»

Google videoposnetke uporabnikov pomotoma poslal neznancem

Slo-Tech - Google je začel obveščati uporabnike, ki so uporabili storitev Takeout, da so njihove videoposnetke morda posredovali naključnim uporabnikom. Incident se je zgodil lani med 21. in 25. novembrom, a uporabnike obveščajo šele sedaj. Prizadetih naj bi bilo 0,01 odstotka uporabnikov Takeouta, medtem ko druge storitve niso imele težav. Napaka je bila omejena le na videoposnetke in ni prizadela fotografij ali drugih vsebin.

Takeout je storitev, ki omogoča izvoz vseh osebnih podatkov in vsebin, ki jih imamo pri Googlu, da naredimo varnostno kopijo ali jih uvozimo kam drugam. Iz javnosti neznanih razlogov pa se je novembra v teh arhivih, ki jih prenesemo z Googlovih strežnikov, znašel tudi kakšen videoposnetek neznancev (in obratno, kakšen je tudi manjkal, ker so ga namesto lastnika dobili neznanci). Google je težav odkril in odpravil, so še zapisali.

Tovrstni spodrsljaji, dasiravno redki, so lahko zelo problematični. Prav tako je bil Google pri razkritju težave zelo redkobeseden,...

7 komentarjev

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem...

160 komentarjev

Google+ Photos le še do avgusta

Google+ - Po pričakovanjih so iz Googla sporočili, da bodo upokojili Google+ Photos, kot se imenuje predel za objavo in deljenje fotografij v sklopu Googlovega družabnega omrežja Google+. Začenši s 1. avgustom, ko bo prenehala delovati aplikacija za Android, kasneje pa tudi spletna in iOS-različica, bo Google+ Photos umaknjen. Uporabnike pozivajo, naj za slike uporabljajo novo aplikacijo Google Photos.

V čem je razlika, če v imenu manjka zgolj znak plus? Ravno ta zmeda je eden izmed razlogov za migracijo in upokojitev. Google Photos je ločena aplikacija, ki jo je Google zagnal maja letos in bo v celoti nadomestila slike na Google+. Nihče ne bo izgubil vsebine, saj se prenese avtomatično. Prav tako lahko fotografije v celoti izvozijo prek Google Takeout.

Google Photos...

24 komentarjev

Google+ omogoča pošiljanje e-pošte neznancem

Slo-Tech - Google je predstavil novost pri integraciji elektronskega predala Gmail in družabnega omrežja Google+, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte tudi ljudem, katerih elektronskega naslova ne poznamo.

V bližnji prihodnosti bo Gmail v spletnem vmesniku ponujal tudi pošiljanje elektronskih sporočil vsem uporabnikom storitve Google+, četudi njihovega e-naslova nimamo niti ga niso javno objavili (Google je začetno nejasnost odpravil s pojasnilom, da to velja za vse uporabnike storitve, ne le za naše prijatelje). Sporočilo, ki jim ga pošljemo, ne bo pristalo v glavnem delu mape Prejeto, ampak pod zavihkom Social. Na ta način bo vseeno poskrbljeno za preglednost, a kdor do pošte dostopa prek odjemalcev IMAP ali POP3, teh zavihkov ne vidi in vso pošto dobiva v mapo Prejeto.

Da bi omejili zlorabe,...

3 komentarji

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM

vir: Google
Google - Google se je odločil, da bo izkoristil svojo ogromno bazo uporabnikov v bitki formatov, ki poteka med WebM in H.264. Prvega podpira Google (podporo slednjemu so iz svojega brskalnika v celoti umaknili), medtem ko drugega zagovarjata Microsoft in Apple. Zato je Google začel prekodiranje vseh videoposnetkov na YouTubu v format WebM.

Vse na novo naložene posnetke že sproti prekodirajo v format WebM, medtem ko v času manjše obremenitve pretvarjajo tudi starejše gradivo. To je mamutski projekt, saj je baza filmov nepredstavljivo velika. Vsak dan prejme za približno šest let videomateriala. Doslej so pretvorili že 30 odstotkov posnetkov, ki predstavljajo 99 odstotkov vseh ogledov na YouTubu.

Seveda to ne pomeni, da...

136 komentarjev