»

Microsoft izdal popravek za popravek Windows Server

Slo-Tech - Včasih se zgodi, da Microsoft izda popravek za popravek, če je slednji povzročil več škode kot koristi. To se je zgodilo v aktualnem paketu popravkov, ki so povzročili težave računalnikom z nameščenim Windows Server 2012, 2016, 2019 in 2022. Administratorji so opazili, da po namestitvi popravkov KB5035855 (Server 2016) ali KB5035857 (Server 2022) sistem postane nestabilen in se sčasoma sesuje.

Za težavo je krivo upravljanje pomnilnika. Popravek povzroči nekontrolirano porabo pomnilnika (memory leak) v procesu LSASS (Local Security Authority Subsystem Service). Sčasoma to porabi ves dostopen fizični in kasneje še virtualni pomnilnik, nato pa se sistem sesuje. V Microsoftu so hrošča potrdili. Sprva je bila edina rešitev odstranitev omenjenih popravkov, sedaj pa so izdali izredni, nujni popravek (out-of-band), ki napako odpravi. Popravki KB5037422 (Server 2022), KB5037423 (Server 2016) in KB5037426 (Server 2012 R2) delujejo brez težav. To sicer ni prva tovrstna težava, saj so...

10 komentarjev

Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI...

24 komentarjev

Microsoft ponuja tudi certifikat za Linux

Microsoft - Microsoftov odnos do Linuxa je v preteklosti nihal od sovražnosti do ambivalentnost, sedaj pa novi izvršni direktor Satya Nadella tudi udejanja svoje besede, da ima Microsoft v resnici Linux rad. To je dobrodošla sprememba od na primer Ballmerjevega odnosa, ki je Linux opisoval kot raka. Vseeno pa je presenetljiva novost nov Microsoftov certifikat, ki zahteva znanje Linuxa. Prav ste prebrali - od danes je mogoče pridobiti certifikat MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate): Linux on Azure.

Za dosego tega naziva morajo kandidati opraviti izpit 70-533, ki pokriva implementacijo Microsoft Azure Infrastructure Solutions, kakor tudi Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Mimogredi, taki izpiti niso poceni, saj vas omenjeni par olajša za okrog...

24 komentarjev

Egiptovski CA izdal lažne certifikate za Google

Google Online Security Blog - Google je odkril lažne certifikate za svoje strežnike, ki jih je izdalo egiptovsko podjetje MCS Holdings. Ker je MCS Holdings vmesni certifikatni urad (intermediate CA), ki ga je kot zaupanja vrednega proglasil kitajski CNNIC, mu zaupajo vsi brskalniki. Firefox in Chrome sicer omenjenih certifikatov za dostop do Googlovih strani nista uporabljala, ker upoštevata public key pinning. Vseeno je početje podjetja MCS Holdingsa hud prekršek, zaradi česar so njihove certifikate proizvajalci brskalnikov takoj po odkritju uvrstili na listo neveljavnih.

CNNIC je potrdil, da so z MCS Holdings sklenili pogodbo, ki jim je dovoljevala le izdajo certifikatov za domene, ki jih imajo registrirane. Kot kaže, je MCS Holdings svoj zasebni...

4 komentarji

Microsoft spreminja strukturo certifikatov, bliža se izid 'trojice', nov SP2

Slo-Tech - Najbrž vas dosti ve, da Microsoft ponuja opravljanje izpitov, ki vam prinesejo naziv, s katerim dokazujete poznavanje njihove programske opreme, najpogosteje MCP, MCSA in MCSE. Te dni pa je na dan spet prišla v preteklosti že omenjena ideja, da bi certifikate nekoliko reorganizirali. Tako bi dosegli lažje opravljanje certifikatov, saj bi bolj točno odražali vaše znanje in hkrati stali manj.

Nov sistem teh certifikatov si lahko ogledate na uradni strani, prve novosti pa lahko pričakujemo v začetku meseca januarja naslednje lete v navezi z prihajajočo trojico SQL Serverjem 2005, Visual Studiom 2005 in BizTalkom 2006. O predstavitvi nove trojice lahko več preberete na uradni strani. Izid te programske opreme se bo zgodil 7. novembra naslednji mesec, torej čez slaba dva tedna, po vseh kontinentih pa naj bi bil dosegljiv do začetka naslednjega leta.

Prav tako smo v zadnjih dneh dobili nov Service Pack (SP) pod zaporedno številko 2, ki je tokrat namenjen izdelku Exchange Server 2003....

9 komentarjev

Kvazi-strokovnjaki

Australian IT - No, teh nam s Sloveniji itak ne primanjkuje, kar večina dobro ve, so se pa (zopet) pojavila podjetja, ki ponujajo lažne Microsoftove MCSE certifikate.

Dokaj prestižno titulo je uradno moč pridobiti le s tem, ko kandidat naredi 6 testov (obstaja več nivojev naziva, s tem pa varira tudi število potrebnih izpitov), "univerze" pa jih ponujajo po celih $5.000 -- brez testov -- jih namreč ponaredijo. Klik!

0 komentarjev