»

Telegram razvija tudi plačljivo storitev

Slo-Tech - Razvijalci priljubljene storitve za varno mobilno komuniciranje Telegram so potrdili mesec dni stare govorice, da se pripravlja plačljiva verzija. Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov pojasnjuje, da bo trenutna funkcionalnost aplikacija ostala brezplačna, medtem ko bo prihajajoči Telegram Premium omogočil dodatne. Na voljo bo v mesecu dni.

Kaj točno bo na voljo v plačljivi verziji, še ni znano. Neuradno se govori o možnosti pošiljanja 4 GB velikih datotek, podpori za več simbolov, hitrejši prenos podatkov (pomembno za velike datoteke), boljše upravljanje pogovorov, več nalepk (stickers) itd. Uporabniki na brezplačni verziji bodo imeli pasivno podporo za novosti, torej jih bodo lahko videli in sneli, kadar jih bodo uporabili pošiljatelji s plačljivo verzijo, sami pa jih ne bodo mogli pošiljati. Durov pojasnjuje, da so se za spremembo odločili, ker v brezplačni verziji ne bi mogli ponuditi datotek brez omejitev, višjih hitrosti in podobno, ker ustrezna infrastruktura pač stane.

Ob...

37 komentarjev

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN

Mozilla.org - Mozilla se pripravlja, da bo v svojem brskalniku Firefox uporabnikom ponudila storitev navideznega zasebnega omrežja (VPN). Storitev, ki bo sprva na voljo le uporabnikom v ZDA, ne bo zastonj. Mozilla želi z 10-dolarsko mesečno naročnino monetizirati svoj brskalnik, kar so v preteklosti že poizkušali (z zgodbami v Pocketu).

VPN bodo začeli ponujati v sredo. V ta namen so se povezali s švicarskim ponudnikom ProtonVPN, ki ga poznamo tudi po zasebnih e-poštnih predalih ProtonMail. ProtonVPN je znan po svojem spoštovanju anonimnosti, saj ne shranjuje nobenih podatkov o uporabniški aktivnosti....

81 komentarjev

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Slo-Tech - Po kitajski napovedi vojne uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN) se je za enako potezo odločila tudi Rusija. Predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, ki bo začel veljati 1. novembra letos in bo prepovedoval uporabo VPN-jev. Vodja odbora za informacijsko tehnologijo in politiko v ruskem parlamentu Leonid Levin je dejal, da zakon ne želi omejevati svoboščin uporabnikov, ki spoštujejo zakon, temveč bodo z njim preprečili dostop do nezakonitih vsebin. Ruski regulator Roskomnadzor namreč hrani seznam več tisoč strani, do katerih je dostop prepovedan, ker so v nasprotju z zakonom. Dostop blokirajo ruski ponudniki dostopa do interneta, a so uporabniki omejitve lahko obšli z uporabo VPN-jev, zato bodo ti sedaj prepovedani. Ker se VPN-ji lahko uporabljajo za...

23 komentarjev

Opera dobila VPN-odjemalca

Opera software - Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij...

30 komentarjev

Netflix preizkuša blokiranje VPN

TorrentFreak - Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge...

55 komentarjev

Iran bo blokiral VPN

Slo-Tech - Zaradi stroge cenzure interneta v Iranu uporabniki uporabljajo navidezna zasebna omrežja (VPN), da lahko brskajo tudi po straneh, ki jih uradni filter ne prepušča. S povezavo prek na primer ameriškega VPN se zdi, kakor da strani obiskujejo iz ZDA, medtem ko je povezava med ameriškim strežnikom in iranskim odjemalcem šifrirana. Tako se hkrati izognejo omejitvam strani, ki servirajo drugačno vsebino za ZDA in Iran, ter preprečijo prisluškovanje iranskih oblasti prometu.

To bo sedaj bistveno težje izvedljivo, saj so v Iranu začeli blokirati dostop do vrat, ki se uporabljajo za vzpostavljanje povezav VPN. Iranski minister za telekomunikacije Reza Tagipour je povedal, da je uporaba VPN v nasprotju z iransko zakonodajo, zato je ne bodo več dovoljevali. Tehnično je povsem onemogočiti VPN sila...

8 komentarjev