»

ProtonMail ponuja šifrirano alternativo koledarju

Slo-Tech - Ponudnik varnega elektronskega predala ProtonMail, ki stavi predvsem na zaščito zasebnosti in je vzklil na bogatem terenu zavedanja o problemu sledenja po Snowdnovnih razkritjih, je pripravil tudi koledar. Veliko ljudi uporablja Googlov koledar, ki je prikladno integriran v Googlov ekosistem in povezan z Gmailom, kar seveda pomeni, da ni nič kaj zaseben. To za večino ni nič narobe, a kdor bi želel več zasebnosti, tega ni mogel uporabljati.

Koledar ProtonMaila so preizkušali že več mesecev, sedaj pa je prispel v javno beta fazo. To pomeni, da ga lahko z novim letom začne poizkusno uporabljati kdorkoli. Zamisel je preprosta. Ker je koledar več le koledar, temveč tudi neke vrste dnevnik dogodkov v našem življenju, želi švicarsko podjetje ponuditi storitev, ki te podatke iztrgala iz rok velikih korporacij. Ker seveda vse skupaj nič ne pomaga, če bi to pomenilo zgolj, da te podatke damo drugemu podjetju, novi koledar prinaša šifriranje od začetka do konca (end-to-end). Tako tudi...

94 komentarjev

Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

vir: Goodfreephotos

vir: Reuters
Reuters - Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele...

1 komentar

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

ZDA zaradi Huaweija z ultimatom nad Nemčijo

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Ko ne gre zlepa, pač poskusiš še zgrda. Zato so ZDA te dni po poročanju Wall street journala (povezava je plačljiva, alternativni vir) precej neposredno, s pismom Richarda Grenella, njihovega veleposlanika v Berlinu, sporočile Nemčiji, da naj pri uvajanju 5G omrežij opusti uporabo omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V nasprotnem primeru namerava Washington Nemčiji omejiti dostop do nekaterih obveščevalnih podatkov. V pismu še piše, da so kitajska podjetja zavezana k sodelovanju s kitajskimi obveščevalnimi službami, varnosti telekomunikacijske opreme pa ni mogoče natančno potrditi ali ovreči zgolj na podlagi revizije strojne in programske opreme.

Že...

71 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev