»

Z vodami narasel tudi internetni promet

Slo-Tech - Medtem ko so večino Slovenije danes prizadele poplave, so se ljudje po informacije zatekli tudi na internet. To se je odrazilo v povečanem prometu, ki je danes dopoldne in zgodaj popoldne ravni prejšnjih dni presegal tudi za 25 odstotkov. Vrednosti sicer ne dosegajo absolutnih rekordov, so pa višje od pričakovanih vrednosti za te ure. To lepo kaže, kako zelo pomembne so informacijske hrbtenice in infrastruktura med ujmami.

Na vozlišču SIX, kjer si slovenski ponudniki dostopa do interneta izmenjujejo promet, je promet že zjutraj dosegel 50 Gb/s in se do poldneva povečeval vse do 60 Gb/s. Med 13. in 14. uro je dosegal celo 75 Gb/s. Običajne dopoldanske vrednosti so okoli 50 Gb/s. Proti večeru se sicer internetni promet vedno poveča in v konicah preseže 150 Gb/s, ustaljeno pa 100 Gb/s. Videli bomo kako bo zvečer. Ob 20.00 je bil s 100 Gb/s spet precej višji kot v minulih dneh ob tej uri.

Tudi mobilni operaterji poročajo o povečani uporabi omrežij. A1 je danes neuradno sporočil, da...

20 komentarjev

Kako se je ARNES pripravil na podvojitev internetnega prometa v Sloveniji

Arnes - V manj kot mesecu dni smo od podatkov, da v Sloveniji epidemije ni niti ji ne grozi, prispeli do zaprtja šol in kmalu zatem vseh nenujnih storitev. Da se bodo šole zaprle, je bilo objavljeno 12. marca, naslednji ponedeljek (16. marca) pa se je začelo izobraževanje na daljavo. Ker so hkrati od doma začeli delati v številnih poklicih, se je internetni promet močno povečal.

V Sloveniji je ARNES zadolžen za upravljanje omrežja in storitev za izobraževalne, raziskovalne in kulturne dejavnosti. Poleg tega ARNES upravlja vozlišče SIX, vzdržuje domenski sistem .si ter nudi pomoč pri incidentih (SI-CERT). Zaradi tega je imel ARNES ob množičnem prehodu na življenje na daljavo obilico dela. Poročali smo že, da se je promet na vozlišču SIX povečal in prvič v zgodovini presegel 100 Gb/s. Količina prometa se je v tednu dni podvojila. Danes pa je ARNES objavil malo daljše poročilo, na kaj vse so morali pomisliti in za kaj vse poskrbeti, da internet in vse storitve, ki jih zagotavljajo, normalno...

43 komentarjev

Internetni promet po svetu raste, tudi pri nas

Slo-Tech - Poročali smo že, da je na slovenskem vozlišču SIX promet od začetka vsesplošnega omejevanja druženja močno zrasel, prav tako tudi da so ponudniki pretočnih vsebin začeli omejevati kakovost posnetkov, da ne tratijo pasovne širine. Eden večjih ponudnikov dostopa do interneta Comcast je sporočil, da so trendi tudi v ZDA podobni.

Odkar se uvaja delo od doma in prepoveduje druženje, je internetni promet v ZDA zrasel za 32 odstotkov (kar je zelo podobno slovenskim številkam). V posameznih mestih, denimo v Seattlu, San Franciscu in Chicagu, se je promet ob konicah povečal tudi za 60 odstotkov. Spremenil se je tudi vzorec uporabe, saj so bile konice za promet proti uporabnikom doslej okrog 21. ure, sedaj pa so se prestavile na 19. do 20. uro, ker odpade vožnja in so ljudje prej prosti. Konice prometa v nasprotno smer pa so okrog 15. in 16. ure, ko očitno Američani močno delajo. Količina videokonferenc je zrasla za več kot 200 odstotkov, promet prek VPN pa za 40 odstotkov. Raste tudi...

14 komentarjev

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Črni petek: rast spletnega nakupovanja, čedalje več tudi z mobilnih naprav

MarketWatch.com - V petek se je začela tradicionalna nakupovalna sezona, ki jo v ZDA otvori črni petek. Na ta, za trgovce najpomembnejši dan v letu, postane jasno, v kakšni kondiciji je gospodarstvo, koliko bodo ljudje zapravili do božiča in kakšne so njihove nakupovalne navade. Za našo stran je zanimivo predvsem opazovati, kako klasične načine nakupovanja izpodriva spletno nakupovanje. Tudi slednje se deli v več generacij, saj v zadnjem času postaja čedalje pogosteje spletno nakupovanje z mobilnih naprav.

Letošnje rezultate je priskrbel kar IBM z Digital Analytics Benchmarkom. Prodaja prek spleta je na črni petek v primerjavi z lanskim letom zrasla za 20 odstotkov in...

12 komentarjev

Napadi DDos čedalje intenzivnejši

Net Security - Prolexic je objavil svoje četrtletno poročilo o napadih DDoS na internetu (Q1 2013 Global DDoS Attack Report), v katerem ugotavljajo, da so se napadi v primerjavi s predzadnjim četrtletjem precej okrepili, a jih ni bistveno več. V prvem letošnjem kvartalu je bil povprečen napad intenzitete 48 Gb/s, medtem ko je lani ta številka znašala 5,9 Gb/s. Dobra desetina napadov je prinesla celo promet nad 60 Gb/s, kar je bilo pred letom še nepredstavljivo, medtem ko je bil absolutni rekorder pri 130 Gb/s. To je bil znameniti napad na Spamhaus, ki po besedah Prolexica ni bil niti slučajno tako ogromen in brez primere, kakor so to tedaj predstavljali. Zanimivo pa je, da se trajanje in število napadov bistveno ne povečujeta. Povprečen napad traja 34 ur (lani 32 ur), njihovo število pa je zraslo za dva odstotka.

Pomembna pa je neka...

7 komentarjev

PayPal Ebayev vlečni konj

CNet - Ebay je objavil poslovne rezultate za tretji kvartal tega fiskalnega leta (ustreza pa prvemu četrtletju leta 2011), v katerem so poslovali uspešneje kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 16 odstotkov na 2,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je zrasel za petino na 476 milijonov dolarjev. Levji delež k temu je prispeval PayPal, ki je Ebayeva najuspešnejša storitev. Število njegovih uporabnikov se je povečalo za 16 odstotkov , njihov promet pa za osem odstotkov. V tem četrtletju je bilo namreč prek PayPala izvršenih za 14,5 milijarde dolarjev transakcij, prihodki iz tega naslova pa so zrasli za 23 odstotkov. Za celotno leto 2011 načrtujejo med 2,0 in 2,1 milijarde dolarjev dobička ob prometu 10,6 do 10,9 milijarde dolarjev.

29 komentarjev

IBM zaključil četrtletje z rastjo dobička in prometa

The Wall Street Journal - IBM je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo svoje poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Največje si ogledamo tudi tod in IBM z desetodstotno rastjo dobička vsekakor sodi mednje. V tem času so zabeležili dobiček v vrednosti 2,86 milijarde dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot lani. Prav tako so se povečali tudi prihodki, ki so se povzpeli za 7,7 odstotka na 24,6 milijarde dolarjev. Zrasli so prav v vseh sektorjih.

Glavni motor rasti so bili razvijajoči trgi, predvsem Rusija in Kitajska, kjer se povpraševanje zelo krepi. Na razvitih trgih so imeli največ prometa v ZDA, medtem ko sta Evropa in Japonska izkazovali nižje povpraševanje. Med sektorji je, čeprav so bili vsi pozitivni, najbolj izstopala strojna oprema, ki je...

0 komentarjev