»

Nizozemsko sodišče: uporaba strojnih algoritmov za tarčno iskanje osumljencev zlorab socialne pomoči nedopustno

Slo-Tech - Nizozemsko sodišče v Haagu je odločilo, da je uporaba algoritma na podlagi strojnega učenja, ki ga je nizozemska država uporabljala za lovljenje izkoriščevalcev socialnih prejemkov, nezakonita. Program Systeem Risico Indicatie (SysRI) je orodje iz strojnega učenja, ki je pregledalo kršitelje zakonodaje s področja socialnega varstva v preteklosti in na podlagi zbranih korelacij preverilo trenutne prejemnike in ocenilo, kdo je najverjetnejši kršitelj. Te so potem inšpektorji tarčno preverjali.

Glavni problem je bilo zbiranje podatkov iz različnih baz, do katerih je imel SysRI potem celovit dostop. Program je bil usmerjen pretežno na prebivalce iz revnih sosesk in manjšine, je dejal poročevalec za revščino in človekove pravice v Združenih narodih Philip Alston. Avtomatizirani sistem je nedolžne ljudi označil kot osumljence na podlagi algoritmov, ki niso bili poznani (black box), zaradi česar je bil sistem tarča številnih kritik.

Humans Right Watch je odločitev označila kot pomembno...

21 komentarjev

Apple ima težavo s pristranskim algoritmom za plačevanje

Slo-Tech - Po viralnem čivku ameriškega podjetnika je pretekli vikend postalo jasno, da ima algoritem, ki določa višino uporabnega denarja v plačilni storitvi Apple Card, težave s pristranskostjo, saj ženskam določa do dvajsetkrat nižji limit kot njihovim moškim partnerjem, tudi ko imajo one višje kreditne ocene.

Pretekli petek je ameriški podjetnik David Heinemeier Hansson na svojem Twitterju potožil, da sme njegova žena s kartico Apple Card mesečno plačati dvajsetkrat manj kot on - pa čeprav ima po zunanjih kreditnih ocenah višjo plačilno sposobnost od njega. Ker ima Hansson kot oče platforme Ruby on Rails več sto tisoč sledilcev, se je njegov očitek ekspresno razširil po Silicijevi dolini in širše. Steve Wozniak je potrdil, da podobno velja za njegovo ženo, ki ima na Apple Cardu desetkrat nižji limit od njega, čeprav si delita finance; kmalu se je podobnih pričevanj kar usulo.

Hitro se je oglasil Newyorški finančni urad in sprožil preiskavo o morebitni spolni diskriminaciji. Apple je...

199 komentarjev

Facebook bo nadaljeval s poskusi branja misli

Slo-Tech - Dve leti po najavi, da skušajo razviti neinvazivni vmesnik med računalnikom in možgani, so pri Facebooku postregli s svežimi novicami o projektu. V idejo še vedno verjamejo, toda od uporabnih naprav nas loči še dosti časa, saj so ta hip še vedno v fazi poskusov z vsajenimi možganskimi elektrodami.

Pred dvema letoma je takratna predstojnica Facebookovega skrbno zaprtega oddelka za hardverske raziskave, Regina Dugan, razkrila več ambicioznih razvojnih projektov, ki so bili globoko v sferah znanstvene fantastike. Med njimi "poslušanje s kožo" in pa neinvazivno branje misli. Takrat so zatrdili, da se bodo v roku dveh let odločili, ali imajo takšne težnje realen smisel. Razvpiti oddelek, imenovan tudi "Stavba 8", je šel nato...

14 komentarjev

Uberjev samovozeč avtomobil peško videl, a ignoriral

recode.net - Čeprav uradna preiskava še ni končana, počasi na dan prihajajo informacije, kaj se je zgodilo usodnega marčevskega večera, ko je Uberjev samovozeči avtomobil zbil peško, ki je neprevidno prečkala cesto. Posnetki, ki jih je policija razkrila kmalu po nesreči, so pokazali, da vozilo ni niti poizkušali zavreti, čeprav bi morali morali senzorji peško zaznati vsaj nekaj sekund pred trkom. Kot kaže sedaj, so jo zaznali, a se je logika v vozilu odločila, da jo bo prezrla. Vozilo je torej videlo, a ni razumelo. S tem je odpadla možnost, da je bilo kaj narobe s senzorji.

Z drugimi besedami, Uberjevi algoritmi so informacije senzorjev označili kot šum oziroma lažni pozitivni izid, zaradi česar...

129 komentarjev

Uber zaračunava toliko, kolikor lahko

Slo-Tech - Eden izmed pomembnih dosežkov zahodne civilizacije naj bi bil konec barantanja, saj za izdelke in storitve načeloma plačujemo vsi enako (če odmislimo milijon popustov in akcij). Uber pravi, da to ni potrebno. Vodja programa Daniel Graf je mrtvohladno priznal, da vam Uber zaračuna ceno, ki ste jo po njegovi oceni pripravljeni plačati.

Že dlje časa se je govorilo, da Uber cene določa nekoliko po svoje, vozniki pa so se pritoževali, da se vrzel med njihovim zaslužkom in cenami povečuje. Uber je ves čas trdil, da se cena oblikuje na podlagi prevožene razdalje, časa in povpraševanja. A to ni vsa resnica.

Graf je pojasnil, da Uber nekaterim zaračunava višje cene, ker potrebuje več denarja (lani so ustvarili 2,8 milijarde dolarjev izgube). V...

31 komentarjev

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2)

Temni časi

vir: Slate
Informacijski pooblaščenec - Maja letos nam je Evropska komisija zagrozila z kaznijo 13.000 evrov plus drobiž dnevno (!), če ne pohitimo z implementacijo ključne telekomunikacijske zakonodaje, ki prinaša dodatne pravice v dobro uporabnikov. Najbolj se mudi z novelo e-Privacy direktive (popularno ti. "cookie direktive"), ki ponudnike spletnih strani zavezuje, da od uporabnika pridobijo soglasje, še preden na njegov računalnik postavijo kakršnekoli ne-nujne HTTP piškotke -- takšne, ki niso potrebni za prijavo ali kaj podobnega. Na ta način se - recimo, glej režime ostalih držav - zagotovi, da bo uporabnik vnaprej seznanjen z vsakršnimi oglaševalskimi vključki, ki bo lahko potencialno zbirali podatke o njegovi spletni aktivnosti, posebej za potrebe profiliranja. Rok za...

51 komentarjev