»

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Slo-Tech - Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše,...

6 komentarjev

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je...

6 komentarjev

Koronavirus bogato gojišče teorij zarote, Zero Hedge zato blokiran s Twitterja

Slo-Tech - Kontroverzno libertarno spletno stran Zero Hedge so trajno blokirali s Twitterja zaradi širjenja dezinformacij o koronavirusi, ki trenutno kosi po Kitajski. Konkretni očitek je zloraba in nadlegovanje ljudi, saj je Zero Hedge objavil fotografijo in osebne podatke kitajskega znanstvenika z Inštituta za virologijo v Wuhanu skupaj z navedbami, da naj bi bil odgovoren za širjenje koronavirusa. Ljudi so pozvali, naj kontaktirajo tega znanstvenika, če želijo izvedeti resnico o izvoru virusa.

Zero Hedge poroča tudi o povsem nepreverjenih govoricah, da naj bi bil koronavirus biološko orožje. Sklicujejo se na članek indijskih raziskovalcev, ki ni bil recenziran, zato je na voljo zgolj kot rokopis. Strokovnjaki so do navedb v članku zelo skeptični in poudarjajo, da odkrite insercije v virusnem dednem materialu še zdaleč niso redke v naravi in da nikakor ne dokazujejo, da bi bil virus kakorkoli umetno proizveden.

Kmalu po začetku širjenja koronavirusa je Twitter sporočil, da ne bodo...

87 komentarjev

Ko Youtube razdedini svojega najuspešnejšega sina

https://socialblade.com/youtube/user/pewdiepie

Slo-Tech - 54 milijonov sledilcev. V sedmih letih le od Googlove tube 37 milijonov dolarjev prihodkov.

PewDiePieja že dolgo časa mnogi označujejo kot notranjega izdajalca Youtuba, ki je razvil svojo politično identiteto in se pritožuje nad »nepoštenim« sistemom.
Od nekdaj je njegov smisel za humor označen za šokantnega in včasih nespoštljivega. A prejšnji mesec je v očeh tradicionalnih medijev in novinarjev očitno prestopil mejo.

In kdo sploh je PewDiePie? Pred dvema tednoma so »umetniško« ime 27-letnega Šveda Felixa Kjellberga znali izgovoriti le milenijci in najmlajši YouTube gledalci. Zaradi članka Wall Street Journala danes zanj vedo tudi tisti, ki ne vedo, kaj je vloganje, fenomen »unboxinga« in kaj so gaming kanali. Ne nujno kaj dela in s čim je v preteklem letu zaslužil 15...

100 komentarjev

Turčija sedaj blokira še YouTube

Slo-Tech - Po blokadi Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije zahtevala zaradi domnevnega nespoštovanja odredb o umiku spornih sporočil s Twitterja, neuradno pa zaradi neprijetnih razkritij o korupciji pred nedeljskimi volitvami, je Turčija začela blokirati še YouTube. Razlog je objava posnetka pogovora visokih turških uradnikov, ki razpravljajo o morebitnem napadu na Sirijo.

Blokado Twitterja je turško upravno sodišče sicer v sredo razveljavilo, a je rok za izvedbo te odločitve 30 dni, ko bodo volitve že zdavnaj mimo. Turški premier Erdogan je YouTube označil kot podlo, ker si je privoščila objavo posnetka s prepisom in fotografijami govorcev, kako razpravljajo o napadu na Sirijo. Na posnetku so direktor obveščevalne agencije...

15 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev