»

Amazon mora plačati 525 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Illinoisu je v sredo odločilo, da mora Amazon plačati 525 milijonov odškodnine zaradi kršitve treh patentov podjetja Kove. V civilnem postopku, ki se je začel leta 2018, je porota ugotovila, da je Amazon kršil patente, ki pokrivajo "shranjevanje in priklic ogromnih količin podatkov". Amazon jih je kršil v storitvah AWS Amazon S3, DynamoDB in podobno. Amazon se z odločitvijo ne strinja in je že napovedal pritožbo.

Kove je tožbo zaradi istih patentov vložil tudi zoper Google, a postopek še ni končan. Pri tem je povedna ugotovitev porote, da je Amazon patente sicer kršil, a tega ni storil namenoma. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon odkril enakovredne rešitve istih problemov kot Kove, ne da bi se zgledoval po njegovih rešitvah. Hkrati je pa zavrnila Amazonove argumente, da so patentni neveljavni, ker opisujejo samoumevno rešitev, ki ne šteje kot invencija in je ni možno patentirati.

13 komentarjev

Nvidia potrojila četrtletne prihodke glede na lansko leto

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii še vedno jahajo val norije nad umetno inteligenco in so letvico na finančnem izkazu premaknili še pošteno stopnico višje, saj so v preteklem tromesečju zabeležili več kot 200-odstotno rast prometa glede na enako obdobje lani.

Lani takšen čas so bili pri Nvidii še razmeroma kislih obrazov; polom trga s kriptovalutami je cene grafičnih kartic pognal navzdol in povzročil, da je podjetje nekaj četrtletij zgrešilo finančne projekcije, obenem pa so jih zadele še ameriške prepovedi prodajanja čipov na Kitajsko. Toda ravno v tistem mesecu je pot začenjal ChatGPT in do danes celotno IT industrijo pahnil v novo "oboroževalno tekmo", tokrat okoli strojnega učenja, oziroma natančneje generativnih algoritmov ter velikih jezikovnih modelov. Tekmo, ki jo bistveno poganja - Nvidiina strojna oprema, oziroma njeni GPGPU čipi. Zeleni tabor je že v začetku leta zabeležil zgodovinsko rast in maja vstopil med podjetja s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev. Nič ni videti, da bi se...

9 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Applu in Amazonu se obetata rekordni četrtletji

Bloomberg - Wall Street utegne v naslednjih mesecih doseči še en zgodovinski mejnik. Tri podjetja, uvrščena v njihovo trgovanje, bodo s četrtletnimi prihodki presegla sto milijard ameriških dolarjev, kar se doslej še ni zgodilo. To mejo sicer redno presega Walmart, ki si v letošnjem zadnjem četrtletju obeta doseči 130 milijard, a zdaj se mu bosta kot kaže pridružila še Amazon in Apple.

Amazon je tako med objavo zadnjih rezultatov za kvartal, ki se izteče decembra, napovedal med 112 in 121 milijard prihodkov, ocena borznih analitikov pa govori o 119 milijardah. Slednji za Apple v enakem obdobju napovedujejo 101,6 milijarde prihodkov. Ocena za Apple temelji na predvidevanjih glede prodaje novih iPhonov, Amazon pa se za dobre obete lahko zahvali povečanemu spletnemu nakupovanju med pandemijo in izkupičku njihovega nakupovalnega dogodka Prime Day.

Mejnik stotih milijard prihodov na četrtletje sicer velja za precejšnjo redkost. Med svetovnimi podjetji so ga že presegle družbe kot so Royal Dutch...

5 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Apple zaključil rekordno četrtletje, a prodaja iPhonov še vedno pada

vir: Apple
Apple - Apple je minulo četrtletje zaključil s 53,8 milijardami dolarjev prihodka, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Še vedno se je nadaljeval trend padanja prodaje iPhona, ki se je skrčila na 26 milijard, s čimer je njegov delež v razrezu prihodkov prvič padel pod 50 odstotkov. To lahko interpretiramo na dva načina: bodisi Apple dobro diverzificira svoj portfelj bodisi se privlačnost paradnega konja podjetja zmanjšuje. Ali kot je dejal izvršni direktor Tim Cook: prodaja iPhona je padla le za 12 odstotkov, kar je precej bolj od 17-odstotnega padca v minulem četrtletju.

V ostalih segmentih pa gre Applu čedalje bolje. Prodaja iPadov presega pet milijard dolarjev, prodaja Macov se je ustavila pri 5,82 milijardah...

30 komentarjev

Nvidii grozi tožba, ker so delnice izgubile polovico vrednosti

Slo-Tech - Za Nvidio je letos težko leto. Po pričakovanjih je pok kriptobalona močno zarezal v povpraševanje po grafičnih karticah, zaradi česar bodo prihodki močno upadli, delnica pa je v zadnjem kvartalu izgubila več kot polovico vrednosti. Zaradi tega v Kaliforniji vlagatelji snujejo skupinsko tožbo, saj naj bi jih Nvidia z rožnatimi napovedmi zavajala.

Pred letom dni so imeli v Nvidii sladke skrbi. Povpraševanje po grafičnih karticah je letelo v stratosfero, zaradi česar so sicer negodovali igralci iger, a cene kartic in s tem dobički podjetja so strmo rasli. Nvidia je celo pozivala ljudi k odgovornemu nakupovanju grafičnih kartic, da bi jih bilo dovolj za vse.

V Kaliforniji se nabirajo investitorji, ki so z vložki v delnice Nvidie letos izgubili več kot...

91 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev