»

Izšle specifikacije NVMe 2.0

Slo-Tech - Konzorcij NVM Express (NVMe) je sprejel in izdal specifikacije za novo verzijo standarda NVMe 2.0, ki ostaja nazaj združljiv s predhodno verzijo (NVMe 1.4). Novosti, ki jih uvaja NVMe 2.0, bodo omogočile, da bodo NVMe podpirali tudi klasični diski, ne le SSD, ki jih bo moč priključiti prek PCIe. NVMe je specifikacija za dostop do trajnega spomina, torej SSD-jev, kartic PCI Express, M.2 ipd.

Podpora diskom je ena največjih sprememb v NVMe, kar je tudi razlog, da se nova verzija imenuje 2.0 in ne 1.5. Diski sicer danes še niso dovolj hitri niti, da bi v celoti izkoristili SATA 3.0, a v prihodnosti bi to lahko predstavljalo ozko grlo, denimo pri diskih z dvojno roko za bralno-pisalne glave. Opazen je trend po poenotenju priključnih standardov, kjer bi lahko NVMe postal prevladujoč.

Druge novosti niso nič manj pomembne. Tehnologija ZNS (Zoned Namespaces) omogoča pametno razporeditev zapisanih podatkov v cone, nekakšno sprotno defragmentacijo, ki je namenjena izboljšanju dostopnih...

7 komentarjev

Standardiziran SD 8.0

AnandTech - Dve leti po predstavitvi zadnjega standarda je SD Association predstavil specifikacije SD 8.0, ki bo v prihodnosti poskrbel za še hitrejše kartice SD. Po novih specifikacijah bo najvišja možna hitrost 3940 MB/s, kar bo možno s podporo PCIe 4.0. Trenutno najhitrejši standard SD Express zmore 985 MB/s, UHS-III SD pa 624 MB/s. SD Express, ki ga je prinesel SD 7.0, je premierno ponudil protokol na osnovi PCIe x1 + NVMe, ki je podoben SSD, in SDUC (SD Ultra Capacity), kjer je podprta kapaciteta do 128 TB.

Seveda bo za izrabo najvišjih hitrosti treba poskrbeti tudi za ustrezen čitalnik. Ta bo moral uporabljati dve vodili PCIe 4, sicer bo šlo pol (ali še bolj) počasneje. Same kartice pa bodo omenjeno hitrost podpirale v vseh velikostih (SDHC, SDXC in SDUC). Bodo pa uporabljale nove priključke, medtem ko je seveda standard nazaj združljiv s predhodniki. Gonilo za razvoj čedalje hitrejših kartic so seveda videovsebine in fotografije, ki z rastjo ločljivostjo postajajo čedalje potratnejše....

15 komentarjev

Prihaja novi microSD Express

Slo-Tech - Pri SD Association so predstavili novi standard microSD Express, ki bo omogočil še bistveno hitrejše pomnilniške kartice. Novi standard temelji na vmesnikih PCIe 3.1 in NVMe 1.3, ki ju uporabljajo tudi SSD-ji in teoretično omogoča hitrosti vse do 985 MB/s.

Novi standard (specifikacija SD 7.1) zajema microSDHC Express, microSDXC Express in microSDUC Express. Že lani so namreč predstavili SD 7.0, ki je ponujal podobne hitrosti, a ne za vse dimenzije kartic. SD 7.1 pokriva tudi manjše kartice. Prav tako novi standard microSD Express vključuje združljivost za nazaj, tako da bodo vse nove kartice delovale tudi v starejših napravah.

Druga pozitivna lastnost, ki jo prinaša podpora PCIe 3.1, je podpora za manj potratna stanja. Stanja (L1.1, L1.2), ki porabijo manj energije, bodo omogočila varčnejše...

7 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

CES: Prvi usmerjevalnik za 802.11ad je tu

Slo-Tech - Pred približno poldrugim letom smo pisali, da Samsung razvija gigabitni Wi-Fi pod komercialno oznako WiGig, ki se uradno imenuje 802.11ad. Sedaj smo videli tudi prvi s tem standardom združljiv usmerjevalnik, ki pa roko na srce vsaj vizualno ni presežek.

Wi-Fi 802.11ad ima najvišjo teoretično hitrost prenosa 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je približno petkrat hitreje od dvokanalnega 802.11ac, ki je trenutno najhitrejši. Standard so kovali vse od leta 2009, leta 2014 pa dokončali. Višjo hitrost dosega na račun višje frekvence 60 GHz, kar seveda negativno vpliva na domet. Pri tako visoki frekvenci so problem že običajne ovire, saj imajo ti valovi tako kratko valovno dolžino (5 milimetrov), da se na...

75 komentarjev

DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Intelove platforme preteklosti in prihodnosti

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere...

37 komentarjev

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev