»

"Zaščita pred 5G" v resnici radioaktivna

Slo-Tech - Na spletu se prodaja kopica izdelkov, ki po zagotovilih prodajalcev varujejo pred sevanji omrežij 5G. Glede na pojasnila Svetovne zdravstvene organizacije, da v dovoljenih mejah neionizirna sevanja niso škodljiva, bi pričakovali, da gre zgolj za zelo drage ornamente. Nizozemska agencija za jedrsko varnost in zaščito pred sevanji (ANVS) pa je ugotovila, da je več teh izdelkov v resnici škodljivih, ker so radioaktivni.

Gre za več obeskov, mask za spanje, zapestnic in verižic, ki imajo nalepko "energijski ščit". ANVS je ugotovila, da vsebujejo radioaktivne elemente in zato oddajajo škodljivo ionizirajočo sevanje. Jakosti tega sevanja so zaradi majhnih količin prisotnih radioaktivnih snovi nizke, a vseeno previsoke za uporabo teh izdelkov in ob dolgotrajnejši izpostavljenosti potencialno nevarne. Kupce izdelkov so pozvali, naj jih takoj prenehajo uporabljati, odstranijo in počakajo na navodila, kako jih varno vrniti proizvajalcem. Ti jih bodo morali varno uničiti.

V preteklosti smo...

68 komentarjev

ICNIRP-ova nova priporočila: 5G in druge mobilne tehnologije ne škodujejo

vir: Rtvslo.si

Slo-Tech - Včeraj je ICNIRP (Mednarodna komisija za varovanje pred neionizirajočimi sevanji) po sedmih letih pripravljanja izdala nova priporočila glede mej za izpostavljenost elektromagnetnim valovanjem. Kdor je pričakoval bistvene spremembe, bo razočaran, saj nova priporočila v veliki meri sledijo tistim iz let 1998 in 2010, ki jih nadomeščajo. Še vedno pa so slovenske zakonsko določene meje iz leta 1996 strožje od ICNIRP-ovih.

Na področju izpostavljenosti elektromagnetnim valovanjem iz oddaljenih virov, kjer se določajo mejne vrednosti električne poljske jakosti, gostote magnetnega polja in pretoka moči, večjih sprememb ni. ICNIRP ugotavlja, da so priporočila iz leta 1998 v skladu tudi z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. Nekoliko pa so zaostrili pravila glede izsevane in absorbirane energije, ki jo oddajajo na primer mobiteli (tako imenovana vrednost SAR), je povedal predsednik komisije Eric van Rongen. Telefoni so dandanes že v skladu s temi mejami, zatrjujejo v organizaciji GSMA, ki...

28 komentarjev

Bazar psevdoznanosti na temo 5G v organizaciji MJU

vir: MJU

Slo-Tech - Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili posvet o uvajanju tehnologije 5G. Ta je žal izzvenel v tipično pilatovskem duhu, ministrstvo si je namreč roke opralo tako, da je pred mikrofon pripustilo dobesedno vsakogar. Teoretike zarot, stavbne biologe in druge, ki se iz porajajoče tehnologije nadejajo političnega oz. pravega kapitala.

Okope znanosti je zastopal bralcem Slo-techa dobro znani dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je poudaril, da znanost ne more z gotovostjo trditi, da neka stvar ni škodljiva, bi pa bilo mogoče dokazati škodljive vplive tehnologije 5G, kar se do sedaj še ni zgodilo. Nasprotno, praktično vse merodajne raziskave zavračajo domnevne negativne učinke elektromagnetnih valovanj znotraj zakonsko dovoljenih vrednosti. Huš je opozoril še na zavajanja in širjenje strahu v javnosti s pomočjo nepreverjenih raziskav, ki se jih poslužujejo nasprotniki 5G, zlasti raziskav enega samega znanstvenika, švedskega onkologa Lennarta Hardella, ki mu edinemu uspeva vedno...

170 komentarjev

Nemci imajo o sevanju pomanjkljivo in napačno znanje

Slo-Tech - Ker je uvajanje omrežja 5G spet razplamtelo stare debate o varnosti brezžičnih omrežij, kjer so enako glasni tako strokovnjaki kot tudi tisti brez znanja, ki zgolj podžigajo strahove, so v Nemčiji izvedli raziskavo o poznavanju sevanja. Med julijem in september so anketirali približno 2000 ljudi, ki so tvorili reprezentativen vzorec, in jih povprašali, kaj vedo o tveganjih sevanja. Rezultati so pokazali, da so ljudje v povprečju zaskrbljeni, a da imajo napačne predstave o tveganjih in da napak vrednotijo različne vire sevanj. Raziskavo je izvedel Zvezni urad za zaščito pred sevanji (BfS).

Nemci termin sevanje povezujejo predvsem z mobilno telefonijo in jedrsko energijo. Medtem ko tveganja, ki jih povzroča radon, podcenjujejo, tveganja zaradi miroljubne uporabe jedrske energije precenjujejo. Radon je radioaktivni plin, ki pronica iz zemlje zaradi razpada radija, in se hitro dvigne v višje plasti atmosfere, kjer ni škodljiv. V zaprtih stavbah pa se akumulira in predstavlja merljivo...

42 komentarjev

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Zavod 14, okrogla miza o pametnih mestih

Slo-Tech - Zavod 14 je v ljubljanskem Poligonu organiziral mednarodno delavnico in okroglo mizo z naslovom "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?", na katerem so sodelovali domači in tuji udeleženci iz poslovne skupnosti, državnih institucij in raziskovalne sfere. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Evropskim liberalnim forumom (ELF).

Prepoznavanje priložnosti in ključnih funkcij mest in lokalnih skupnosti je pristop, ki omogoča trajnostni razvoj vsake skupnosti in kakovost bivanja ljudi. Kljub temu, da rast prebivalstva in urbanizacija v EU trenutno ne predstavljata večjega problema, se posamezne regije in mesta že zavedajo pomena pametnih rešitev, ki na ekonomski in okoljski ravni izboljšujejo...

5 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) je objavil končne rezultate desetletje trajajoče raziskave, v kateri so preverjali, ali elektromagnetni valovi mobilnih telefonov povzročajo raka. Več kot 30 milijonov dolarjev vredna študija, v kateri so analizirali vpliv na miši in podgane, je pokazala nekaj dokazov, da mobilni telefoni v podganah lahko povzročajo raka. Rezultati niso neposredno prenosljivi na ljudi.

Študija sega še v čas Clintonovo administracije. Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je tedaj naročila raziskavi, ki so ju na NIH izvedli v okviru nacionalnega toksikološkega programa (NTP). Sedaj imamo pred seboj agregirane...

32 komentarjev

Nemci postavili hitrostni rekord pri brezžičnem prenosu podatkov na kilometer

TechWeek Europe - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za uporabno fiziko trdega stanja (FIAF) in Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju (KIT) so dosegli rekord v brezžični hitrosti prenosa podatkov. Na razdalji enega kilometra so v frekvenčnem pasu 240 GHz dosegli hitrost prenosa podatkov 40 Gb/s, kar je primerljivo z optiko. Nemčija je namreč pri razvoju in polaganju optičnih povezav v precejšnjem zaostanku v primerjavi z evropskim povprečjem, zato si ogledujejo alternativne možnosti za širokopasovno pokritje ruralnih območij. Ena izmed njih je tudi hiter brezžični internet, katerega razvoj z dvema milijonoma evrov podpira nemško ministrstvo za izobraževanje in znanost, ta dosežek pa je njegov rezultat.

Za visoke hitrosti prenosa...

8 komentarjev

Dokumente iz Heartlanda objavil Peter Gleick

huffingtonpost.com - Po večdnevnem ugibanju o pristnosti in provenienci pretekli teden objavljenih dokumentov, ki domnevno izvirajo s Heartland Instituta in nanj mečejo zelo slabo luč, saj ga prikazujejo kot tipično lobistično organizacijo, ki znanost izkorišča le za pretvezo, je v javnost stopil Peter Gleick in prevzel odgovornost za javno objavo dokumentov.

Heartland Institute trdi, da so nekateri dokumenti...

6 komentarjev