»

Čipi NAND naj bi se letos podražili za 40 %

Trendforce - Potem, ko je cena na debelo za NAND čipe zlagoma padala sedem zaporednih četrtletij od leta 2017 in se na najnižji točki že skoraj izenačila s običajnimi trdimi diski, je po napovedih Tajvanskih izdelovalcev letos pričakovati precejšen skok, napovedujejo kar 40 odstotnega.

Del razlogov tiči v težavah pri proizvodnji, zaradi česar je bila ta lansko leto nekoliko nižja, kar je cene že decembra potisnilo navzgor za desetino, enak skok pa je pričakovati tudi ob prehodu na novo poslovno četrtletje. Nadaljnji razlog je povečano povpraševanje po strežniških SSD s strani upravljavcev podatkovnih centrov, ki letos začenjajo številne nove projekte, pa tudi proizvodnja novih iPhonov v prvi polovici leta. Kot zadnji razlog pa navajajo 20 % podražitev polprevodniških rezin, potrebnih za izdelavo pomnilniških čipov.

Podražitev se bo seveda odrazila tudi na vseh izdelkih, ki vsebujejo NAND, od pomnilniških kartic, USB ključkov in SSD diskov, pa seveda naprav v katere so ti vgrajeni.

17 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Konec razvoja navadnega pomnilnika NAND flash

ComputerWorld - Glede na intenzivni razvoj 3D NAND flasha, ki ga uporabljajo že vsi pomembnejši proizvajalci, prvi pa ga je uvedel Samsung, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo klasični planarni (2D) flash poslovil. Proizvodnja se sicer še ne bo ustavila, razvoja pa je konec, sporočajo vodilni v branži.

Končna litografija, do katere se je NAND flash splačalo zmanjševati, je 15 nm, pojasnjuje Toshibin podpredsednik za pomnilnik Scott Nelson. Teoretično je seveda mogoče iti še k manjšim elementom, kar je s 7-nm čipom dokazal IBM, a so pri flashu prednosti premajhne v primerjavi s podražitvijo. Še en veliki proizvajalec, Imec, je še lani napovedoval 13-nm tehnologijo, a so si sedaj premislili. Podobno je povedal tudi Scott DeBoer,...

10 komentarjev

Popravljanje napak v bliskovnem pomnilniku

Učinek manjšanja proizvodnega procesa na napake in vzdržljivost

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa pri izdelavi pomnilniških čipov se seveda pozna v večji gostoti hrambe podatkov na njih, to pa neposredno pomeni ugodnejšo ceno za dano kapaciteto. Najbolj to občutimo pri pogonih SSD zaradi velikih kapacitet, a učinek seveda lahko enostavno prenesemo tudi na USB ključke ter pomnilniške kartice. A manjšanje procesa s seboj privede nekatere neželene posledice, predvsem nepopravljive napake v zapisu ter zmanjšano vzdržljivost. Ta sicer pada linearno, a pri Micronu je marketinški oddelek pokazal prosojnice, ki kažejo, da zahteva po popravljanju napaka pri prehodu na 25 nm v primerjavi s 34 nm naraste skokovito. Ta prehod doživljamo prav zdaj.

Prav zato so se...

6 komentarjev

Toshiba predstavila 64 GB Flash čip

engadget - 32 gigabajtov internega pomnilnika za shranjevanje podatkov je v mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda v zadnjih časih nekaj običajnega, saj to npr. omogoča lepo število Nokij ter Applov iPhone 3GS. Vseeno bo 32 GB pomnilnika v kratkem očitno passé, da boste in pa boste potrebovali dvakrat več, 64 GB prostora. To bo omogočila Toshiba, ki je že predstavila 64 gigabajtni NAND Flash pomnilniški čip. Omenimo naj, da iPhone 3GS tako v 16 kot 32 gigabajtni obliki že uporablja prav Toshibine NAND Flash čipe, torej je nov, prostornejši model le vprašanje časa (in se o njem že šušlja), podobno kot 128 gigabajtni iPod Touch (le-ta uporablja par pomnilniških čipov in že zdaj ponuja do 64 GB prostora).

Masovna proizvodnja novih čipov, ki so pravi mali dosežek pakiranja, naj bi se začela v prvem četrtletju leta 2010. En sam čip je sestavljen iz kar 16 32 gigabitnih jeder, kjer je vsako izdelano v 32 nm-proizvodnem postopku. Po internih, Toshibinih izračunih bo 64 gigabajtov zadostovalo...

7 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev