»

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Apple v ZDA v poravnavo zaradi upočasnjevanja starih iPhonov

vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je dobri dve leti trajajočo skupinsko tožbo v Kaliforniji zaključil s poravnavo, v kateri bo lastnikom prizadetih naprav - gre za iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in naprave SE - izplačal odškodnino. Za poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, so se po lastnih besedah odločili zaradi dolgotrajnega in dragega sodnega postopka.

Odškodnina, ki jo bo Apple moral poravnati v ZDA bo skupaj znašala med 310 in 500 milijoni ameriških dolarjev, velika večina uporabnikov bo najverjetneje prejela po 25 dolarjev, odvisno od tega, na koliko oškodovancev bo razdeljen celoten znesek odškodnine. Tožniki, ki so se poimensko izpostavili v tožbi bodo dobili po 1.500 USD, tisti, ki so prispevali dokaze, pa po 3.500 USD. Kot zanimivost še omenimo, da so si odvetniki pripisali "razumno odmerjeno nagrado" v višini 93 milijonov in še poldrugi milijon za stroške.

Spor sega v leto 2017, ko je Apple potrdil, kar so številni že dolgo sumili, torej, da namerno upočasni delovanje starejših...

21 komentarjev

Apple v Franciji kaznovan zaradi upočasnjevanja iPhona

Slo-Tech - Francoska agencija za varstvo konkurence (DGCCRF) je Apple po priznanju krivde v poravnavi oglobila s 25 milijoni evrov zaradi zavajajočih praks. Apple svojih uporabnikov ni obvestil, da lahko nadgradnja na novo verzijo iOS povzroči počasnejše delovanje starejših telefonov iPhone. V nekaterih primerih je bila upočasnitev tako izrazita, da uporabniki niso imeli druge izbire kakor kupiti novo napravo. Ker nadgradnje ni bilo možno razveljaviti, je to predstavljajo nepošteno poslovno prakso. Apple je prijavila organizacija HOP, ki se bori proti načrtovani zastarelosti naprav.

Apple je sprejel 25-milijonsko globo. Poleg prenehanja te prakse bo moral na spletnih straneh objaviti še poročilo o tej težavi. V izjavi za javnost so dejali, da je bil njihov cilj vedno proizvajati varne izdelke, k čemur sodo tudi zagotavljanje, da zdržijo čim dlje. Zato so zadovoljni, da je spor z DGCCRF končan. Da posodobitve namerno upočasnijo iPhone, je Apple že priznal, a z utemeljitvijo, da gre za...

38 komentarjev

Apple pomotoma odprl že zakrpano luknjo, jailbreak je že tu

Slo-Tech - Že dolgo časa nismo pisali o jailbreakih (odklepih) iPhonov z novimi verzijami iOS, ker jih preprosto ni bilo. Apple je vestno krpal luknje, zato smo na odklepe morali čakati mesece. Precej nenavadno je, da so to pot naredili korak nazaj. V novem iOS 12.4 je Apple odprl luknjo, ki jo je bil zakrpal v iOS 12.3. Rezultat je zelo predvidljiv - za vse telefone z iOS 12.4 obstaja delujoč jailbreak. Že zelo dolgo se ni zgodilo, da bi imeli delujoč jailbreak za aktualno verzijo iOS.

Da je iOS 12.4 spet ranljiv na hrošča, ki je že bil zakrpan, so raziskovalci in hekerji odkrili šele ta vikend. Kazen je sledila hitro; iOS 12.4 se je uvrstil med najhitreje zlomljene sisteme, saj je jailbreak na voljo po 27 dneh. Z drugimi besedami to pomeni, da je trenutno možno odkleniti vse verzije iOS 11 in 12 razen 12.3.

Seveda pa je jailbreak le...

10 komentarjev

Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi...

60 komentarjev

FBI uspel odkleniti iPhone

Slo-Tech - FBI je po lastnih navedbah uspel odkleniti nesrečni iPhone, ki je pripadal napadalcu v San Bernardinu je bil jabolko spora med Applom in FBI-jem. Ker so bili podatki v iCloudu stari nekaj tednov, je FBI uspel doseči vročitev sodne odredbe Applu, po kateri bi moral ta storiti vse, kar je v njegovi moči, da FBI-ju omogoči dostop do podatkov. Čeprav podatkov zaradi šifriranja ni mogoče neposredno prebrati, je FBI od Appla pričakoval, da mu napiše orodje, ki bi odstranilo zaščito pred nepooblaščenim dostopom, ki po desetem neuspešnem vnosu gesla nepovratno pobriše vse podatke na iPhonu. Apple je seveda ugovarjal, da to pomeni, da morajo napisati novo verzijo iOS, kar ni ne poceni ne hitro izvedljivo, po drugi...

43 komentarjev

Primer San Bernardino: nekdo je spremenil geslo osumljenčevega iClouda

vir: Apple
Slo-Tech - V ZDA se med Applom in pravosodnim ministrstvom poleg sodne bije prava medijska bitka glede odklepa telefona iPhone 5C, ki sta ga za seboj pustila decembra ubita napadalca, odgovorna za pokol v San Bernardinu. Apple je razkril nekaj novih informacij o primeru, saj te niso več tajne, ko jih je pravosodno ministrstvo uporabilo v argumentaciji pred sodiščem za izdajo odredbe za odklep.

Če torej na kratko povzamemo, kaj hočejo od Appla. Apple je izročil vse podatke, do katerih so imeli dostop v iCoudu. A izkazalo se je, da lastnik iPhona zadnjih šest tednov ni izvedel nobene varnostne kopije na iCloud, torej zadnjih podatkov tam ni. Podatki na iPhonu so šifrirani in do njih Apple ne more, kar je jasno tudi tožilstvu in...

88 komentarjev

Apple proti otrokom, ki navijajo račune staršev na iTunes

Yahoo News - Apple je napovedal, da spreminja način nakupa iger za iPhone in iPad v svoji spletni trgovini, potem ko so prejeli mnogo pritožb staršev zaradi visokih računov, ki so jih navili njihovi otroci. Trenutni sistem je nastavljen tako, da po vnosu gesla za nakup tega ni treba ponovno vnesti v naslednjih 15 minutah. To so otroci izkoristili, če so jim starši dali v roke iPhone ali iPad, in si nakupili za več sto dolarjev iger ali dobrin v igrah.

O problemu se je začelo javno govoriti lanskega decembra, ko je zgodbo o tem objavil Associated Press. Kasneje so o tem poročali še v Washington Postu, kar je spodbudilo Zvezno trgovinsko komisijo (FTC), da je podrobneje pogledala to prakso. Apple...

6 komentarjev