»

Applov inženir zaradi kraje poslovnih skrivnosti obsojen na 120 dni zapora

Slo-Tech - Končala se je šestletna saga na sodišču, katere epilog je štirimesečna zaporna kazen in triletna preizkusna doba za nekdanjega Applovega inženirja Xiaolanga Zhanga, ki je priznal krajo poslovnih skrivnosti. Zhang bo moral plačati še 147 tisoč dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leto 2018, ko je Zhang vzel očetovski dopust in odpotoval v rodno Kitajsko. Ko se je njegov dopust iztekal, je podjetje obvestil, da se ne namerava vrniti. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi takoj zaposlil v kitajskem zagonskem podjetju XMotors, ki je razvijalo avtonomna vozila. Med svojo zaposlitvijo v Applu je tudi Zhang delal na tehnologijah, ki so s tem tesno povezane. To so bili razni senzorji, analiza podatkov z njih in predvsem Applov projekt samovozečega vozila Titan. Apple je opazil "izmikajoče obnašanje", zato so sprožili interno preiskavo Zhangovega početja na Applovem internem omrežju in njegovih osebnih naprav. Ugotovili so, da je Zhang ukradel več datotek in podatkov ter jih predal novemu...

23 komentarjev

He Jiankui obsojen na tri leta zapora

AP News - Kitajski znanstvenik He Jiankui, ki je pred dobrim letom dvignil svet na noge z najavo, da je napravil prva gensko spremenjena otroka, je bil na Kitajskem obsojen na tri leta zapora in zajetno denarno kazen. Sodba med drugim potrjuje ugibanja, da obstaja še tretji tak otrok.

Ko je kitajski biofizik He Jiankui lanskega novembra objavil rojstvo dvojčic, katerima je v fazi zarodka spreminjal genski zapis z namero aktivacije odpornosti na virus HIV, je bil odziv tako stroke kot javnosti praktično enoznačno negativen. Konsenz je, da je tehnologija še premalo razvita, da bi se na ta način igrali s človeškimi življenji, kajti sestrici, še vedno poznani zgolj pod imenoma Lulu in Nana, bi imeli lahko pozneje resne zdravstvene težave. Analiza Hejevih poročil kaže na veliko možnost zgrešenih (off-target) genetskih sprememb, katerih posledice so težko predvidljive. MIT Technology Review pa je v začetku letošnjega decembra ponudil še obsežen pogled na sicer neobjavljeni Hejev znanstveni...

10 komentarjev

Manning obsojen na 35 let zapora

Slo-Tech - Vojaško sodišče v Fort Meadu je pravkar izreklo kazen za Bradleyja Manninga, ki je bil obsojen zaradi posredovanja tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. Sodišče ga je konec prejšnjega meseca spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice od 21 (za najhujše kaznivo dejanje, to je pomoč sovražniku, je bil sicer oproščen), izrek kazen pa je bil danes. Manning bo moral v zaporu preživeti 35 let, je odločilo sodišče.

Sodnica Denise Lind je sodbo izrekla ekspresno, saj je danes cel postopek trajal dobri dve minuti. Vojaški tožilec je sicer zahteval 60 let zapora (zagrožena kazen je znašala 25-90 let), sodišče pa je določilo 35 let. Poleg tega bo Manning degradiran za en čin na najnižjo raven, torej vojak, odpovedati se bo moral plači in dodatkom, sedaj...

36 komentarjev

Nigerijski prevarant obsojen na 12 let zapora

Primer prevarantskega e-sporočila

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V ZDA so obsodili še enega Nigerijca, ki je bil kriv prevare 419. Enaintridesetletni Okpako Mike Diamreyan je bil obsojen na 151 mesecev zapora, ker je med letoma 2004 in 2009 od 67 žrtev protipravno pridobil 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Premisa je bila že preizkušena. Pretvarjal se je, da gre za različne vplivne osebe, ki potrebujejo pomoč pri premiku več milijonov dolarjev iz države, in žrtvam ob tem ponujal 20-odstotno provizijo. Pred nakazilom iz Nigerije so morale žrtve plačati raznorazne provizije in prispevke, ki so se kopičili in kopičili, obljubljenih milijonov pa seveda ni bilo od nikoder.

Zanimivo je, da je Diamreyan leta 2008 emigriral v ZDA....

11 komentarjev

Gonzalez obsojen na 20 let zapora

Albert Gonzalez

ABC News - Lanskega avgusta se je heker Albert Gonzalez izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, ki jo je pripravilo ameriško tožilstvo in ga je bremenila kraje več milijonov številk kreditnih in debetnih kartic. Gonzalez, ki je deloval pod seinfeldovskim vzdevkom Soup Nazi, je s svojimi pajdaši vdrl v kartični procesni center podjetja Heartland Payment. Nato je s svojim prenosnikom krožil po miamijskih trgovinah, vdrl v njihova brezžična omrežja in namestil trojanskega konja nanje. Ukradli so več kot 200 milijonov dolarjev, od...

24 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Heker obsojen na štiri leta zapora

Yahoo News - V Los Angelesu so v sredo na štiri leta v zveznem zaporu obsodili 27-letnega hekerja Johna Schieferja zaradi uporabe in razširjanja zlobne programske kode, ki je okužila na tisoče računalnikov in jih spremenila v zombije. Obsojeni si je sicer kruh služil kot svetovalec za računalniško varnost, a mu sam kruh očitno teknil in si je zaželel tudi kakšen krof, zato je z zlo kodo kradel osebne informacije oz. identiteto (vključno s številkami kreditnih kartic) žrtev, s čimer si je prislužil 19.000 dolarjev, ki jih bo seveda moral vrniti. Postopek proti obtoženemu se je začel lanskega aprila, ko se je izrekel za krivega, tako da izid ni presenečenje.

5 komentarjev