»

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Sony pokazal kontroler za Playstation 5

Slo-Tech - Družina gamepadov DualShock se očitno poslavlja, kajti pri Sonyju so predstavili prvega naslednika, DualSense. Malce drugačen dizajn kljub vsemu vsebuje večino preteklih funkcij, žal pa se o podrobnostih novitet še niso kaj prida razpisali.

Podobno kot Microsoft, nam tudi Sony podrobnosti naslednjega Playstationa dostavlja v majhnih odmerkih. Prejšnji mesec smo lahko slišali nekaj konkretnih reči o njegovi notranjosti, tokrat pa so pokazali zunanjost ... ne same konzole, temveč njenega kontrolerja. Po štirih generacijah bodo DualShocki mesto odstopili DualSensu, katerega razvoj je sedaj zaključen in je že v igričarskih studijih. Sprememba imena naj bi sovpadala s poudarjeno pozornostjo finejšemu povratnemu odzivu - kjer so nam poprej roko "grobo" stresali z rumblom, naj bi bil sedaj novi haptični odziv natančnejši. Žal dlje od marketinške govorice še niso šli, zato ne vemo niti, ali gre za stereo stresanje, kar bi se gotovo spodobilo. Odziv je obenem vdelan tudi v oba petelina.

...

19 komentarjev

Sony razkril drobovje PS5

Slo-Tech - Potem, ko smo ravno izvedeli, kako bo odznotraj videti novi Xbox, je Mark Cerny, Sonyjev glavni arhitekt, razkril tudi strojne podrobnosti največjega Microsoftovega konkurenta, prihajajočega Playstationa 5. Napravi bosta precej konkurenčni, a tudi s pomembnimi razlikami, poglavitno pa je, da bosta obe konzoli zasnovani na približno enaki procesorski in grafični AMDjevi arhitekturi.

PS5 bo tako poganjal namenski, osemjedrni AMD Zen 2 procesor, z variabilno frekvenco vse tja do 3,5 GHz in prav tako neserijska grafična procesna enota, ki bo temeljila na AMDjevi RDNA 2 arhitekturi. Slednja naj bi s svojimi 36 računskimi enotami (skupki grafičnih jeder, ki si delijo predpomnilnik) zagotavljala kar 10,28 teraflopov računske moči in tekla na prav tako spremenljivi frekvenci do 2,23 GHz. Sistemu bo streglo še 16 GB GDDR6 pomnilnika in 825 GB SSD diska. Kot pravi Cerny, je cilj Sonyjevih inženirjev doseči nalagalne čase okoli 5,5 GB na sekundo. PS5 bo za razliko od Xboxa - ta bo imel...

17 komentarjev

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev

AMD na CESu 2020: Radeoni RX 5600, mobilni Ryzeni 4000 in 64-jedrni Threadripper

AnandTech - AMD je letošnji sejem CES izkoristil za več najav širom svojega spektra čipov. Pokazal je nove grafične kartice Radeon RX 5600 za srednji del trga, prenosnim računalnikom namenjene procesorje Ryzen 4000U in H, pa končno pokazal že dolgo pričakovano 64-jedrno pošast, Threadripperja 3990X.

Trenutni repertoar grafičnih kartic Radeon ima na zgornjem srednjem koncu RXe 5700 (XT), spodaj pa RXe 5500 XT, medtem ko pri izdelkih v okolici tristotih evrov zeva velika luknja. Zapolniti jo nameravajo z Radeonom RX 5600 XT, ki dospe 21. tega meseca in je v več pogledih zanimiva kartica. Čip je zgrajen na Naviju 10, kakršen tiktaka v 5700tkah, seveda pa je rahlo okleščen. Inženirji pa se tokrat niso dotikali računskih enot, saj ima enako število senčilnikov kot močnejši bratje. Prihranki namesto tega pridejo pri frekvencah in pomnilniškem delu. 5600 XT ima okrog 15% nižji takt in pa 192-bitno vodilo namesto 256-bitnega, s tem pa tudi zgolj 6 GB pomnilnika, ki je obenem nekaj počasnejši (12 Gbps...

22 komentarjev

Naslednji Playstation bo potrjeno PS5

Wired News - Pri Sonyju so potrdili, da bo njihova naslednja konzola, ki izide konec prihodnjega leta, nosila ime Playstation 5, in razkrili še nekaj zanimivosti, med drugim modernejši sistem povratnega odziva v kontrolerju.

Ker Sony letos ne mara za igričarske sejme, nam podatke o nasledniku Playstationa 4 odmerja po kapljicah. Kakor spomladi so se tudi tokrat izpovedali Wiredu (plačljiv vir, alternativa) in za začetek potrdili, da bo šlo res za Playstation 5 ter da prispe okoli novoletnih praznikov prihodnje leto. Nato se je šef razvoja Mark Cerny osredotočil predvsem na njegov igrator - ki bo po obliki zelo blizu obstoječemu DualShocku 4, toda z vtičem USB-C - ter na shrambo SSD. V prvem primeru je opisana naprednejša izvedba haptične tehnologije, skozi katero bo kontroler sposoben prostorske in predvsem bolj fine predstave okolice v igri, kot pa jo premore aktualni rumble: če bomo na primer z eno stranjo avta zapeljali na pesek ali bankino, bo mogoče to začutiti z dlanmi. Nastavljivo...

10 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev