»

Google, vneti sesalnik naših osebnih podatkov

The Hacker News - To, da Google ve praktično vse o nas, smo se praktično vsi zavedali že ves čas. Te dni se je iztekel trimesečni prehodni rok, v katerem morajo ponudniki aplikacij na Applovi tržnici App Store objaviti tabelo s podrobnostmi o tem, katere podatke zbirajo o svojih uporabnikih in kako so ti podatki v nadaljevanju uporabljeni. Apple se, kot vemo, zadnje čase želi pozicionirati kot podjetje, ki stavi na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, za razliko od večkratnih "kompromitirancev" tipa Google in Facebook.

Google je s svojimi podatki za tabele na App Storu čakal vse do zadnjega dne, zaradi česar njihove aplikacije ves ta čas niso doživele nobene nadgradnje. Takoj po objavi, pa so jih na Twitterju izzvali predstavniki DuckDuckGo, spletnega brskalnika, ki se orientira na zasebnost, češ, da je zdaj jasno, zakaj Google te podatke skriva in na koncu še zbodli: "Vohunjenja za uporabniki pač nima nič skupnega z razvojem vrhunskega brskalnika ali iskalnika."

Chrome tako zbira celo množico...

181 komentarjev

Več kot 50 podpisnikov nad Androidov "bloatware"

vir: Needpix

Slo-Tech - Več kot 50 organizacij in podjetij, med njimi Amnesty International, Privacy International, Digital Rights Foundation, DuckDuckGo in Electronic Frontier Foundation je na vodstvo Alphabeta in izvršnega direktorja Googla Sundarja Pichaija naslovilo odprto pismo glede prednaloženega programja na napravah s platformo Android oz. t. i. "bloatwara".

Tovrstne aplikacije po njihovem mnenju ogrožajo zasebnost uporabnikov, saj jih ni mogoče odstraniti, zaradi svojega posebnega statusa v operacijskem sistemu pa tudi niso podvržene siceršnjemu režimu dodeljevanja dovoljenj za zbiranje podatkov ter za dostop do kamere, mikrofona, lokacije in drugih podatkov o uporabniku, brez da bi slednji mogel na to kakorkoli vplivati.

Zato podpisniki zahtevajo, da Google uporabnikom omogoči popolno odstranjevanje takih aplikacij, ne le njihov izklop, ki v resnici to ni, saj nekatere tudi potem še vedno zbirajo določene podatke. Dalje, prednaložene aplikacije naj gredo skozi enako mero preverjanja kot...

63 komentarjev

Google zaradi hrošča zaustavil nadgradnjo Chroma

Slo-Tech - Potem, ko je od 10. decembra že skoraj polovica uporabnikov Androida prejela nadgradnjo brskalnika Chrome 79, je bil Google prisiljen suspendirati nadaljnje namestitve. Številni so se namreč pritoževali, da jim je nadgradnja v nekaterih aplikacijah zunanjih razvijalcev izbrisala lokalne podatke.

Šlo je za aplikacije, ki uporabljajo Androidov sistem WebView, teh pa je kar nekaj. Denimo lahka verzija priljubljenega družabnega omrežja, Twitter Lite teče izključno na njem. Na večini zadnjih različic Androida namreč prav Chrome tisti, ki v aplikacijah prikazuje spletne strani, denimo stran za prijavo uporabnika. Ali pa, če uporabljamo DuckDuckGo, ki nima svojega lastnega pogona, zato vsebino v njegovem imenu prikazuje Chrome.

Končno se je izkazalo, da nadgradnja ni izbrisala podatkov, pač pa jih je samo preselila na drugo mesto in jih s tem za aplikacije napravila nevidne. Kot je ugotovil eden od komentatorjev, pa migracija iz obeh najbolj običajnih načinov shranjevanja,...

6 komentarjev

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows

vir: Heise
Heise - Zatem ko je Linux izgubil dvoboj z Windows v Münchnu, kjer se je skoraj desetletje trajajoč prehod z Windows na Linux klavrno končal, mu slabo kaže tudi na Spodnjem Saškem. Davčna uprava te nemške zvezdne države namreč načrtuje migracijo 13.000 osebnih računalnikov z Linux nazaj na Windows. OpenSuse se bo poslovil na račun Windows 10.

Prehod na OpenSuse so izvedli leta 2006, kar so tedaj zaposleni dobro sprejeli. Pred tem so bili namreč uporabljali Sunov Solaris, ki je bil prvi operacijski sistem spodnjesaške davčne uprave vse od informatizacije pisarn v 90. letih. Leta 2006 je postalo jasno, da je Solaris zastarel in da niti nadgradnja na novo verzijo ne bo rešila vseh težav - problem je bila zlasti združljivost s strojno opremo, nepodpora za Java Runtime...

60 komentarjev

Cesarjeva nova oblačila ali zakaj se Apple brani glasbenih milijonov Androida

vir: The Verge
The Verge - Skoraj sedem mesecev po nadgradnji Apple Music za iOS 10 so novo različico aplikacije dočakali še Android uporabniki. Različica 2.0 prinaša uporabnikom dostop do besedil skladb , bolj intuitivno navigiranje znotraj aplikacije in reorganizacijo vsebine v štiri sekcije – Library, For You, Browse in Radio.


Apple music za Android (vsaj v javnosti) ni Applova prioriteta, čeprav si uradno želijo konkurirati svojim rivalom, kot sta Spotify in Pandora. Nova verzija Android aplikacije je namreč le kopija iOS različice aplikacije, ki je bila izdana za iOS 10 lansko leto.

Nadgradnja tako prinesla rešitve za enega najbolj sitnih problemov. Dolgotrajno vpisovanjem v aplikacijo . Na določenih napravah je aplikacija od uporabnikov...

6 komentarjev

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se počasi izteka, in sicer jo bo Microsoft ugasnil 8. aprila letos. To ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, le varnostnih popravkov zanje ne bo. Če so torej povezani na internet, kar velja za veliko večino, je to priložnost za razmislek o nadgradnji ali prehodu. Londonski mestni svet se je odločil za slednjo možnost, in sicer bodo z Windows XP prešli na Googlove Chromebooke.

Veliki prehodi niso nič nenavadnega, saj smo jih videli že nekaj, a gre običajno na migracijo na eno izmed odprtih ali pa celo lastnih distribucij Linuxa. Londonska mestna četrt Barking and Dagenham pa se je odločila, da gredo na Googlove...

64 komentarjev

Chromecast SDK je na voljo javnosti

Mali 'ključek' se vtakne v HDMI priključek, za napajanje pa skrbi povezava z USB-jem. Podatke prenaša prek WiFi

vir: Google
Google - Chromecast se je izkazal kot zelo uspešen Googlov izdelek, ki so ga ljudje radi kupovali nekoliko omejeni podpori navkljub. Lani poleti, ob predstavitvi male napravice, je bilo namreč mogoče predvajati le posnetek z YouTube ter prikazovati spletne strani z osebnega računalnika, odprte v brskalniku Chrome, a je že kmalu sledila podpora za Netflix, Hulu, Plex (aplikacija, ki na Android in iOS omogoča enostavno predvajanje lokalnih videoposnetkov z mreže oz. prek spleta), itd. Že kmalu po izidu Chromecasta je bil na voljo prvi SDK, a je bil ta predogledne narave, katerega specifikacija bi se do izida lahko še spremenila.

Nič več. SDK oz. razvojni paket za Chromecast je namreč javen. Podpora za...

30 komentarjev

Android 2.3 prispel za HTC Desire

Gingerbread na HTC Desire po uradni poti - je bilo vredno čakanja?

vir: Android Central
Android Central - Kalvarije za uporabnike HTC-jevega mobilnika Desire, 3,7-palčneža s pol gigabajta pomnilnika in gigahertčnim procesorjem, so končno pri koncu, če govorimo o nadgradnji na najnovejšo izdajo Androida, 2.3 oz. Gingerbread. Google je to različico predstavil že z Nexus S-om še pred iztekom leta 2010, dvojček HTC-jevega Desirea, Nexus One, pa je svojo nadgradnjo prek zraka prejel že konec letošnjega februarja. A kot se za kalvarijo spodobi, vse ni popolno. Nadgradnja za HTC Desire ne bo potekala prek zraka, kot je to običajno za Android in kakor je na istem aparatu potekala nadgradnja z Android 2.1 na 2.2 pred približno letom dni, temveč bo namestitveni paket potrebno prenesti s spleta in ga...

60 komentarjev