihanje predmetov, ki pa je zaradi zanemarljive energije, ki jo nosi zvočno valovanje, v večini primeri nezaznavno. Prav na tem principu deluje sluh, saj je bobnič fino napeta membrana, ki zaradi sprememb zračnega tlaka niha, kar se prevede v signal za možgane. Nihajo pa tudi svetila, denimo prosto viseče žarnice. Nihljaji zaradi zvoka so prostemu očesu nevidni, saj je gre za milistopinje, ne pa tudi specializirani opremi.

Shamirjeva ekipa je pokazala, da je to dejstvo možno izkoristiti za pasiven napad. Koncept, kot rečeno ni nov. Laserji, ki merijo vibracije stekel v oknih, so znana metoda. Sedaj pa so pokazali, da lahko s 400 dolarjev vredno opremo (elektro-optični senzor) merimo spremembe v svetlobnem toku zaradi mikronihajev svetila v prostoru, ki je...

10 komentarjev

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Slo-Tech - Ste varni pred prisluškovanjem obveščevalcev SOVE (in vseh njihovih pogodbenih podizvajalcev)? Pravzaprav ne. Pravica do tajnosti pisem in drugih občil, ki je na papirju ustavna kategorija, s konvencijami varovana človekova pravica, je v slovenski praksi očitno le mrtva črka na papirju. Prvi indici o tem so se pri nas pojavili že vsaj pet let preden nam je na naše veliko zgražanje Snowden povedal, da to počno tudi američani.

Slovenski obveščevalci namreč že vsaj od leta 2008 zgolj po odločitvi svojega direktorja dostopajo do vseh mednarodnih zvez slovenskih telekomunikacijskih podjetij. To v praksi pomeni, da podobno kot v ZDA slovenski operaterji pošiljajo kopijo mednarodnega prometa SOVI in ji s tem omogočajo dostop do vseh podatkov, ki se pretakajo v tujino.

Zaradi tega že več kot desetletje poteka ping pong med Informacijskim pooblaščencem in SOVO, ki pa do danes ni prinesel nobenih rezultatov razen obsežnega materiala, ki bi nedvoumno imel precejšnjo zabavno vrednost, če ne...

37 komentarjev

Kraja podatkov z modulacijo električnega toka

Slo-Tech - Znana skupina raziskovalcev z izraelske Univerze Ben Gurion v Negevu, ki raziskuje različne načine prikritega curljanja podatkov po nekonvencionalnih poteh, je pokazala nov način za prisluškovanje. Če je računalnik okužen z zlonamerno programsko opremo, lahko ta v zunanji svet podatke pošilja prek električnega omrežja, četudi računalnik ni povezan v nobeno informacijsko omrežje. Napad so poimenovali PowerHammer.

V preteklosti je skupina Mordechaija Gurija že pokazala, da je mogoče vohuniti s toploto, prek svetlobnih diod, zvočnega odtisa ventilatorja, IR-kamer, zvočnikov in ropota...

24 komentarjev

Moj zvočnik je lahko tudi mikrofon

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske univerze Bena Guriona, ki so v preteklosti prikazali že številne domiselne načine razbijanja varnosti računalniških sistemov (prenos podatkov z ropotom diskov, toplotno vohunjenje in komunikacija s krmiljenjem hitrosti vrtenja ventilatorja), so demonstrirali, kako lahko slušalke spremenimo v mikrofon. Pogledano pobliže sta zvočnik in mikrofon zelo podobna kosa tehnike, saj imamo v obeh zvočno tuljavo, ki jo uporabljajo v obratnih smereh. Mikrofon je načeloma bolj občutljiv in pretvarja vibracije membrane v električni tok, medtem ko zvočniki počno obratno.

A nekaj je konceptualna sorodnost, drugo pa dejanska izvedljivost. Slušalke se recimo v...

38 komentarjev

Prenos podatkov z izoliranih sistemov prek ropota diskov

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben Gurion v Beer Ševi nadaljujejo razvoj novih metod za prenos podatkov z računalniških sistemov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped). Po predstavitvi metode za prenos podatkov s toplotnim odtisom in prek glasnosti ventilatorja so sedaj demonstrirali, kako lahko podatki uhajajo tudi z ropotom diskov v računalniku.

Izbrali so si računalnik, ki ni povezan v nobeno omrežje, ki nima zvočnikov (kar onemogoči ultrazvočni pristop, ki je tudi komercialno že v rabi) in ki nima aktivnega nadzora hitrosti vrtenja ventilatorjev. Ima pa računalnik klasične diske, ki seveda niso prav tihi. Raziskovalci so pokazali, da lahko s pametnim kontroliranjem aktuatorja, ki je nameščen na glavi, oddajajo značilen...

10 komentarjev

V Motoroli Xoom se skriva barometer

Motorola Xoom

vir: engadget
engadget - Motorolin tablični računalnik, ki je predstavitveni model za Googlov prihajajoč operacijski sistem Android 3.0, ima sicer dokaj standarden nabor takšnih in drugačnih senzorjev - merilec pospeška, žiroskop, merilec magnetnega polja oz. kompas, senzor osvetlitve, medtem ko nepresenetljivo manjka senzor bližine, ki na mobilnih telefonih izključi zaslon ter senzor za zaznavanje dotikov, ko telefon pristavimo k ušesu - tablični računalnik tega seveda ne potrebuje.

A nabor senzorjev se tukaj ne konča, saj so pri Motoroli vključili še barometer oz. merilec zračnega pritiska. To potrdi tudi nabor specifikacij na Motorolini spletni strani, a razlog za vključitev vseeno ne skače v oči. Z merilcem tlaka se sicer da...

6 komentarjev