»

Zippyshare se poslavlja

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema je bilo deljenje datotek po spletu manj preprosto kot danes. Revolucijo je začel Zippyshare, ki je leta 2006 omogočil brezplačno in enostavno shranjevanje datotek za pošiljanje prijateljem. Sedemnajst let pozneje se njegova pot končuje, saj bo konec meseca izključen, ker je njegovo vzdrževanje predrago.

Zippyshare je bil med uporabniki priljubljen, ker je bil enostaven za uporabo, ker ni imel motečih reklam in ker končnega uporabnika ni stal nič. A to so tudi razlogi, zaradi katerih je Zippyshare danes postal nerentabilen, saj so ga prehiteli drugi ponudniki in tehnologija, zlasti blokiranje reklam.

Zanimivo je, da v zadnjih petih letih iz Zippyshara ni bilo nobenih novic, spletna stran pa je delovala brez kakršnihkoli sprememb. Pet let brez novic je prekinila vest, da so se upravljavci konec meseca odločili ugasniti storitev. Uporabnike so zato pozvali, naj si pomembne datoteke shranijo, ker aprila do njih dostop ne bo več mogoč. Pojasnili so, da je v...

7 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Microsoft odprl platformo .NET

Microsoft - Microsoft je na konferenci Red Hat Summit svojo razvojno platformo .NET izdal kot odprto kodo, kar pomeni, da je na voljo za širok krog arhitektur. V okviru procesa, ki se je začel že pred leti, je sedaj izšla verzija .NET Core 1.0, kot se imenuje odprtokodna inačica klasičnega .NET. Poleg tega so pripravili tudi ASP.NET Core 1.0, ki je prav tako odprtokodna verzija Microsoftovih razvojnih orodij za splet, in Entity Framework Core 1.0, ki je mišljen kot zamenjava za ADO.NET. Vse potrebno najdemo na Githubu. Xamarin, ki so kljub drugačnim zagotovilom letos vendarle kupili, bo prav tako pod...

59 komentarjev

Izšel Thunderbird 3.0

Thunderbird 3.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si, je po več kot dveh letih izšla nova različica odprtokodnega poštnega odjemalca Mozilla Thunderbird.

Med glavnimi novostmi je izboljšan uporabniški vmesnik (vsebuje tudi zavihke), izboljšan iskalnik, izboljšano filtriranje e-pošte ter prenovljen sistem arhiviranja sporočil. Različica 3.0 uvaja tudi tim pametne mape (ang. Smart Folders), v katerih lahko enostavno kombiniramo pošto iz več poštnih e-računov.

Thunderbird 3.0 je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS X. Slovenski prevod še ni na voljo, prav tako pa na novo različico še niso prenesli vseh nekaterih (pomembnejših) razširitev.

69 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev