»

Nova prisluškovalna afera s švicarsko opremo za šifriranje: Omnisec

Slo-Tech - Po februarskem razkritju, da je bilo ugledno švicarsko podjetje Crypto AG dolgo vrsto let skrivni partner ameriške in nekaj časa tudi nemške obveščevalnih agencij CIA in BND, ki so jima tuji akterji torej drago plačevali za luknjičavo opremo, dobiva drugo dejanje. V njem nastopa manj znano podjetje Omnisec, ki je nastalo z izločitvijo iz podjetja Gretag leta 1987 ter je prodajalo opremo za šifriranje pogovorov, faksov in podatkov. Poslovati je prenehalo pred dvema letoma, glavne stranke pa so bili državni organi iz več držav. Švicarska radiotelevizija SRF je dognala, da je Omnisec podobno kot Crypto AG prodajal z vgrajenimi stranskimi vrati in ranljivostmi.

Opremo serije OC-500 so na primer prodajali tudi domačim strankam: zveznim agencijam v Švici, lastni obveščevalni službi, bankam in zasebnim podjetjem. Razkritja so sprožila burne debate tudi v švicarskem parlamentu, kjer se sedaj sprašujejo, kje vse se še vohuni ali se je vohunilo. Še posebej Švicarje to pot jezi, da so bile...

20 komentarjev

Maximator: evropsko elitno združenje za prisluškovanje

Slo-Tech - Od Snowdnovih razkritij pred sedmimi leti vemo za obseg sodelovanja, ki ga okviru zavezništva Petero oči na področju obveščevalnih službi izvajajo Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija in ZDA. Do letos pa je bilo precej manj znano dejstvo, da podobna združba obstaja tudi na Stari celini. Maximator je ime evropskega petčlanskega krožka, v katerem sodelujejo Danska, Francija, Nemčija, Nizozemska in Švedska. Prvi je o Maximatorju pisal Bart Jacobs z Univerze Radboud v nizozemskem Nijmegenu.

Zavezništvo je nastalo leta 1976, ko so se povezale Nemčija, Švedska in Danska (slednja je bila pobudnik), da bi laže dešifrirale sporočila na satelitskih zvezah. Dve leti pozneje se je pridružila še Nizozemska, Francija pa je vstopila leta 1985. In v takšni obliki je skupina ostala aktivna vse do danes. Ena izmed ključnih sestavin zavezništva je bilo švicarsko podjetje Crypto AG, katerega lastnika sta bila ameriška CIA in nemška BND. Ne da bi ostali člani Maximatorja vedeli, od kod...

8 komentarjev

Crypto AG: umazana obveščevalna zgodba bajnih zaslužkov

vir: Flickr

vir: Washington Post
Slo-Tech - V švicarskem mestu Zug je med drugo svetovno vojno zraslo podjetje Crypto AG, specializirano za šifrirne in dešifrirne napreave. Ugled, ki si ga je pridobilo prek sodelovanja z zavezniki v času svetovnega spopada, je znalo po vojni odlično unovčiti. Do danes je s prodajo v več kot 120 držav sveta na leto zaslužilo milijone. Med njihovimi strankami za nakup naprav, ki so domnevno zagotavljale varno komunikacijo, so bile tudi vladne agencije Irana, Indije, Pakistana, Iraka, Nigerije, Sirije in celo Vatikana. Šlo je za praktično vse pomembnejše države, razen Rusije in Kitajske.

Mnoge od njih se verjetno ne bi odločile za nakup, če bi vedele majhno podrobnost, o kateri se je pisalo in ugibalo že leta, te dni pa so jo dokončno raziskali nemški, ameriški in švicarski novinarji: že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja sta bili skriti lastnici Crypto AG obveščevalni družbi ZDA in tedanje Zahodne Nemčije, CIA in BND.

O tem, da gre za podjetje sumljivega porekla, je že leta 2006 v...

123 komentarjev

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

The Inercept - The Intercept, De Standaard in NRC Handelsblad so objavili prvo rekonstrukcijo poteka napada na Belgacom, ki ga je po doslej znanih podatkih zakrivila britanska obveščevalna agencija GCHQ s zlonamernim programom Regin. Edward Snowden, ki je priskrbel precejšen del dokumentov v podporo tem trditvam, pravi, da gre za prvi dokazani primer internetnega napada ene države članice EU na drugo.

Belgacom je belgijski telekomunikacijski operater, ki je bil za napad posebej zanimiv zato, ker v Belgiji z internetno povezljivostjo oskrbuje organe Evropske unije in ker ima v lasti precej podmorskih kablov, prek katerih teče mednarodni internetni promet. Prve anomalije v delovanju sistemov so odkrili poleti 2012, medtem ko je GCHQ napad izvajala vse od leta 2009. Šele julija 2013 so v Belgacomu odkrili, da so anomalije posledica načrtnih napadov z...

38 komentarjev