»

Po ukinitvi električnega avtomobila Apple odpušča

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem je Apple ukinil projekt električnega avtomobila in tedaj je postalo jasno, da bodo nekatere zaposlene s projekta premestili na druge oddelke, drugim pa se bodo morali zahvaliti za sodelovanje. Sedaj so potrdili, da bodo odpustili 700 zaposlenih, večinoma iz Santa Clare, saj je podjetje prijavilo množična odpuščanja po zakonodaji WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification). Gre za obvezno seznanitev zaposlenih, saj imajo s tem zagotovljen 60-dnevni odpovedni rok.

Električni avtomobil ni edini projekt, ki ga je Apple ukinil. Podobna usoda se obeta tudi razvoju zaslonov microLED, kar si je Apple kupil pred desetimi leti s prevzemom podjetja LuxVue. V zadnjih mesecih so bile čedalje glasnejše govorice, da Apple vendarle ne bo proizvajal lastnih zaslonov microLED za svoje pametne ure in kasneje morda telefona. V obvestilu WARN so tudi zaposleni s tega oddelka, torej lahko rečemo, da bo Apple vsaj bistveno poznejši v teh nakanah.

Druga odpuščanja so bolj...

2 komentarja

Razvoja televizorjev LCD je konec

Slo-Tech - Po mnenju podjetja Merck, ki je vodilni proizvajalec in dobavitelj tekočih kristalov za zaslone, ki jih na primer proizvajata Samsung in LG, je tehnologija dosegla vrhunec. Razvoja je konec, raziskave in investicije pa so se že preusmerile v tehnologije, kot sta microLED, OLED, ali pa v microLED. Klasični LCD-ji ne morejo več konkurirati novejšim tehnologijam, zato nadaljnji razvoj ni več smiseln, ugotavljajo v industriji. Novejše tehnologije so preprosto boljše.

To seveda ne pomeni, da bodo LCD-ji izginili. Povpraševanje po poceni zaslonih, denimo televizorjih ali zaslonih LED-LCD, še obstaja in v nekaterih primerih predstavljajo najekonomičnejšo rešitev. A ni pričakovati, da bi jih bilo možno izboljšati na način, ki bi prinesel otipljive koristi. Tudi sama proizvodnja tekočih kristalov se ne bo ustavila, so povedali v Mercku, saj jih uporabljajo na primer v oknih, ki se lahko zatemnijo, v antenah in podobno. A vsi ti odjemalci so s trenutno tehnologijo zadovoljni.

Televizorji...

15 komentarjev

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo,...

17 komentarjev

Samsung pokazal 292-palčni televizor

vir: CNet
CNet - Za Evropejce najprej preračun v metrični sistem - 742 centimetrov. Toliko meri diagonala televizorja, ki ga je na letošnjem CES-u predstavil Samsung. S tem so presegli vse prejšnje modele, ki smo jih kdajkoli ugledali na CES-u ali v trgovinah.

Televizor uporablja tehnologijo MicroLED, ki omogoča modularno zlaganje panelov in vsaj v teoriji neomejeno velikost. Posamezni moduli merijo 806 x 453 milimetrov in zmorejo prikazati 960 x 540 točk. To pomeni, da ima celotni televizor, ki ga Samsung ljubkovalni kliče The Wall, ločljivost 8K. Ni pa to edina velikost. Na voljo so tudi manjši, 88-, 93-, 110- in 150-palčni modeli.

Hkrati nudi MicroLED še nekatere druge prednosti v primerjavi z LED. Glavna razlika je v osvetlitvi, saj pri MicroLED nimamo osvetlitve zadaj s fluorescentno sijalko, temveč sija vsaka pika zase. Hkrati se vsaka pika zase tudi ugaša, kar daje močne kontraste. Črna je res črna, ne tako kakor pri LCD-jih, barve pa živahne. Hkrati MicroLED ni občutljiv na vžgano sliko,...

28 komentarjev

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone

Slo-Tech - Po pisanju Bloomberga je Apple začel sestavljati ekipo inženirjev, ki se ukvarja s satelitskim internetom za iPhone. Zamisel se sliši prav futuristična, a povsem nemogoča ni. Apple menda razmišlja, da bi s sateliti zagotavljal dostop do interneta, ki bi ga lahko uporabljali lastniki iPhonov, ne da bi potrebovali dostop do lokalnih omrežij. Da te govorice niso iz trte izvite, kaže tudi zanimanje Tima Cooka za satelitski internet, ki ni skrivnost. Še vedno je projekt daleč od kakršnihkoli delujočih prototipov. A Apple je zaposlil približno deset inženirjev z ustreznih področij, ki naj bi v naslednjih petih letih pripravili delujočo storitev.

Če bi Apple resnično uspel postaviti satelitski internet, bi s tem zaobšel potrebo po internetni povezljivosti prek mobilnih omrežij. S tem bi poskrbel tudi za večjo povezanost teh naprav, hkrati pa bi s tem pridobil še dodatne informacije o lokaciji naprav in internetnem prometu, ki ga z njimi ustvarjamo. Ali bo Apple razvil lastne satelite in...

51 komentarjev

Sony predstavil televizor z ločljivostjo 16K

Slo-Tech - Na sejmu na Japonskem je Sony pokazal nov televizor, ki ima ločljivost 16K. To pomeni, da ima 16-krat toliko točk kakor naprave z ločljivostjo 4K in kar 64-krat toliko od zaslona s 1080p. Televizor meri 19,2 x 5,4 metra, torej je bolj podoben ploskvi avtobusa kakor domačemu zaslonu. Zaradi velikosti je bil razstavljen v prvem in drugem nadstropju.

Sony je v preteklosti že pokazal zaslon z ločljivostjo 16K, ki pa je bil opazno sestavljen iz več manjših zaslonov z jasnimi mejami. Novi zaslon je sicer takisto modularno zgrajen iz več panelov, a ker nimajo robov (bezel), je učinek enotnega zaslona prepričljiv.

Tehnologija se imenuje Crystal LED, kar je komercialno ime za micro-LED. Zaslon tako ne zahteva osvetlitve ozadja, temveč deluje podobno kot OLED, kjer si...

50 komentarjev

CES 2015: Dobrega tisočaka za novega walkmana

Sony - Legendarni Walkman je star že 35 let in nič ne kaže, da bi mu pohajala sapa. Sony je na letošnjem CES-u predstavil novo različico tega predvajalnika glasbe, ki cilja na najpetičnejše kupce. Za 1100 dolarjev dobimo model Walkman ZX2, ki je namenjen avdiofilom, pravi Sony.

Pametni telefoni in ostale pametne naprave so izrinile ozko specializirane, zato je tudi novi walkman postal pameten. Ima 128 GB prostora za glasbo, ki ga je mogoče razširiti s kartico microSD (do 256 GB). Na njem teče Android 4.2, torej lahko nanj namestimo raznovrstne aplikacije, a Sony prvenstveno cilja na poslušalce glasbe, čemur je podrejeno vse. Kompromis so sklenili tudi z uporabo dveh let starega operacijskega...

69 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Domet Eutelsata 10A

X-Bit Labs - Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic...

126 komentarjev