»

Irska zaradi kršitev GDPR oglobila Facebook z 265 milijoni evrov

Slo-Tech - Irski informacijski pooblaščenec je danes izrekel Meti (Facebook) izrekel visoko globo zaradi kršitev Splošne uredbe (GDPR). V preiskavi, ki se je začela lanskega aprila, so ugotovili, da podjetje ni uvedlo ustreznih varovalk in mehanizmov, ki zaščiti osebne podatke evropskih uporabnikov. Zato so podjetju izrekli 265 milijonov evrov globe in zahtevali spoštovanje zakonodaje.

Preiskavo je irski informacijski pooblaščenec, saj ima Meta tam evropski sedež, začel, ko si lani na internet pricurljali osebni podatki 533 milijonov uporabnikov Facebooka. Ti so vključevali tudi njihove elektronske naslove in telefonske številke, izvirali pa naj bi iz zlorabe ranljivosti v letih 2018-2019, ki jo je Facebook odtlej že zakrpal. Šlo je za zlorabo orodij Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer in Instagram Contact Importer, s čimer so bili podatki postrgani (scraping). Facebook je že dejal, da je tovrstno strganje podatkov nesprejemljivo in incident preiskuje tudi sam.

A irski...

5 komentarjev

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Facebook se ne strinja z grozečo prepovedjo iznosa osebnih podatkov v ZDA

vir: Pixabay

vir: New York Times
Slo-Tech - Po pričakovanjih se Facebook ne bo kar sprijaznil z odločitvijo, ki jo je nakazal irski informacijski pooblaščenec glede iznosa osebnih podatkov uporabnikov iz EU v ZDA. V četrtek je irski informacijski pooblaščenec začel uradno preiskavo hrambe osebnih podatkov, ki jo je vzpodbudila julijska odločitev Sodišča EU, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA neprimerljiva kot v EU. To pomeni, da ZDA niso več varni pristan, kamor bi podjetja lahko preselila osebne podatke uporabnikov, temveč bodo morala za vsako potezo sama dokazovati, da se bo s podatki v ZDA resnično ravnalo enako varno kakor v EU. To pa je glede na razkritja o vohljanju obveščevalnih služb praktično nemogoče.

Irski informacijski pooblaščenec, ki je zaradi Facebookovega evropskega sedeža na Irskem pristojen za ravnanje s podatki evropskih uporabnikov, bo do konca leta izdal končno odločitev (zoper katero lahko seveda Facebook sproži sodni spor). Facebook je bitko začel že sedaj. V izjavi za javnost so sporočili, da so...

73 komentarjev

Facebook Dating ne sme v Evropo

Slo-Tech - Facebook v Evropi ne bo mogel zagnati svoje storitve Facebook Dating, ki jo je pred poldrugim letom preizkusno pokazal v Kolumbiji. Danes je storitev na voljo že v več državah, tudi v ZDA. Gre za storitev, ki bi uporabnikom omogočala iskati partnerje, na voljo pa bi bila le za tiste, ki bi izrecno potrdili, da to želijo. Partnerje bi uporabnikom predlagal izven kroga prijateljev.

Toda v Evropi ne bo šlo. Irski informacijski pooblaščenec je sporočil, da jih je Facebook prvikrat glede te storitve kontaktiral 3. februarja letos. Načrtovani datum izida je bil 13. februar, kar je informacijskega pooblaščenca negativno presenetilo zaradi časovne bližine. Ker Facebook ni predložil nobene dokumentacije o naravi storitve, so pri Facebooku izvedli inšpekcijski nadzor in zasegli ustrezno dokumentacijo. Facebook se je na podlagi teh dogodkov odločil, da izid Facebook Datinga v Evropi odložijo za nedoločen čas.

Facebook se je odzval z izjavo, da zelo pazijo, da bodo novo storitev uvedli na...

40 komentarjev

Nemški varuh zasebnosti zahteva na Facebooku tudi psevdonime

Heise - Facebook je med drugim znan po strogem vztrajanju pri uporabi resničnih imen. Njegovi pogoji uporabe zahtevajo, da uporabniki vnesejo svoje pravo ime in eksplicitno prepovedujejo uporabo vzdevkov (če ti niso izpeljani iz osebnih imen, npr. Tine iz Martin), psevdonimov, lažnih imen itn. V Nemčiji to ni v skladu z zakonodajo, ugotavlja njihov informacijski pooblaščenec iz zvezne države Schleswig-Holstein.

Telemediengesetz (TMG, Zakon o telemedijih) namreč v 6. odstavku 13. člena določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Uporabnika mora o tem poučiti. Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da sta za delovanje v Evropi odgovorna Facebook in njegova irska podružnica,...

18 komentarjev

Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

CNet - Facebook je ta teden najavil spremembo svoje politike zasebnosti in upravljanja (Privacy and Governance), ki bo kar precej oklestila možnost udejstvovanja uporabnikov pri odločanju o spremembah Facebookovega ravnanja z osebnimi podatki. O spremembah bo potekala javna razprava do 28. novembra, oglasili pa so se tudi že evropski varuhi zasebnosti.

Od leta 2009 namreč Facebook uporablja model kolektivnega upravljanja, ki omogoča referendumsko odločanje. O vsaki spremembi politike, ki zadeva pravice uporabnikov, se razpravlja na Facebookovih straneh. Če tema prejme več kot 7000 komentarjev, se na Facebooku razpiše glasovanje o spremembi. Če se ga udeleži vsaj tretjina vseh registriranih uporabnikov (to je skupno sedaj okrogla milijarda), so rezultati glasovanja...

38 komentarjev

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

BBC - Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem...

5 komentarjev

Facebooku se v Nemčiji obeta globa

ZDNet - Facebook je lani decembra (globalno pa letos junija) uvedel funkcijo samodejnega prepoznavanja obrazov na naloženih fotografijah. V praksi je namen tega pomagati uporabnikom pri označevanju prijateljev na fotografijah (tagging), saj Facebookov algoritem samodejno odkrije osebe na fotografijah in jih identificira, tako da lahko ponudi enostavno označitev. Problem je, da mora imeti Facebook za to početje obsežno zbirko biometričnih podatkov in da to počne brez...

30 komentarjev

Facebook popustil nemških zahtevam po varovanju zasebnosti

The New York Times - Nemški zakoni o varovanju zasebnosti so eni najstrožjih na svetu, kar je pred kratkim izkusil veliki Google, ki je moral uporabnikom dopustiti zamegljevanje svojih nepremičnin v projektu Google Street View. Sedaj mu sledi Facebook, saj je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, objavil negativno mnenje o spoštovanju pravice do zasebnosti Facebooka, zato je ta hitro reagiral in popravil očitano. V nasprotnem primeru bi mu namreč lahko grozila globa v višini do 300.000 evrov in obilica slabe publicitete, ki si je res ne želi.

Jabolko spora je Facebookova storitev za iskanje prijateljev Friend Finder. Z njo lahko uporabnik Facebooka poišče svoje...

7 komentarjev